V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Omítky - ruční nebo strojní omítání?

    Tento článek si přečetlo více než 1065+ uživatelů
    Omítka je ideální dokončovací vrstva pro váš nově postavený nebo zrekonstruovaný dům. Svým způsobem je rozhodující pro vzhled domova a dojem, který barák zanechává, protože je nejvíce vidět. Je něco jako „kůží“ domu. Omítky snadno zamaskují všechny instalace: vodovodní a kanalizační potrubí, elektrické vedení, topné potrubí, kabely telekomunikační techniky a podobně. Na druhou stranu omítky zakryjí nerovnosti stěn a drobné chyby, které se vyskytly při stavbě. Vždy se však nabízí otázka: jsou lepší ruční nebo strojní omítky?
    Odborný článek 1065
    rucni omitka
    Máme 123 realizátorů v oblasti Ruční omítání:

    1. Ruční omítání

    Ruční omítání je nejstarší technikou vyrovnávání stěn. Dnes se tradiční způsoby výroby vápenných malt poněkud změnily, zejména přidáním cementu. Směs pro ruční omítání se vyrábí v ruční míchačce. Ruční omítání je však náročná technika, kterou neovládá každý řemeslník. Výhodou tohoto typu omítání je možnost dávkování a obměny každého dalšího množství, takže při omítání lze kontrolovat texturu, strukturu a drsnost povrchu. Slabé stránky spočívají ve druhé části procesu. Malta se míchá na místě v ruční míchačce, a proto složení není vždy stejné. Tento rozdíl se většinou projevuje nerovnoměrnou tvrdostí.

    Ruční omítání vyžaduje více času, znalostí a dovedností, proto je dražší
    Ruční omítání vyžaduje více času, znalostí a dovedností, proto je dražší

    2. Strojní omítání

    Omítací stroj zrychlí a zlevní celý pracovní proces. Technika ručního omítání byla nahrazena příchodem kompresních čerpadel postupem strojního vstřikování malty. Výhodou strojově vyráběných omítek je rychlejší práce. Na druhou stranu samotná malta je díky neustálému míchání kvalitnější a homogennější a zároveň je vždy stejného složení a rovnoměrněji rozložená. Další velkou výhodou strojního omítání je povrch „v jednom kuse“, tj. beze spár. Existuje více druhů strojních omítek, které se liší tvrdostí a izolačními vlastnostmi.

    Omítání „pistolí“ umožňuje rychlejší a jednodušší práci
     Omítání „pistolí“ umožňuje rychlejší a jednodušší práci

    2.1. Vápenocementové strojní omítky

    Jedná se o tvrdší omítky, podobné ručně vyráběným. Díky svému složení vypadají při aplikaci na zeď velmi drsně. Jejich výhodou je, že lépe odolávají zatížení, jsou odolnější vůči nárazům a velmi rychle se s nimi pracuje. Kvůli tomuto hrubému vzhledu je třeba je dodatečně opracovat.

    2.2. Vápenosádrové strojní omítky

    Tyto omítky jsou měkčí a citlivější, ale také hladší. Nepotřebují povrchovou úpravu. Jsou vhodné do místností, kde není voda ani vlhkost - tedy zejména např. do ložnic a obývacích pokojů.

    2.3. Tepelněizolační strojní omítky

    Tepelněizolační omítky se vyznačují vynikajícími termoizolačními vlastnostmi, protože se do nich přidávají póry jílu (nebo keramzitová zrna) nebo některé další minerály a látky s podobnými vlastnostmi.

    2.4. Hliněné strojní omítky

    Hliněné omítky lze nanášet jen strojově, protože jsou měkčí a méně odolné proti nárazu. Jejich největší výhodou je, že se jedná o zcela přírodní materiály, které dokonale vyrovnávají klima v prostoru.

    3. Ruční a strojní omítání - cena

    Cena suchých maltových směsí se přibližně pohybuje od 160 Kč do 300 Kč. Samotné omítání bez materiálu pomocí omítacího stroje se pohybuje od 50 Kč do 100 Kč/m2. Pokud si firma doveze sama materiál cena omítání je od 200 Kč do 300 Kč za metr čtvereční dle použitého typu materiálu. Ruční omítání vás vyjde na cca 430Kč /m2.

    Pokud se rozhodnete omítnout si dům, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také omítače, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 1065
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ruční omítání?

    Máme 123 realizátorů v oblasti Ruční omítání:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 123 realizátorů v oblasti Ruční omítání
    9.4
    0

    Jan Čermák


    8.8
    0

    Milan Dušák


    9.8
    0

    Rastislav Herák


    9.2
    0

    Erik Drdličko


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena