V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Čištění spár na vydlážděném povrchu

    Lidé si zjara většinou rádi upravují dvorek a zahradu. K těmto pracím neodmyslitelně patří i odstraňování nežádoucího plevele a mechu. Dvory většiny domů jsou dlážděné, popř. mají dlážděné alespoň příjezdové cesty. Mezi jednotlivými dlažebními prvky existuje mnoho spár, které vyžadují pravidelnou údržbu. Někdo tvrdí, že pod dlažbou je potřeba mít betonový podklad, jiný si myslí, že stačí písek a štěrk. Spáry se v obou případech většinou vyplňují obyčejným nebo křemičitým pískem či maltou. Nejjednodušším způsobem jejich čištění je použití vysokotlakých čističů. Poslední generace víceúčelových čističů a vysavačů pro domácí i profesionální použití má funkci pro čištění venkovních spár a k tomu určené speciální nástavce.
    Odborný článek 309
    Cisteni spar vodou
    Máme 99 realizátorů v oblasti Údržba:

    1. Čištění kostek, dlaždic, desek a bloků

    1.1. Co obnáší čištění vydlážděných ploch?

    Prorůstání plevele mezi spárami dlažebních kostek, ze kterých jsou vytvořeny cesty nebo parkovací místa, patří mezi nežádoucí jevy, které se musí řešit pravidelně. Semínka rostlin plevelů k nám zanese vítr a jejich růstu je téměř nemožné zabránit, zvláště pokud jsou spáry vyplněny pískem nebo maltou. V severně orientovaných částech dvora se mohou objevit lišejníky a mechy, protože tato vegetace má ráda vlhká místa. Slunce se do těchto stinných koutů dostává hůře a pomaleji je suší.

    1.2. Jak zabránit šíření plevele?

    Když se mechu, lišejníků a plevele konečně zbavíte, je potřeba zabránit jejich dalšímu šíření. To lze provést pomocí herbicidů (které však nejsou příliš ekologické), nebo řady přípravků běžně používaných v domácnosti. Mezi nejúčinnější domácí čističe chodníků patří ocet, sůl a mýdlo. Speciální přípravky na ochranu rostlin jsou dostupné ve specializovaných prodejnách, ale bohužel ne vždy jsou dostupné pro fyzické osoby. Ať už se rozhodnete pro cokoliv, poraďte se s prodejcem o použití takových výrobků a jejich vlivu na životní prostředí.

    Pravidelné čištění zpevněných ploch zamezí přílišnému rozšíření plevele
    Pravidelné čištění zpevněných ploch zamezí přílišnému rozšíření plevele

    2. Ruční čištění

    Plevele se můžete zbavit i rytím, sekáním nebo vytrháváním, což je určitě lepší a úspěšnější metoda než tlaková voda, jelikož tou odstraníte jen to, co na první pohled kazí vzhled dvora. Nevýhodou tohoto druhu práce je, že vyžaduje fyzické úsilí a často způsobuje bolesti zad.

    3. Chemické čištění

    S problémem plevele na dvoře si samozřejmě můžete poradit pomocí chemikálií. Takové čištění desek, bloků, cihel nebo kostek je efektivní a kratší, ale není nejšetrnější k životnímu prostředí. Navíc neexistuje žádná záruka, že se plevel, mech nebo řasy znovu neobjeví. Jednoduše řešeno neexistuje záruka a jasný důkaz, která z těchto metod je nejúčinnější.

    4. Tlakové čištění

    Tlakové čištění zajišťuje nejlepší výsledky

    Prach, sůl, mastnotu, různé nečistoty a plevel mezi spárami odstraníte nejlépe proudem vody pod vysokým tlakem. Čističe pro domácí použití jsou však díky své síle takříkajíc agresivní. Často kromě plevele vymývají všechen písek a štěrk ze spár, takže po vyčištění je nutné tyto mezery znovu vyplnit. Aby proud vody vytlačil ze spár co nejméně písku, mělo by se mytí provádět až ve chvíli, kdy je vše zcela suché.

    Čištění proudem vody je mimořádně účinné
    Čištění proudem vody je mimořádně účinné

    5. Jak pracují vysokotlaké čističe

    Zdokonalování technologie výroby různých nástrojů a přístrojů, včetně domácích spotřebičů, vedlo k tomu, že dnes pro potřeby úklidu a mytí v domácnosti lze používat některá zařízení, která byla dříve určena výhradně pro průmyslové nebo profesionální použití. Na trhu se tak objevili četní výrobci a dodavatelé víceúčelových čističů, myček a vapek, které lze díky velkému množství příslušenství a nástavců používat v domě i v jeho okolí. Kromě klasických vysokotlakých čističů s jejichž rozměry je nyní snadné manipulovat, existují tlakové čističe s úzkými tryskami na spáry, ale také vzduchové a vodní vysavače, které nečistoty ze spár vysají, vyfouknou nebo smyjí. Je samozřejmě jen na vás, zda se rozhodnete pro nákup některého z těchto strojů nebo si na práci najmete profesionály.

    6. Kolik stojí přístroje na čištění zpevněných ploch?

    Částka, kterou je potřeba na takový nákup vyčlenit, se liší podle značky, síly a toho, zda se jedná o tuzemský nebo zahraniční výrobek. Jejich cena se pohybuje od 6000 do 16.000Kč.

    Pokud se rozhodnete pro koupi jednoho z těchto zařízení, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 309
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Údržba?

    Máme 99 realizátorů v oblasti Údržba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 99 realizátorů v oblasti Údržba
    8.7
    0

    Quartet production s.r.o


    9.5
    0

    MIRA expert, s.r.o.


    9.5
    0

    Martin Franěk


    9.2
    0

    AGA service


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena