V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Betonový plot

    Tento článek si přečetlo více než 891+ uživatelů
    Betonový plot často plní dvojí funkci - kromě ohraničení pozemku má úlohu opěrné zdi - tedy zabraňuje sesuvu zeminy a svahovému pohybu. Vyrábí se mnoha způsoby: klasicky, s bedněním, štípanými tvárnicemi, bloky, pilíři apod.  Abychom vám usnadnili rozhodování, zaměřili jsme se na výhody a nevýhody různých typů betonových plotů.
    Odborný článek 891
    betonovy panel
    Máme 436 realizátorů v oblasti Menší zednické práce:

    1. Klasický betonový plot

    1.1 Betonové tvárnice

    Betonové tvárnice se vyznačují vysokou pevností i odolností v tlaku, proto jsou vhodné výrobu zdí a plotů. Patří k nejrozšířenějším stavebním materiálům. Kromě stavby budov se používají také pro úpravu dvorů a zahrad a stavbu opěrných zdí (tzv. svahové tvárnice). Betonové tvárnice mají dlouhou životnost, mimo jiné díky hydrofobnosti (nepropustnosti vlhkosti). Díky speciální struktuře je lze instalovat i se spárami. Aby se předešlo dodatečným nákladům na kompletní omítání, spáry se nakonec vyplní maltou a plot nebo zeď se omítnou.

    1.2. Betonový plot ze štípaných tvárnic

    Zvláštním druhem materiálu jsou štípané betonové tvárnice. Používají se především k dekoračním účelům, protože vypadají jako přírodní kámen. Pro betonové ploty se používají především tzv. plotové štípané tvárnice a mohou být jedno nebo dvoustranné.

    Mohou být také duté. Nejprve se spojí speciálním druhem lepidla a poté se buď pouze zalijí betonem, nebo se dodatečně vyztuží. Když je konstrukce tímto způsobem dokončena, zakončí se řadou betonových stříšek, aby plot nebo zeď vypadaly jako stavebně dokončený prvek.

    1.3. Bednící betonové tvárnice

    Výhodou bednění z betonových tvárnic je, že při jejich použití na stavbu plotu nebo opěrné zdi, není třeba instalovat dřevěné bednění. To zkracuje dobu výstavby a zjednodušuje práci. Při stavbě z betonových bednicích tvárnic se nejprve zhotoví základ, poté se bednicí tvárnice položí na sucho a výztužné pruty se položí vodorovně a svisle. Nakonec se do dutého jádra takto uspořádaných betonových bednicích tvárnic nalije beton. Po jeho vytvrzení se na vrchol instaluje dekorační plotová stříška.

    Bednící betonové tvárnice s vodorovnou a svislou výztuží
    Bednící betonové tvárnice s vodorovnou a svislou výztuží

    2. Stavba plotu ze štípaných betonových tvárnic

    2.1. Betonové ploty ze štípaných tvárnic

    Betonové ploty mohou být vyrobeny ze štípaných betonových tvárnic. Při stavbě z tohoto materiálu se dodržují stejná pravidla jako při stavbě z běžných betonových cihel. Betonový plot ze štípaných betonových tvárnic je velmi běžným druhem oplocení.

    2.2. Betonový plot vyžaduje základ

    Plot ze štípaných tvárnic vyžaduje nejprve správně provedené základy. Aby byl takový základ dobrý, měl by být proveden jako u jiných inženýrských staveb. Nejprve se tedy vykope stavební jáma, jejíž dno by mělo být vyrovnáno a dobře zhutněno, a poté se zasype směsí písku a štěrku menší a větší hrubosti. Tato vrstva slouží proti promrzání a mívá tloušťku 10-20 cm, v závislosti na typu půdy a povětrnostních podmínkách. Poté se základ zalije betonem a v případě potřeby může být i vyztužen. Rozměry základu jsou určeny výškou plotu. Doporučuje se minimální šířka základu 30cm. Výztužné tyče (4x) musí být umístěny každých 2,5-3 m, aby bylo možné provést svislé vyztužení. Před instalací štípaných betonových tvárnic je nutné provést vodorovnou hydroizolaci, která zabrání pronikání vlhkosti do plotu.

    2.3. Stavba nízkého betonového plotu

    Existují dva způsoby stavby těchto plotů. Pokud je vysoký do 70 cm, tvárnice se lepí vhodným typem lepidla pro venkovní použití. Při pokládání betonových tvárnic je třeba dbát na to, aby se jejich spoje nepřekrývaly. Na poslední řadu tvárnic lze umístit řadu krytů s drážkami pro odvod vody.

    2.4. Stavba vysokého betonového plotu

    Betonový plot je poměrně snadno realizovatelný. Způsob výstavby betonového plotu o výšce větší než 70 cm je však poněkud odlišný. Rozdělené betonové bloky se nejprve slepí a poté zalijí betonem. Pokud je plot postaven z dutých bloků, položí se maximálně 4 řady dutých bloků a poté se zalijí betonem. Další 4 řady jsou zděné, slepené a opět zalité betonem. Dělené betonové bloky se lepí lepidlem na obě strany a po celé horní ploše. Tím se zabrání úniku betonu menšími otvory.

    V případě potřeby lze betonový plot z dutých tvárnic dodatečně vyztužit vodorovnou výztuží. Vodorovná výztuž se provádí vložením dvou železných tyčí do drážek na horní straně dělených betonových bloků. Na poslední řadě je umístěna ochranná betonová stříška, která chrání plot před stékáním vody a dotváří celkový estetický vzhled.

    3. Stavba betonového plotu s bedněním

    Další způsob, jak zvýšit betonový plot, je pomocí dřevěného bednění, instalace armovacích tyčí a konečného zalití betonem. Když je plot vyroben tímto způsobem, není nutné tvárnice nikterak lepit.

    4. Prefabrikovaný betonový plot

    Velmi populární verzí betonového plotu je ten prefabrikovaný. Takový plot se skládá z prefabrikovaných prvků, které jsou hotové přepravovány místo a tam pouze nainstalovány. Podstatnou výhodou oproti klasickému plotu je kratší doba montáže, výrazně vyšší kvalita výrobku a nižší cena oproti betonovému plotu či zdi. Betonové prefabrikáty jsou na místo instalace dopravovány již zpracované, takže se neztrácí čas lisováním a betonováním. Tyto prvky jsou kvalitnější, protože se vyrábí v kontrolovaných podmínkách na tzv. vibračních stolech.

    4.1. Montáž betonového prefabrikovaného plotu

    Prvním krokem při výrobě takového prefabrikovaného betonového plotu je příprava speciálního ocelového vibračního stolu, na který se položí a připraví dřevěné bednění. Do něj se instaluje armovaná síťovina, která drží beton a přebírá tahová napětí konstrukce. Bednění se pak zalije betonem a suší se po dobu 28 dnů pro získání maximální pevnosti a odolnosti vůči tlaku. Když beton dobře vyschne, dřevěné bednění se odstraní a betonový plot je hotov. Betonové prefabrikáty pro montovaný plot se přivezou na místo a pokud jsou velké přemisťují se za pomoci jeřábu.

    Prefabrikovaný betonový plot se montuje opravdu rychle
    Prefabrikovaný betonový plot se montuje opravdu rychle

     

    5. Betonové plotové sloupky

    Betonové plotové sloupky jsou součástí konstrukce, mezi které se nejčastěji umisťují prefabrikáty. Mohou být vyrobeny z tepaného železa, dřeva nebo drátu - možnosti jsou opravdu četné. Vzhledem k tomu, že betonové plotové sloupky se snadno kombinují s různými materiály, jsou jednou z nejoblíbenějších možností stavby plotů.

    6. Betonové plotové sloupky - konstrukce

    6.1. Betonové plotové sloupky - lité nebo zděné?

    V zásadě existují dva typy: mohou být lité nebo zděné. První způsob provedení je složitější, protože vyžaduje tvarování a zpevnění ocelovými tyčemi, což může být pro začátečníky docela výzva. Taková práce je navíc nejen složitější a trvá déle, protože musíte čekat, až beton vyschne. Proto jsou lepší volbou sloupky z betonových bloků nebo tvárnic. Bloky se naskládají na sebe a nakonec omítnou.

    6.2. Betonové sloupky a betonový plot?

    Kombinovat beton s betonem nemá význam. Betonové sloupky vypadají mnohem lépe v kombinaci s materiály jiných typů, zatímco betonové ploty s betonovými sloupky působí přinejmenším bizarně, zvláště na soukromém pozemku. Konstrukce je navíc složitá a nemá žádný estetický efekt. Takový plot ve skutečnosti vypadá spíše jako perforovaná betonová zeď.

    Betonové sloupky se hodí k různým materiálům
    Betonové sloupky se hodí k různým materiálům

    7. Cena betonového plotu

    7.1. Cena betonových tvárnic

    Průměrná cena betonových tvárnic závisí na druhu, rozměrech a výrobci, ale také na množství, které kupujete. Vyrábí se v rozměrech 10x20x50 cm, 12x20x40 cm, 15x20x50 cm, 20x20x40 cm, 20x20x50 cm, 25x20x40 cm a 27x20x50 cm nebo 39x19x12 cm. Jejich ceny jsou 90 - 140Kč /kus.

    7.2. Cena štípaných tvárnic

    Cena štípaných tvárnic 25x25x12,5 cm (v průměru 20-32 kusů na metr čtvereční) je cca 270Kč /kus.

    7.3. Cena betonových tvárnic pro prefabrikované oplocení

    Panelbetonové tvárnice na montované ploty se vyrábí převážně v rozměru 70x20x13 cm a hmotnosti cca 30 kg a stojí cca 300Kč /kus.

    7.4. Cena betonových stříšek pro sloupky

    Částka, kterou budete muset vyčlenit za tyto stříšky, se liší v závislosti na rozměrech, výrobci, případně dodavateli, ale také množství. Ve většině případů stříška stojí kolem 150 - 300 Kč/kus.

    8. Betonové plotové sloupky - cena

    Betonové plotové sloupky stojí zhruba stejně jako betonové tvárnice - cena se určuje podle kvality betonu a způsobu instalace.

    Pokud se rozhodnete pro betonový plot, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy a betonáře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 891
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Menší zednické práce?

    Máme 436 realizátorů v oblasti Menší zednické práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 436 realizátorů v oblasti Menší zednické práce
    9.5
    0

    Klevis


    9.5
    0

    Petr Včelařík


    9.4
    0

    Stavitelství Veselský


    9.5
    0

    Stavitelství Pavlíček s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena