V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Správné spárování obkladů a dlažeb

    Tento článek si přečetlo více než 922+ uživatelů
    Spáry vznikající při lepení obkladů a dlažeb jsou důležité jak z technického, tak i z estetického hlediska. Liší se podle použité spárovací hmoty a způsobu spárování. V tomto článku vám přineseme pár tipů a rad na toto téma.
    Odborný článek 922
    sparovani dlazdic
    Máme 552 realizátorů v oblasti Obkladač, dlažba:

    1. Spárování obkladů

    Dlaždice jsou uspořádány, nalepeny a jsou mezi ně položeny distanční křížky a klíny. Aby spárovací hmota co nejlépe přilnula, jsou obklady předem natřeny emulzí. Poté se na ně nanese tekutá spárovací hmota pomocí špachtle a hladítka. Spárovací guma, která má speciálně upravenou měkčí část, vyplní spáry spárovací hmotou. Najednou lze zpracovávat jen malé plochy, protože spárovací malta rychle schne a když ztvrdne, už s ní nelze manipulovat.

    1.1. Spáry

    Pokud si spárování provádíte sami, je velmi důležité, abyste hmotu rozprostřeli ve všech směrech, protože jen tak ji nanesete do všech spár a rovnoměrně. Jakmile se do toho „dostanete“ a získáte trochu citu, budete moci pracovat různými dalšími technikami; jednou z nich je vstřikování malty přímo do spár.

    2. Barva na spáry

    Barva spárovací hmoty může výrazně ovlivnit vzhled zdi nebo podlahy. Barva může být stejná jako barva obkladů, čímž se ztratí hranice mezi nimi, takže celá plocha působí jednolitě. Lze však použít i kontrastní odstíny, které mohou naopak zdůraznit jejich design a ornamenty. Následné spárování dlaždic se nedoporučuje, protože by se barva mohla odlupovat; navíc vzhled nebude uspokojivý, pokud jste předtím vše dobře nevyčistili. Podle druhu spárovací hmoty na dlaždice můžete zvolit také nátěr na bázi cementu nebo epoxidu, který se přidá do spárovací hmoty.

    3. Nejlepší spárovací hmota

    Existuje mnoho druhů spárovacích hmot a můžete použít kteroukoli z nich. Lze použít cementovou spárovací hmotu s modifikovanými polymery, dvousložkový polyuretanový samonivelační tmel, nebo třísložkovou epoxidovou spárovací hmotu s nejvyšším stupněm chemické odolnosti. Hmoty se liší pevností, odolností, nepropustností a samozřejmě cenou. Aby její kvalita nepřišla vniveč, měli byste jí použít přesně podle pokynů výrobce.

    3.1. Spárovací hmota pro venkovní obklady

    Spárovací hmota pro venkovní použití musí být odolná proti mrazu, proto se pro spárování venkovní keramiky na terasách a balkonech používají elastické minerální spárovací hmoty.

    3.2. Spotřeba spárovací hmoty

    Spotřeba spárovací hmoty na m2 je velmi rozdílná, neboť závisí na šířce a hloubce spár, velikosti obkladů a složení samotné hmoty. Proto je obtížné odhadnout potřebná množství. Výrobci nabízejí své odhady buď na obalech nebo na svých webových stránkách.

    Spárování dlaždic se neobejde bez dřiny a potu
    Spárování dlaždic se neobejde bez dřiny a potu

    4. Sušení spárovací hmoty

    Při aplikaci spárovací hmoty je třeba ji nechat dobře zaschnout. Vrstva, která se nanáší na dlaždice, by měla být co nejtenčí. Za pomoci speciálních čisticích pomůcek (ale také houbou nebo ručníkem) očistěte dlaždice od přebytečné hmoty. Nejprve se používá suché náčiní, ale za dva - tři dny se dají umývat i vodou.

    5. Čištění spár v koupelně

    Spárovací hmota je poměrně hrubá a porézní, takže je citlivější na nečistoty, hromadění vlhkosti a vznik plísní. To platí zejména pro mokré a vlhké místnosti, jako jsou koupelny a kuchyně. Spáry nejsnáze vyčistíte zubním kartáčkem a jedlou sodou. K odstranění skvrn a plísní lze použít ocet nebo speciální čistící prostředek. Pokud jsou spáry potaženy voskem, nasají méně vody a déle vydrží.

    6. Pokládka obkladů a dlažby - cena

    Pokud se do této práce nechcete pustit svépomocí, obkladač si naúčtuje cca 350Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci keramických obkladů, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také obkladače, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 922
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Obkladač, dlažba?

    Máme 552 realizátorů v oblasti Obkladač, dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 552 realizátorů v oblasti Obkladač, dlažba
    9.3
    0

    Tomáš Tengler


    10
    4

    Malířské a lakýrnické práce


    9.1
    0

    CP Centrum povrchových úprav


    9.5
    0

    Zdeněk Toman


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena