V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Venkovní sauny - blaho ve skandinávském stylu

    Tento článek si přečetlo více než 800+ uživatelů
    Sauny jsou pro své četné pozitivní účinky na naše zdraví stále populárnější a čím dál tím více se stávají nedílnou součástí našich domácností. Studie zveřejněná americkou Mayo Clinic ukázala, že saunování vyvolává v našem těle stejné fyziologické reakce jako pravidelné lehké cvičení a může snížit riziko hypertenze, stresu a dalších chronických onemocnění. Instalace domácí sauny je jednodušší než instalace nové sprchy, protože nevyžaduje přívod vody; stačí mít trochu místa v domě nebo dokonce bytě. Pokud máte zahradu, můžete si dokonce zřídit venkovní saunu. Vybrali jsme 5 skvělých příkladů, které polechtají vaši fantazii a možná vám nasadí brouka do hlavy a začnete si pohrávat s myšlenkou pořídit si vlastní.
    Odborný článek 800
    55
    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny:

    1. Černá sauna na skalách

    Architekt Matteo Foresti navrhl saunu postavenou na skále na ostrůvku v Stockholmském souostroví, pokrytou tmavým dubem a černým kamenem. Sauna R je umístěna v mělkém svahu, ke kterému vede úzká cesta, která se vine skalnatým prostředím posetým chatrčemi. Sauna vypadá jako jednoduchá krabice obrácena na sever. Přes celoskleněné posuvné dveře si mohou uživatelé sedící na kamenné lavici v sauně užívat výhled na moře. Leštěné křemencové desky Negresco byly použity pro vnitřní obklady podlah a stěn a vytvořily tak monochromatický prostor oživený texturou bílých kamenných žilek. Tenká skleněná příčka a dveře dokážou rozdělit prostor na dvě části, oddělující kuchyňský kout od samotné sauny s kamny a kamennou lavicí. Ve svahu kopce za saunou je pomocná místnost se sprchou a WC. Posuvné dveře z tmavého dřeva skrývají vchod a - když jsou zavřené - splývají s interiérem. Úzká koupelna prosvětlená střešním oknem je rovněž kompletně černá včetně vybavení, umyvadla a toalety. Kamenné podlahy se táhnou zevnitř ven a vytvářejí malou terasu před budovou, kde je prostor k posezení a kochání se výhledem na čerstvém vzduchu. Na střeše je další terasa, nové místo umožňující užívat si výhled do krajiny. Velké okno přivádí přes den světlo a v noci se prakticky promění v maják! Interiér sauny osvětluje decentně ukrytá světelná páska na zadní stěně.

    42.jpg

    43.jpg

    44.jpg

    45.jpg

    46.jpg
    Sauna R_Matteo Foresti (www.matteoforsti.com); foto: Joäo Morgado

    2. Sauna ze surového dřeva

    Tato budova se skládá ze tří vzájemně propojených čtvercových jednotek. Prostory jsou uspořádány do jednotlivých celků podle funkcí; v hlavní části je obývací, spací a jídelní kout a ve dvou menších sauna, servisní prostor a garáž. Dá se říci, že krajina je nejdůležitějším prvkem interiéru, neboť vytváří dojem, že ze všech stran prostupuje do objektu velkými prosklenými plochami. Vnitřní prostor se tak neustále mění podle denní doby a změn ročních období. Sauna a koupelny jsou na všech plochách pokryty surovým dřevem, na rozdíl od tmavých ploch hlavní části (tmavé olejované olšové dřevo). Sprchový kout je pokryt keramickým obkladem, který krásně ladí se dřevem. Zvláštní atmosféra místnosti je z velké části dána přirozeným osvětlením a různou úrovní lesku ošetřených dřevěných povrchů. Všechny místnosti jsou plné denního světla, ale jsou zde i kouty, kde se můžete schoulit do stínu. Pro každého se tak najde něco, podle situace a nálady.

    48.jpg

    50.jpg

    Sauna 3 Square House_Studio Puisto (www.studiopuisto.fi); foto: Marc Goodwin
    Sauna 3 Square House_Studio Puisto (www.studiopuisto.fi); foto: Marc Goodwin

    3. Plovoucí sauna, směs skandinávských a japonských tradic

    Sauna, postavená výhradně jejím designérským týmem, je první ze série intervencí zaměřených na zvýšení nabídky malého penzionu ve švédském Åmotu. Rozhodnutí postavit saunu na plovoucí plošině ovlivnila poloha u jezera, s prudkým svahem a hustým březovým lesem. Stavba k vodě by nebyla možná bez invazivních zásahů do přírody. Toto řešení projektu vyjadřovalo nejen respekt k přírodě, ale sauna se tak stala jakýmsi mostem mezi terénem a vodou. Kromě toho, že je plovoucí plošina místem pro odpočinek a rozjímání, je dnes přístavem pro kajaky, kánoe a menší lodě, vlastně náhradou za staré dřevěné molo, které na tomto místě bývalo dříve. Sauna pojme až osm osob a od venkovního prostoru je oddělena vstupní halou, která slouží jako šatna a sklad pro palivové dřevo. Stěna obrácená k jezeru je kompletně prosklená a umožňuje kdykoli pozorovat vodu a krajinu. Interiér je vyroben z olšového dřeva, které se ve skandinávských zemích tradičně používá k obložení saun. Exteriér je pak inspirován japonskou tradicí. Svisle uspořádaná smrková prkna byla ošetřena starodávnou technikou Yakisugi - spálením povrchu stromu za účelem vytvoření ochrany před škůdci a povětrnostními vlivy. Kromě toho, že se vyhnete použití chemikálií znečišťujících životní prostředí, umožňuje tato povrchová úprava zdůraznit strukturu dřeva, přičemž výsledný tmavý odstín zmírňuje vizuální dopad objektu na prostředí. Nově vybudované zařízení se tak propojuje s okolím a stává se přechodem mezi temnými vodami jezera a lesem za ním.

    52.jpg

    53.jpg

    54.jpg

    55.jpg

    56.jpg
    Giulio Dario Marchesi, Andrea Masperi, Valerio Panella (www.areedistudio.it); foto: Giulio Dario Marchesi, Valerio Panella

    4. Sauna, která umožňuje intimitu malé zahrady

    Každý promyšlený design, zejména pokud jde o doplňky k již vytvořenému ambientnímu celku, musí spoléhat na stávající přednosti a snažit se zmírnit případné nedostatky objektu. V tomto případě si majitelé přáli do domu saunu, ale chyběl jim tam prostor. Atrium však bylo prázdné a nedokončené, vycházelo přitom do ulice a bylo tak vystaveno pohledům kolemjdoucích. Architekti firmy Studio.a + v našli efektivní řešení, kterým oba problémy vyřešili jedinečným a uceleným způsobem. Sauna je koncipována jako samostatný objekt umístěný na konci atria, kde blokuje přístup z ulice a poskytuje tak potřebné útočiště malé zahrádce. Krásně řešená dřevěná sauna s prostorem pro zahradní nářadí a uskladnění palivového dřeva dodává celku redukci linií a skandinávský smysl pro prostorové plánování. Na druhé straně vrstva říčního kamene, která obklopuje zahradu, vytvořila kolem sauny kontemplativní zenový kout. Upravená a chráněná zahrada se saunou a letní kuchyní tak dotváří promyšlený celek. Stává se volně řečeno „venkovním obývacím pokojem“, tedy prostředím pro posezení, hraní badmintonu, piknik s přáteli, skotačení s domácími mazlíčky a zároveň útočištěm, stvořeným k čtení, relaxaci a rozjímání.

    58.jpg

    59.jpg

    60.jpg

    61.jpg

    62.jpg

    FOTO Studio.a + v (www.studioav.si); foto: Žiga Intihar
     Studio.a + v (www.studioav.si); foto: Žiga Intihar

    5. Sauna, která splývá s okolím

    Sauna na norském ostrově Furuholmen byla navržena podle topografie terénu. Nachází se podél stezek utvářených přírodou, zčásti odříznutých malými shluky jalovců a borovic, odkud se zároveň vytváří úkryt a otevírá se pohled do krásné krajiny. Sauna se skládá z několika místností spojených společnou střechou, na dokonalém místě, na malém útesu u vody. Svažitý pozemek vytváří výškové rozdíly mezi místnostmi pro sprchování, saunování, převlékání a spaní a zároveň je přirozeným způsobem odděluje. Samotná budova se jakoby sotva dotýkala země. Tohoto efektu bylo dosaženo sotva znatelnými ocelovými pilíři. Betonové schody časem získají patinu a budou pokryty lišejníkem, stejně jako okolní skály a kameny. Ošetřené cesty, které rámují staré borovice, a tmavá fasáda s výraznou texturou časem přirozeně zestárnou a tento dřevěný dům opticky propojí s okolní přírodou.

    64.jpg

    64.jpg

    65.jpg

    66.jpg

    67.jpg

    68.jpg

    FOTO Ra Architecture (www.ra-ark.com); foto: Thurston Empson
    Ra Architecture (www.ra-ark.com); foto: Thurston Empson

    Pokud se rozhodnete pro saunu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele saun, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 800
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sauny?

    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny
    9.1
    0

    Jaroslav Appl


    8.6
    0

    pexadomky


    9.5
    0

    Stolařství Šnajder


    9.5
    0

    Radek Tegel - Truhlářství RATEG


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena