V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Slovo sauna je finského původu. Původně se vyslovovalo jako sow-nah, což se doslovně překládá jako lázeň. Nejčastěji se vyrábí ve formě místnosti obložené dřevem, ve které horký kámen zahřívá vodu a vytváří páru. Finové věří, že sauna poskytuje člověku fyzickou i psychickou očistu. Kromě nich, různými způsoby a v různých formách, saunu již odedávna používali národy Blízkého i Dálného východu. V dnešní době si i vy můžete dopřát požitek a relaxaci ve svém vlastním domě.
    Odborný článek 440
    sauna
    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny:

    1. Domácí sauna

    Stále více lidí využívá možnost výstavby domácí sauny. Obvykle se instaluje do přízemních pokojů, koupelen nebo i do podkroví. Pokud se rozhodnete pro instalaci elektrického topidla, je třeba zkontrolovat, zda je elektroinstalace vhodná pro napětí mezi 220 a 380V. Saunu lze vyrobit na zakázku nebo koupit hotovou, montovanou.

    Sauny jsou obvykle součástí domu, i když mohou být instalovány samostatně, tedy někde vedle něj. Jsou většinou dřevěné, popř. zděné. Je známo několik druhů saun, které se liší účinností a způsobem fungování. Mezi nejstarší patří finská a turecká sauna, jejich moderní verzí je pak infrasauna.

    2. Finská sauna

    Finské sauně se také říká suchá. Její interiér je obložen dřevem a jsou zde dřevěné lavice, na kterých se dá sedět nebo ležet. Ve finské sauně jsou na kamnech kameny, na které se čas od času nalévá voda, aby vzniklá pára na chvíli zvýšila vlhkost vzduchu. Tato sauna je považována za velmi účinnou, protože osvěžuje tělo, zmírňuje únavu a uvolňuje každý sval.

    3. Turecké lázně

    Turecká sauna se od té finské liší tím, že má více vlhkosti, proto se jí také říká parní. Jedná se většinou o zděnou stavbu a teplota v ní bývá kolem 50°C. V samotné lázni se často instalují trubky se studenou vodou, kterými se tělo během saunování ochlazuje. V turecké sauně je vlhkost vzduchu velmi vysoká a přidávají se éterické oleje, které velmi blahodárně působí na tělo a dýchací ústrojí. Odborníci tvrdí, že turecká sauna pročistí tělo lépe než finská, zejména pokud jde o pokožku.

    sauna.jpg
    Turecká lázeň; zdroj: www.potnik.si

    4. Infrasauna

    Infrasauna funguje na úplně jiném principu. V infrasauně (vyrábí se zpravidla ze dřeva) jsou instalována speciální topidla, která vyzařují infračervené paprsky. Ty nezahřívají prostor, ale pronikají hluboko do těla. Náš organismus tímto zahřejí, uvolní, hojí zranění tkání a zmírňují příznaky chronických onemocnění. Infrasauna bývá menší, aby se teplo snadno dostalo do všech částí místnosti. Důležité je, aby mezi vámi a zářičem nebyla žádná překážka, jinak se k vámi paprsky nedostanou.

    5. Pijte hodně vody!

    Při pobytu v sauně se pocením ztrácí hodně tekutin, někdy až dva litry. Proto se během kúry doporučuje pít co nejvíce vody, a to především kvůli správné funkci ledvin.

    Pokud se rozhodnete pořídit si saunu, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také výrobce a dodavatele saun se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 440
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sauny?

    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny
    9.8
    0

    Truhlářství Karal


    9.5
    0

    Interier Centrum Beneš s.r.o.


    9.4
    0

    David Broulík


    9.6
    0

    Martin Revák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena