V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Málokdo doceňuje velmi důležitou práci, kterou každodenně provádí koupelnový ventilátor. Větrání této místnosti je nezbytné - zvláště pokud v ní nejsou okna, která by se mohla otevřít a uvolnit nahromaděnou páru a vlhkost. Pokud rekonstruujete koupelnu nebo jen měníte ventilátor, doufáme, že pro vás naše rady budou užitečné.
    Odborný článek 428
    ventilator
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    K čemu je dobré mít v koupelně ventilátor?

    I když žádný zákon nestanoví povinnost instalovat do koupelny ventilátor, je dobré ho mít, zvláště pokud tam nejsou okna, tedy přirozené větrání. V průměrné domácnosti se denně uvolní v průměru asi 10 litrů vodní páry, která, pokud není odstraněna, může snížit kvalitu mikroklimatu a způsobit plísně a vlhkost. V kuchyni se to děje běžně (vaření, myčka a pračka, sušička…), ale koupelna je rozhodně místností, která generuje nejvíce páry, a to kvůli sprchování a koupání.

    Pronikání čerstvého vzduchu zabrání a sníží koncentraci kondenzace a zajistí zdravější životní prostředí. Nedostatečné větrání zkrátí životnost použitých materiálů: omítek, barev a některých kusů nábytku. Může být také příčinou mnoha zdravotních problémů, jako jsou astma, rýma, kožní infekce a podráždění očí.

    Koupelnové ventilátory - typy

    Odstředivý ventilátor

    Pokud je vaše koupelna vzdálená více než 1,5 metru od venkovní stěny, nejlepší volbou odstředivé ventilátory. Jsou totiž výkonnější, ale také mechanicky a technicky navrženy tak, aby přenášely vzduch na velké vzdálenosti. Jejich slabinou je do jisté míry to, že jsou trochu hlučnější, jelikož jsou i rychlejší. Většinou jsou umístěny ve stropě.

    Axiální ventilátor

    Koupelny umístěné méně než 1,5 metru od vnější stěny mají většinou nainstalovaný tzv. axiální ventilátor. Mají menší výkon a rychlost, protože vzduch cestuje na kratší vzdálenost, takže jsou tišší. Radiální ventilátor je prakticky totéž, liší se jen úhlem sání a výfuku.

    Okno v koupelně

    Nejjednodušší možností větrání je pochopitelně pootevření okna „na větračku“.

    Jak vybrat správný ventilátor do koupelny?

    Průměr ventilačního potrubí

    První věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je průměr ventilačních trubek. U takových ventilátorů mívají průměr 10 cm nebo 15 cm. Efektivní větrání vyžaduje 4 až 6 výměn vzduchu za hodinu. Koupelna, která má 10 metrů čtverečních, potřebuje ke splnění této normy zařízení 54 m3 /h. Vždy volte o něco silnější model, než je vypočtený výkon, abyste měli jistotu, že zvládne funkci, pro kterou je určen. Najít takový model nebude příliš složité. Mnoho z těchto produktů má nejrůznější užitečné funkce, včetně nastavení rychlosti a extrakce.

    Tichý koupelnový ventilátor

    Jak jsme již zmínili, některé ventilátory jsou hlučnější než jiné, takže možná budete chtít produkt, který je tišší a používá motory s kuličkovými ložisky.

    Ventilátor zabraňuje tvorbě kondenzace a vlhkosti v místnosti a zajišťuje tak zdravější životní prostředí
    Ventilátor zabraňuje tvorbě kondenzace a vlhkosti v místnosti a zajišťuje tak zdravější životní prostředí

    IP stupeň krytí koupelnových ventilátorů

    Další věcí, kterou je třeba zvážit, je umístění ventilátoru. Předpokládáme, že jej budete chtít instalovat co nejblíže ke zdroji vlhkosti - většinou nad vanu nebo sprchový kout. Ještě před jeho koupí se však ujistěte, že má správný stupeň IP (obvykle stačí IP 40 nebo vyšší, ale vždy si to zkontrolujte). IP je zkratka slov International Protection (někdy uváděné jako Ingress Protection) a vyjadřuje stupeň ochrany krytem.

    Koupelnový ventilátor s čidlem vlhkosti (hygročidlo)

    S jistotou lze říci, že se rozrůstá skupina zařízení s technologickými vylepšeními, jako jsou čidla vlhkosti, vodiče a časovače. Ventilátory s hygročidlem se automaticky zapnou, když detekují vyšší vlhkost ve vzduchu, a vypnou se, když se parametry vrátí do normálu.

    Koupelnový ventilátor s časovačem

    Modely s časovačem se zapínají a vypínají, když je naprogramujete, během této doby čistí vzduch a extrahují vlhkost. Existují ventilátory, na kterých jsou takové funkce automatické i manuální, což znamená, že zařízení může pracovat samostatně nebo při zapnutí či vypnutí podle potřeby. V obou případech bude účet za elektřinu nižší, protože ventilátor nepoběží nonstop.

    Koupelnové ventilátory - cena

    Ceny ventilátorů se liší v závislosti na typu produktu, který si vyberete. Čím více funkcí má, tím vyšší je cena. Na druhou strany příliš složitá zařízení náchylnější k opravám. V zásadě můžete očekávat, že zaplatíte mezi 1500 a 2500Kč, k čemuž je třeba připočítat náklady na elektrikáře, který jej namontuje. Doporučujeme, abyste se do této práce nepouštěli sami, a to z důvodu bezpečnosti a zabezpečení související s provozem a používáním elektrického spotřebiče.

    Koupelnové ventilátory - údržba

    Jako každý jiný domácí spotřebič, i tento vyžaduje čištění a údržbu, aby správně fungoval a vydržel co nejdéle. Proces je jednoduchý, proto doporučujeme postupovat podle těchto kroků:

    Vypněte proud

    Před jakoukoliv manipulací s elektrickými spotřebiči je třeba vypnout napájení, a to nejen vypínačem, ale také vytažením kabelu ze zásuvky!

    Odstraňte kryt

    Kryt se obvykle snadno odděluje a vysunuje ze zavřené polohy, i když některé modely mají klasické pružiny. Poté kryt umístěte do kbelíku nebo dřezu naplněného teplou vodou a saponátem, aby se nasákly a změkčily odolné usazeniny.

    Otřete prach

    Pomocí hadříku odstraňte nahromaděné nečistoty uvnitř lopatek a lopatkových kanálů. Nečistoty odstraňujte odzadu dopředu, aby se dostávaly ven a ne dovnitř.

    Ventilátor je nutné příležitostně čistit. Postup je jednoduchý.
    Ventilátor je nutné příležitostně čistit. Postup je jednoduchý.

    Vyčistěte jednotku hadříkem a teplou vodou se saponátem

    Tím vyčistíte i ta nejucpanější místa a rohy, zajistíte tak, že se do jednotky dostane co nejméně vody. Ujistěte se proto, že je hadřík dobře vyždímaný a postup několikrát opakujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Po dokončení celý spotřebič otřete suchým ručníkem.

    Vše dobře vysušte

    Nechte víko a ventilátor úplně vyschnout, než je vrátíte na místo.

    Zapněte napájení

    Když je vnitřek jednotky dobře vysušený, můžete zapnout proud a uvést přístroj do provozu.

    Odborný článek 428
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ventilace?

    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace
    9.3
    0

    AT Com s.r.o.


    10
    0

    PEDOTHERM Moravia spol. s r. o.


    9.3
    0

    AB watt spol. s r.o.


    9.1
    0

    Pavel Kozák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena