V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Izolace a hydroizolace balkónu a terasy

    Tento článek si přečetlo více než 3123+ uživatelů
    Jak správně izolovat balkon nebo terasu? Kde se instaluje hydroizolace a jak správně provést spáry? Odborné provedení při stavbě nebo rekonstrukci balkónu či terasy je nezbytné, pokud chcete, aby byl komfort ve vašem domě na optimální úrovni. Možností realizace je více, ale všechny vyžadují zkušené řemeslníky, protože špatně provedené práce mohou vést k větším problémům jako je zatékání nebo vznik tepelných mostů.
    Odborný článek 3123
    izolace balkonu remeslnik
    Máme 236 realizátorů v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy:

    1. Tepelná izolace balkónu / terasy

    1.1. Proč je izolace balkonu tak důležitá?

    Izolace balkonu je velkou technologickou výzvou pro všechny stavbaře. Z pohledu konstrukce se jedná prodloužení mezipatra, které „vyčuhuje“ ven. Vnitřní část mezipatra musí být tepelně oddělena od vnější nebo musí být vnější část dobře chráněna tepelnou izolací. Neodborně provedená tepelná izolace balkónů či teras vede ke vzniku tepelných mostů, které jsou z hlediska stavebního inženýrství nepřípustné.

    1.2. Špatně provedená izolace balkónu

    Špatná tepelná izolace způsobuje vznik tzv. tepelných mostů. Proč je tento jev naprosto nepřijatelný? Tepelné mosty jsou body na spojích mezi rámy oken nebo dveří a fasádním obkladem, kde se izolace uvolnila nebo chybí, takže těmito místy uniká velké množství tepla. Mohou být způsobeny špatně provedenými detaily, kontakty různých materiálů a nesprávným provedením tepelné izolace. Pokud jde o izolaci balkónu, nejčastějším problémem jsou nekvalitní nebo zastaralé materiály a nevhodná konstrukce. Pokud je balkón zhotoven pouze jako pokračování mezipatrové desky, tepelný most vzniká automaticky. Pokud se neopraví a balkón není zateplený, teplo tím místem bude neustále procházet a tepelné ztráty se rychle projeví na složenkách za vytápění.

    Prakticky to znamená, že se v zimě ztratí mnoho energie a následně na vás čekají vysoké náklady na vytápění. Tento stav je nejen velmi neekonomický, ale také škodlivý pro životní prostředí (plýtvat energií je obrovská škoda!), ale i pro stav samotného objektu. V místech, kde vznikají tepelné mosty, tedy tam, kde je izolace balkonu špatná nebo žádná, většinou dochází ke kondenzaci vlhkosti.

    Vlhkost se navíc časem nejen hromadí a kondenzuje, ale také proniká hlouběji do konstrukce, což způsobuje např. výskyt rzi a plísní. Plíseň škodí lidskému zdraví všude tam, kde se vyskytuje. Vlhkost v konstrukci urychluje její chátrání a může vést k vážným stavebním problémům s budovou, ohrožující bezpečnost nájemníků. Pokud je konstrukce dřevěná, dřevo bezesporu začne hnít. Pokud se jedná o beton, vlhkost vede ke korozi výztuže v ní, což výrazně snižuje nosnost železobetonové desky.

    schema.jpg
    Správně instalovaná izolace balkonu - (zleva doprava): železobetonová balkonová deska, tepelně izolační panely (XPS), vnější vrstva omítky, vnitřní vrstva omítky, vnější železobetonová zeď, vnitřní vrstva omítky, podlahová deska, tepelná a zvuková izolace, podlahové topení + potěr, lepidlo + parkety, lemovací páska, PUR-pěna, lepidlo + dlažba, cementový potěr, hydroizolace (hydrostop elastic), tepelně izolační desky (XPS)
    Neodborně provedená izolace balkonu / vznik tepelného mostu - (zleva doprava): železobetonová balkonová deska, tepelně izolační panely (XPS), hydroizolace (hydrostop elastic), cementový potěr, lepidlo + obklad, PUR pěna; interiér: lemovací páska, mezipodlažní železobetonová deska, tepelná a zvuková izolace, podlahové topení + potěr, lepidlo + parkety; spodní strana balkonové desky: tepelná izolace stěny, vnější omítka, vnější železobetonová stěna, vnitřní omítka
    Neodborně provedená izolace balkonu / vznik tepelného mostu - (zleva doprava): železobetonová balkonová deska, tepelně izolační panely (XPS), hydroizolace (hydrostop elastic), cementový potěr, lepidlo + obklad, PUR pěna; interiér: lemovací páska, mezipodlažní železobetonová deska, tepelná a zvuková izolace, podlahové topení + potěr, lepidlo + parkety; spodní strana balkonové desky: tepelná izolace stěny, vnější omítka, vnější železobetonová stěna, vnitřní omítka

    2. Tepelná izolace balkónu / terasy - provedení

    2.1. Vrstvy balkónu

    Základní konstrukci balkónu tvoří železobetonová balkónová deska, která je ze všech stran obezděna tepelně izolačními deskami (zpravidla XPS). To je případ, kdy je balkónová deska rozšířením mezipatra budovy. Při umístění tepelné izolace pod železobetonovou balkonovou desku nevznikají tepelné mosty! To je takříkajíc klasický způsob provedení, i když existuje ještě jeden, novější, který se provádí pomocí prvků schöck.

    2.2. Klasické provedení izolace balkónu

    Při standardním způsobu betonová deska balkonu přímo navazuje na mezipatro budovy. Při použití tohoto řešení je nutné konstrukci balkonu zateplit ze všech stran (nahoře, dole, zezadu i zepředu), aby nevznikaly tepelné mosty, a tím ani energetické ztráty. Horní vrstva tepelné izolace (XPS) musí být provedena pod drobným spádem, aby umožnila nerušený odvod dešťové vody z povrchu podlahy balkónu (keramika, betonové desky, dřevo).

    Klasicky izolovaná balkónová deska může být z estetického a architektonického hlediska nežádoucí, protože působí těžkopádně a kazí vzhled celé stavby.

    2.3. Schöck izolace balkonu

    Nejjednodušší tepelná izolace balkonu se provádí pomocí prvku schöck. Jedná se o speciální stavební prvek složený z tepelné izolace a ocelové výztuže, který je spojen s mezipodlažními železobetonovými deskami vyplněním vysunutých armovacích prutů betonem. Zateplení je tak provedeno, aniž by bylo nutné celou konzolovou část balkonu krýt vrstvami tepelné izolace. Tato důmyslná metoda tak umožňuje ztenčení balkonové desky, což je z architektonického i estetického hlediska velmi žádoucí.

    Schöck prvek má nosnost podobnou železobetonovým deskám, takže se na něj snadno připevňují nosné stěny. Tuto nosnost zajišťují armované tyče zalité betonem.

    Hlavní slabinou takové tepelné izolace balkonu je vysoká cena. Vzhledem k tomu, že schöck je stále novým výrobkem na trhu, jeho výrazně vyšší cena oproti klasické verzi je celkem pochopitelná.

    3. Jak tlustá by měla být tepelná izolace balkónu?

    3.1. Zateplení balkónu je stejné jako zateplení fasády

    Tloušťka tepelné izolace balkónu by měla být, pokud možno, stejná, nebo alespoň přibližná, jako tloušťka izolace na fasádě. Hlavní problém při rekonstrukci balkonu vzniká při montáži tepelné izolace na horní stranu železobetonové balkónové desky a důvodem je nedostatek místa směrem k balkonovým dveřím.

    3.2. Nedostatek výšky pro instalaci izolace

    Nedostatečná výška pro provedení všech vrstev izolace na horní straně desky je obecně největším problémem při rekonstrukci balkónu. Limitujícím faktorem bývá výška podlahy uvnitř budovy. Konečná výška podlahy na balkóně by neměla přesáhnout výšku podlahy v místnosti. Pokud není možné instalovat izolaci o stejné tloušťce jako na fasádě, doporučuje se, aby měla alespoň 5 cm.

    Hydroizolace terasy je stejně důležitá jako hydroizolace na ploché střeše
    Hydroizolace terasy je stejně důležitá jako hydroizolace na ploché střeše

    4. Hydroizolace terasy

    4.1. Je hydroizolace terasy opravdu nutná?

    Hydroizolace terasy je naprosto nezbytná, protože je vystavena všem vlivům počasí, stejně jako plochá střecha. Pro dobrou hydroizolaci je potřeba terasu - stejně jako plochou střechu - vyrobit v mírném sklonu (1-2°), což umožní vodě snadno odtékat do odtoků.

    4.2. Hydroizolace terasy je stejná jako hydroizolace střechy

    Postup při hydroizolaci terasy je stejný jako při hydroizolaci ploché střechy s tím rozdílem, že terasa je vždy pochozí, takže hydroizolace bude skryta pod finální vrstvou podlahy. Podobné jsou i vrstvy. Pokud je terasa konzolová, může to komplikovat provedení tepelné izolace. Přesto lze provést jedním ze dvou výše popsaných způsobů. S hydroizolací nejsou v zásadě žádné problémy.

    5. Jak se provádí hydroizolace terasy?

    5.1 Hydroizolace terasy - správné provedení

    Hydroizolace terasy se pokládá na vrstvu tepelné izolace, která musí mít sklon pro odvod vody. Hydroizolace terasy se obvykle skládá ze dvou vrstev polymerních asfaltových pásů. První vrstva hydroizolace (samolepicí pás) se pokládá přímo na tepelnou izolaci se sklonem, bez použití plamene. Druhá vrstva hydroizolace se pak provádí pomocí svařovací pásky (tedy plamenem).

    5.2 Hydroizolace terasy musí být dobře utěsněna

    Je důležité, aby první a druhá vrstva hydroizolace byly dobře svařeny. Protože se hydroizolace terasy skládá z několika pásů, musí být všechny pásy navzájem dobře propojeny a utěsněny, aby nikam nemohla pronikat voda. Pro hydroizolaci teras se nejčastěji používají asfaltové pásy, stejně jako pro hydroizolaci plochých střech.

    5.3 Spoje svislé a vodorovné hydroizolace

    Hydroizolace terasy přechází z vodorovné do svislé polohy přímo na tepelnou izolaci obvodové stěny nebo prahu balkónových dveří (spára podlaha-stěna nebo podlaha-dveře). Proto je velmi důležité, aby hydroizolace terasy v místě přechodu z vodorovné polohy na svislou byla provedena překrytím - to znamená, aby byla provedena pod úhlem menším než 90°, aby nedošlo k porušení pásů. Minimální výška svislé hydroizolace nad konečnou výškou podlahy balkonu musí být 15 cm.

    Správně provedená hydroizolace je dvouvrstvá a tvoří ji svařené bitumenové pásy
    Správně provedená hydroizolace je dvouvrstvá a tvoří ji svařené bitumenové pásy

    6. Jak je to s hydroizolací balkonu?

    Někteří lidé jsou přesvědčeni, že kvůli balkónům ve vyšších patrech, které pro ty v nižších patrech představují jakýsi přístřešek, není hydroizolace balkonů v nižších patrech nutná. Absolutně se mýlí! Déšť téměř nikdy nepadá na zem pod úhlem 90°. Každopádně tak můžete při větrném počasí nebo silném dešti očekávat na balkóně velké množství srážek. Hydroizolace balkónu je tedy bezpodmínečně nutná a provádí se stejně jako hydroizolace ploché střechy.

    Pokud se rozhodnete pro izolaci balkónu nebo terasy, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také řemeslníky a stavební firmy, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 3123
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy?

    Máme 236 realizátorů v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 236 realizátorů v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy
    9.5
    0

    BAY CB s.r.o.


    9.4
    0

    Jan Sroka


    9.6
    0

    KAVESTAV s.r.o.


    9.4
    0

    BETON-MAK s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena