V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Uvědomujeme si vůbec potenciál, který máme? České lesy jsou poklad, který je třeba respektovat a dlouhodobě využívat. Připomeňme si citát anglického umělce a kněze Williama Gilpina: "Není přehnané dřevo nazývat nejvýkonnějším a nejkrásnějším produktem na světě." Lesy pokrývají až 33% plochy České republiky a rozléhají se na celkem 2 613 594 ha.
    Odborný článek 311
    les
    Máme 130 realizátorů v oblasti Dřevěné domy, chaty a chalupy:

    1. Nejrozšířenější biomasa

    Dřevo je nejrozšířenějším druhem biomasy v biosféře. Je to přírodní materiál, který se obvykle získává ze kmenů různých druhů stromů. Země, které si zachovaly přirozené lesy, většinou prohlašují dřevo za surovinu národního významu. Obnovitelné dřevo je ekologicky nezávadná surovina, ale pouze v případě, že kácení, zpracování a využití jsou udržitelné a plánované z dlouhodobého hlediska. Tento způsob využívání odráží jeho ekologické výhody. Je také důležité, aby využívání dřeva pro energii a výrobky bylo vědecky a technologicky podloženo a vyváženo.

    les.jpg

    2. Dřevo jako obnovitelný zdroj

    Směrnice pro rozvoj moderního stavebnictví vycházejí ze zvýšeného využívání obnovitelných zdrojů, dřevěných kompozitů a většího stupně prefabrikace konstrukčních prvků. Kvalita života se stává stále důležitější hodnotou lidstva a bydlení v dřevěném domě je tím nejpříjemnějším typem bydlení, jaký si lze představit. Dřevostavba bohužel představuje jen malý podíl na celkové bytové výstavbě. Ze stovek nových rodinných domů, které se ročně postaví, je asi desítka dřevěných. Dřevo často není považováno za vhodný stavební materiál. Je pravda, že má určitá technická omezení z hlediska zpracování a povrchové úpravy, ale z energetického hlediska je to nejlepší stavební materiál. Když pokácíte deset stromů a zasadíte dvacet, nelze hovořit o exploataci přírody.

    nastipana-polena.jpg

    3. Příklady ze zahraničí

    Pozitivním příkladem nárůstu podílu využití dřeva pro stavební účely je Rakousko, kde se v roce 1995 spotřebovalo 0,3 m3 dřeva na obyvatele a v následujícím desetiletí se tento podíl zdvojnásobil. Významnou roli v tom však sehrál stát, který šel pozitivním příkladem investicemi do dřevěných veřejných budov. Dlouhodobým cílem naší země je, aby se během 10 let roční spotřeba dřeva na jednoho obyvatele v ČR zdvojnásobila z nynějších 0,23 m3 na 0,46 m3.

    utulny-pokoj-ve-dreve.jpg

    Pokud se rozhodnete stavět ze dřeva, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 311
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dřevěné domy, chaty a chalupy?

    Máme 130 realizátorů v oblasti Dřevěné domy, chaty a chalupy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 130 realizátorů v oblasti Dřevěné domy, chaty a chalupy
    9.5
    0

    Stavby Luštinec


    9.2
    0

    TESAI


    9.7
    0

    ZBYHNĚV WOREK s.r.o.


    9.3
    0

    Robert Novák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena