V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Epoxidová pryskyřice: podlahy, nátěr, cena

    Tento článek si přečetlo více než 1436+ uživatelů
    Epoxidové podlahy jsou primárně určeny do výrobních závodů a skladů, tedy používají se hlavně v průmyslu. V současné době se však stále častěji uplatňují v bytové výstavbě, a to hlavně v prostorách jako jsou garáže, dílny, kuchyně, haly, vestibuly, chodby a podobně. K ochraně podlah se dnes používá i tenký epoxidový nátěr.
    Odborný článek 1436
    Epoxy
    Máme 81 realizátorů v oblasti Epoxidová podlaha:

    1. Epoxidová pryskyřice

    Epoxidová podlaha se vyrábí na bázi epoxidové pryskyřice a přísad. Do pryskyřice se přidávají kamenivo a granule (křemenný a obyčejný písek) a tvrdidlo. Pryskyřice chemicky reaguje s tvrdidlem a vznikne polymerní pojivo. Do epoxidové pryskyřice se často přidávají další látky, například výztuhy nebo třpytky, podle toho, jak má vypadat a k čemu bude hotová podlaha sloužit. V posledních letech se stále více používají epoxidové pryskyřice na bázi vody, které jsou šetrnější k životnímu prostředí i lidskému zdraví.

    Do epoxidové pryskyřice lze nalít pigmenty a získat tak různé barvy a odstíny. Obratným a přesným provedením lze získat různé vzory. V závislosti na kamenivu a granulích se mění konečný vzhled povrchu podlahy - od drsného matu až po zcela hladký, vysoký lesk.

    2. Vlastnosti epoxidových podlah

    Epoxidové podlahy jsou velmi odolné jak vůči mechanickému poškození, tak vůči chemikáliím, kyselinám a čisticím prostředkům. Mají také vysokou odolnost proti tlaku a ohybu, takže je lze použít v prostorách, kde se předpokládá velká zátěž a časté používání.

    2.1. Epoxidové podlahy v bytových jednotkách

    Epoxidové podlahy jsou stále běžnější i v soukromých domech. Poskytují extrémně čisté, lesklé a moderní prostředí v obytném prostoru a jsou obzvláště vyhledávané jako prvek minimalistického designu. Kromě toho, že vypadají výjimečně, jsou antiseptické a snadno se udržují.

    2.2. Epoxidové podlahy pro garáže - cena

    Epoxidové podlahy pro garáže jsou stále žádanější, neboť takto upravené podlahy jsou velmi pevné a odolné vůči nečistotám a chemikáliím, jako jsou oleje nebo benzín. Epoxidové podlahy jsou vhodné pro velké i malé garáže. Do epoxidové pryskyřice se přidávají protiskluzové látky, aby pneumatiky auta dobře přilnuly k zemi. Betonový nátěr na epoxidové bázi na podlahu garáže pro 2 auta bude stát mezi 26.000 až 60.000 Kč, přičemž v průměru většina majitelů zaplatí kolem 35.000 Kč.

    2.3. Epoxidové podlahy, venkovní

    Epoxidové podlahy jsou pro svou vysokou odolnost vhodné i pro venkovní použití - například na terasy a balkony. V takových případech je tloušťka podlahy velice důležitá, protože je třeba vypočítat povolené zatížení a nosnost. Pokud bude podlaha vystavena srážkám a vlhkosti, je třeba do epoxidové pryskyřice nalít i protiskluzové přísady!

    3. Epoxidový nátěr

    Existuje několik typů epoxidových podlah i způsobu jejich lití. Vybírají se na základě předpokládané zátěže a četnosti používání. Například u bytových jednotek lze očekávat běžné zatížení a tam je dostatečná tloušťka cca 2 mm, kdežto ve výrobních halách zatížení zahrnuje stroje, zařízení, nákladní automobily a podobně a doporučená tloušťka podlahy je minimálně 3-4 mm. Pokud se očekává extrémní zatížení, tloušťka vrstvy se úměrně zvětší. Nelamte si s tím příliš hlavu, zkušení dodavatelé vám poradí.

    3.1. Epoxidový nátěr na dlaždice

    Epoxidové pryskyřice lze také použít jako tenký ochranný nátěr proti oděru dlaždic.

    3.2. Epoxidový nátěr na beton

    Pryskyřice mohou impregnovat beton, protože pronikají do pórů a zlepšují jeho mechanickou odolnost.

    3.3. Epoxidový nátěr na dřevo

    Epoxid se také dobře váže na dřevo, takže se hodí k opravě prasklin a maskování nerovností povrchu. Nejzajímavěji vypadají kombinace dřeva s průhlednými nebo barevnými umělými pryskyřicemi. Epoxidová pryskyřice na dřevo je tekutá a musí se nalít do formy potažené separátorem. Tato látka je průhledná, i když do ní lze přidat pigmenty. Transparentní odstíny se získají nalitím 0,05 - 0,5% pigmentu a plné barvy nalitím až 5% pigmentu. Epoxidová pryskyřice rychle schne a tloušťka vrstvy závisí na jejím druhu, teplotě vzduchu, vlhkosti a tvaru formy. Když zaschne, lze ji obrousit a vyleštit do vysokého lesku.

    3.4. Samonivelační epoxidová stěrka

    Samonivelační epoxidová stěrka se nejčastěji používá v lokalitách s běžným a vyšším zatížením. Tloušťka takové podlahy je mezi 1 a 5 mm.

    3.5. Epoxidová stěrka

    Existuje také epoxidová stěrka, která se používá na nejvíce zatěžované povrchy a její tloušťka se pohybuje mezi 3 až 5 mm. Na nejvíce exponované podlahy se používá epoxidová malta tloušťky 1 - 2 cm.

    4. Výroba epoxidové podlahy

    Epoxidovou podlahu lze vyrobit pouze na homogenním, suchém, rovném a tvrdém povrchu, ať už se jedná o beton, potěr, kámen, keramiku či jiný materiál. Epoxidové podlahy se v praxi nejčastěji lijí na betonové podklady.

    Beton musí mít přiměřenou pevnost, tvrdost a vlhkost (od 3 do 5%). Musíte počkat, až beton zcela vyschne, nebo použít rychleschnoucí potěr. Beton by měl být obroušen nebo otryskán.

    Epoxidová směs se poté nanáší ve vrstvách přímo na beton. První vrstva je základní - je velmi tenká a stačí když vyplní póry podkladu. Druhá vrstva je silnější, od jednoho do několika milimetrů, v závislosti na výpočtu očekávaného zatížení. Třetí vrstva se přidává podle potřeby, hlavně pro průmyslové prostředí a velmi vysoké zatížení.

    Epoxidový nátěr vypadá velmi moderně
    Epoxidový nátěr vypadá velmi moderně

    5. Epoxidová podlaha - cena

    Kolik stojí epoxidové podlahy? Cena epoxidového nátěru závisí na tloušťce a typu a obecně se pohybuje od 260 - 350 Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro epoxidovou podlahu, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a podlaháře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1436
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Epoxidová podlaha?

    Máme 81 realizátorů v oblasti Epoxidová podlaha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 81 realizátorů v oblasti Epoxidová podlaha
    9.2
    0

    František Kotyz - podlahářství


    9.2
    0

    Podlahy Group s.r.o.


    10
    0

    BENEFITFLOORS, s.r.o.


    9.2
    0

    I.M. RATAJ - PODLAHY s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena