V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Komínová stříška

    Tento článek si přečetlo více než 1034+ uživatelů
    Komínová stříška patří mezi povinnou výbavu každého komína. Stříška je vlastně jejich poslední část. Chrání je především před povětrnostními vlivy (pronikáním deště a větru), ale také usměrňuje prostup kouře a spalin. To jsou dva hlavní důvody její důležitosti.
    Odborný článek 1034
    kominova capka
    Máme 65 realizátorů v oblasti Komínová stříška:

    1. K čemu je stříška vlastně dobrá?

    Komínová stříška plní řadu důležitých funkcí a je velmi důležitou součástí komínového systému. Zlepšuje tahovou sílu komína, chrání jej před deštěm a sněhem, podporuje spalování, zlepšuje ventilaci v samotném komíně (což zabraňuje hromadění vlhkosti a usazování mastnoty). Komínová stříška také usnadňuje přístup ke kouřovodu. Její typ se volí podle komína, takže druh paliva je v tomto případě irelevantní. Zamezují též hnízdění ptactva. V neposlední řadě stříška prodlužuje životnost komína a celého systému, zvláště když je vyrobena z kvalitního materiálu a dobře umístěna. Pochopitelně plní i estetickou funkci, komín s ní je zkratka hezčí.

    Každopádně se jedná o prvek, který se doporučuje pro každý komín, i pro ten, který se používá jen občas. Komíny jsou různých velikostí, a proto se stříšky často dělají na zakázku.

    2. Druhy komínových stříšek

    Na trhu najdete nespočet variant komínových stříšek. Nejdůležitější je, aby ten, který si vyberete, měl příslušný CE certifikát, tedy aby byl vyroben v souladu s evropskými předpisy. Certifikát je zárukou kvality a odolnosti.

    Obecně lze říci, že komínové stříšky se dělí na dvě velké skupiny: pevné a rotační. Která je lepší?

    2.1 Komínová stříška s rotační hlavicí

    Tyto komínové hlavice mají speciální ochranná kuličková ložiska umístěná v samotné hlavici. Umožňují pohyb uzávěru v určitém směru bez obav, že se zasekne nebo začne skřípat. Otočná hlavice komínového uzávěru je obvykle vyrobena z nerezové oceli různých tlouštěk, odolné vůči kyselinám a kouři.

    Komínová hlavice Rotowent

    Komínová hlavice Rotowent je navržena tak, aby dynamicky využívala sílu a rychlost větru, čímž zlepšuje výkon celého komínového systému a zároveň zabraňuje návratu kouře do komína. Instalaci této hlavice zvládnete sami.

    Rotowent je vhodný pro všechny typy komínů a topných systémů, protože je velmi odolný vůči vysokým teplotám.

    Komínová hlavice Rotowent se otáčí v opačném směru než vítr
    Komínová hlavice Rotowent se otáčí v opačném směru než vítr

    Komínová hlavice Turbowent

    Rotační komínová hlavice Turbowent využívá sílu a rychlost větru také aktivním způsobem, vítr ji otáčí ve směru potřebném ke zvýšení tahu komína. Turbína na víku se otáčí vždy stejným směrem bez ohledu na sílu a směr větru. Systém Turbowent je doporučován pro vytápění plynem a jinými kapalnými palivy, stejně jako pro ventilační systémy.

    Otočná komínová hlavice zintenzivňuje práci a prodlužuje životnost komína.
    Otočná komínová hlavice zintenzivňuje práci a prodlužuje životnost komína.

    2.2. Statické stříšky komínů proti větru

    Na trhu existuje mnoho druhů a typů statických komínových ukončení. Dva nejčastěji používané typy jsou statická komínová hlavice ve tvaru písmene H a válcová komínová hlavice.

    - Komínová stříška "H"

    Statická komínová hlavice H aktivně využívá sílu a rychlost větru ke zvýšení tahu komína. Tento tvar je zvolen proto, že nejlépe využívá rozdíly v tlaku vzduchu, které vytahují kouř z komína. Tento uzávěr se nejčastěji vyrábí z nerezové oceli.

    Stříška "H" je odolná proti větru a zvyšuje komínový tah
     Stříška "H" je odolná proti větru a zvyšuje komínový tah

    - Válcovitá komínová stříška

    Dalším často používaným statickým typem komínové stříšky je ta ve tvaru válce, který se používá ke zvýšení tahu komína. Je vyroben z nerezové oceli v různých průměrech, aby vyhovoval všem typům komínů.

    Válcovitá komínová stříška

    Válcovitá komínová stříška

    3. Instalace komínové stříšky

    Vzhledem k tomu, že všechny hotové komínové stříšky se prodávají se sadou šroubů a spojovacích prvků, je jejich instalace poměrně jednoduchá. Lze je demontovat a vyměnit opravdu snadno. Vzhledem k tomu, že se jedná o práci ve výškách, doporučujeme, abyste tuto práci přeci jen přenechali profesionálovi, který má odpovídající ochranné pomůcky a potřebné zkušenosti.

    4. Cena komínové stříšky

    Ceny komínových stříšek se odvíjí od jejich velikosti, tedy průměru komína, materiálů, výrobců a samozřejmě dodavatelů. Dá se říci, že průměrné ceny nerezových stříšek se pohybují v rozmezí 1000 - 2400Kč.

    Pokud se rozhodnete pro montáž komínové stříšky, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také poskytovatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně stříšek si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 1034
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Komínová stříška?

    Máme 65 realizátorů v oblasti Komínová stříška:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 65 realizátorů v oblasti Komínová stříška
    9.3
    0

    Olejník - Jurajda, s.r.o.


    9.8
    0

    Komínexpres s.r.o.


    9.4
    0

    ROKA komíny s.r.o.


    9.8
    0

    Rastislav Herák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena