V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak silný musí být cementový potěr?

    Tento článek si přečetlo více než 2963+ uživatelů
    Tloušťku potěru ovlivňují různé faktory, včetně toho, zda se pod ním nachází podlahové vytápění či nikoliv. Mimochodem, existují typy potěrů standardní tloušťky, které se používají v soukromých i veřejných budovách.
    Odborný článek 2963
    tloustka poteru
    Máme 104 realizátorů v oblasti Cementový potěr:

    1. Tloušťka potěru

    Pro rodinné domy se používá především cementový potěr třídy E225. Klasický potěr se skládá z přírodního písku, cementu a čisté vody. Nejtenčí cementový potěr má tloušťku 4,5 cm, nejtlustší 8 cm. Stavitelé se však většinou rozhodují pro tloušťku mezi 5 a 6 cm. Cementový potěr se ve většině případů pokládá přes tepelnou a zvukovou izolaci, od které je oddělen vrstvou speciální fólie.

    2. Tloušťka potěru pro podlahové vytápění

    2.1. Správná tloušťka potěru je velmi důležitá

    Tloušťka vrstvy na podlahovém vytápění musí být přesně určena, protože příliš tenký nebo příliš silný potěr může způsobit problémy s vytápěním. Tlustší potěr potřebuje více času na zahřátí, což spotřebuje více elektřiny, i když udrží prostor déle vyhřátý. A pokud se ukáže, že potěr je příliš tenký, jsou ohroženy trubky podlahového topení. Minimální tloušťka potěru každopádně vždy závisí na tom, zda je podlahové topení instalováno či nikoliv. Důležitý je proto i typ potěru, neboť existují různé způsoby zpracování.

    2.2. Standardní tloušťka potěru

    Nejtenčí vrstva potěru v obytných budovách musí mít 4 cm od horní části trubky podlahového topení. Při použití systémových desek s výstupky (zátkové fólie) pak - při „ohřátí“ všech výstupků - je vrstva potěru 1,5 cm a konečná tloušťka 5,5 cm. Pokud je instalována jinak předpokládaná tloušťka mezi 5-6 cm, v závislosti na výrobci topné trubky, pak je ještě prostor pro finální vrstvu nad potěrem.

    Při použití systémových desek s výstupky by skladba podlahy měla být: přes desku jde nejprve vrstva izolace, tj. polystyren EPS100 a poté systémové desky s výstupky 5,5 cm které se překryjí potěrem tak, aby celková tloušťka vrstvy byla 5-6 cm a poslední přichází finální vrstva - podlahová krytina dle vašeho výběru.

    Silnější vrstva potěru akumuluje prostřednictvím podlahového vytápění více tepla, které následně uvolňuje do prostoru
    Silnější vrstva potěru akumuluje prostřednictvím podlahového vytápění více tepla, které následně uvolňuje do prostoru

    3. Minimální tloušťka potěru pro podlahové vytápění

    3.1. Potěr a podlahové vytápění - ideální kombinace

    O tom, že podlahové vytápění a potěr jsou ideální kombinací, jste jistě už mnohokrát slyšeli. To je pravda, ale podívejme se na to proč. Potěr a podlahové vytápění jsou kompatibilní především kvůli způsobu pokládky. Po instalaci trubek podlahového vytápění se pak jednoduše přelijí potěrem. Vrstvy se zbytečně neduplikují, protože potěr a podlahové vytápění se pak stávají jedním uceleným prvkem.

    Další důvod spočívá v poměrně příznivé tepelné vodivosti potěru. To je podobné tepelné vodivosti kamene, což znamená, že se materiál pomalu zahřívá a poté postupně a po dlouhou dobu sálá teplo do místnosti. To je ideální z hlediska spotřeby energie, protože umožňuje vyhřát podlahu na stálých 20-21° (pokojová teplota) a místnost se začne postupně vytápět a zůstane příjemně teplá po dlouhou dobu.

    3.2. Ideální minimální tloušťka potěru pro podlahové vytápění

    Ideální minimální tloušťka potěru pro podlahové vytápění závisí především na typu potěru, který budete pokládat. Samonivelační potěr umožňuje menší tloušťku. Tenčí potěr umožňuje silnější povrchovou úpravu podlahy, což může být velmi výhodné, pokud nelze konečnou výšku podlahy změnit, protože se např. jedná o rekonstrukci stávající budovy. Tenčí potěr nad podlahovým vytápěním znamená nižší náklady a menší zatížení mezipatra, což je někdy nutné.

    Je však třeba si uvědomit, že čím je potěr tlustší, tím více tepla akumuluje. To se následně přenáší do prostoru, takže čím je potěr tlustší, tím je prostřednictvím podlahového vytápění energeticky účinnější. Doporučuje se, aby potěr nad podlahovým vytápěním byl minimálně 5 cm, nejlépe 7 cm nebo více - pokud je to samozřejmě možné s ohledem na omezení výšky nebo hmotnosti.

    Silnější potěr sice akumuluje více tepla, ale neměl by být příliš hustý, protože v tom případě mohou nastat problémy se samotným systémem podlahového vytápění.

    3.3. Tloušťka potěru nad podlahovým vytápěním; obecné pravidlo:

    Pravidlo říká: tloušťka klasických potěrů na podlahové vytápění by měla představovat spolu s izolací asi 40% celkové výšky podlahy. To znamená, že izolace představuje 60% a potěr 40% výšky podlahy. Není však nic špatného na poměru 50/50 nebo na opačném, který činí 60% potěr a 40% izolace.

    4. Potěr - cena

    Cena klasického cementového potěru tloušťky 5 cm se zabudovanou mikrovýztuží se pohybuje kolem 280 Kč/ m2.

    5. Co říkají odborníci?

    Potěr je jednou z nejdůležitějších složek každého domu. Představuje základní skladbu podlahy, po které se pohybujete, a dává podlahovým krytinám stabilní podklad. I když to na hotové stavbě není vidět, je to klíčový prvek pro vysokou kvalitu celku a komfort bydlení; proto je velmi důležité vybrat ten správný.

    Potěr pro novostavby a renovace

    Kvalita a odborná pokládka potěru je velmi důležitá, protože na ní závisí kvalita následných dokončovacích prací. Potěr v novostavbě je dodatečně vyrovnán betonovými podlahovými deskami a při rekonstrukcích starých objektů je zajištěna lepší pevnost povrchu podlahy. Velkou výhodou nových typů potěrů je, že se všechny skvěle kombinují s podlahovým vytápěním.

    Dobře provedený potěr zabraňuje přenosu zvuku konstrukcí a podlahami
    Dobře provedený potěr zabraňuje přenosu zvuku konstrukcí a podlahami

    Redukce hluku

    Nové typy potěrů se také vyznačují snížením prostupu zvuku, což je důležité ve veřejných i soukromých budovách.

    Potěr tlumí šíření zvuku instalacemi, které procházejí pod stropem.

    Homogenní zpracování

    Hotové směsi nových typů potěrů mají jednotné složení, a proto poskytují homogenní povrchovou úpravu, tvrdnutí a rychlé schnutí a také zabraňují praskání povrchu. Všechny jsou testovány a certifikovány a snadno se používají. Jsou vhodné pro použití na venkovní i vnitřní povrchy.

     

    Odborný článek 2963
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Cementový potěr?

    Máme 104 realizátorů v oblasti Cementový potěr:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 104 realizátorů v oblasti Cementový potěr
    9.3
    0

    TRI FLOOR s.r.o.


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.4
    0

    JETOMA GROUP s.r.o.


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena