V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kovové a ocelové konstrukce

    Tento článek si přečetlo více než 1073+ uživatelů
    Kovové konstrukce jsou již řadu let vážnou konkurencí konvenčních stavebních materiálů (beton, cihly) a rozhodně tomu není náhodou. Ocelové a železné profily jsou typické spíše pro obchodní a průmyslové objekty, v rodinných domech jsou poněkud vzácnější, i když v poslední době dochází k nárůstu jejich užití i v této oblasti. Jaké jsou výhody stavby s kovovými konstrukcemi, jaké typy profilů se používají a jaká je přibližná cena takové stavby? Odpovědi najdete v následujícím textu.
    Odborný článek 1073
    Ocelove konstrukce
    Máme 131 realizátorů v oblasti Kovové konstrukce:

    1. Železné konstrukce, železné profily

    1.1. Železná konstrukce

    Železná konstrukce nebo železný profil je vlastně nesprávný termín, protože v moderním stavebnictví je prakticky všechno „železo“ ve skutečnosti ocel. Pojem železná konstrukce je tedy reliktem minulosti, kdy ocel ještě nebyla dobře známa, takže veškeré kovové konstrukce byly založeny na železe. Později, s rozvojem technologie metalurgie, se kovy zušlechťovaly a jejich chemická struktura se měnila podle určitých vlastností, které byly potřeba pro různé typy staveb, až se nakonec dostaly k ideálnímu řešení: ocelovým konstrukcím. Pro většinu z nás jsou první asociací na železné konstrukce staré železné mosty, pro které se používaly velkorozměrové železné profily.

    2. Ocelová konstrukce

    Dá se říci, že ocel, ze které jsou ocelové konstrukce vyrobeny, je materiálem budoucnosti. Je podpořena technickými vlastnostmi jako je pevnost v tahu, schopnost překlenout velká rozpětí (flexibilita), rychlá a přesná montáž, snadná údržba, elasticita a pružnost. Kromě všeho výše uvedeného se ocelové konstrukce vyznačují optimálností z hlediska estetického, ekonomického, bezpečnostního a v konečném důsledku i ekologického. Ocelové konstrukce jsou považovány za pevné, lze je snadno kombinovat s jinými stavebními materiály, jsou extrémně odolné a bezpečné z hlediska ochrany před zemětřesením.

    V této souvislosti by měl být vysvětlen rozdíl mezi kovovou a ocelovou konstrukcí. Ocelová konstrukce, jak její název napovídá, je vyrobena z oceli a kovová konstrukce je širší pojem, který zahrnuje několik druhů kovů jako jsou železo, hliník, nebo právě zmiňovaná ocel.

    3. Ocelové profily

    3.1. Charakteristika ocelových profilů

    Ocelové profily mají výborné fyzikální vlastnosti, proto jsou žádoucí zejména při výstavbě větších objektů. Dokážou totiž překlenout výjimečné vzdálenosti, proto se často používají při výstavbě budov, kde jsou potřeba velké stavební rozpony, jako jsou sportovní a výrobní haly, koncertní sály a podobná zařízení. Hlavní přednosti oceli, ze které jsou ocelové profily vyrobeny, jsou rychlá a levná montáž, dlouhá životnost, flexibilita konstrukce, snadné kombinování s jinými konstrukčními materiály a snadná údržba; na druhou stranu plánování a dimenzování dává velkou svobodu designérům a architektům. V neposlední řadě je třeba zmínit, že jsou ocelové konstrukce šetrné k životnímu prostředí. Jsou zcela recyklovatelné.

    Ocelové profily jsou velmi těžké a jsou vždy prefabrikované - to znamená, že se hotové dopraví na staveniště, kde se spojují nebo svařují. Profily pro ocelové konstrukce jsou díky své mimořádné hmotnosti přepravovány nákladními automobily a zvedány jeřáby různých velikostí.

    3.2. Montáž ocelových profilů

    Již jsme zmínili, že se profily poměrně snadno dopravují a instalují. Před montáží na staveništi je ocelová konstrukce vyrobena ve výrobně, tedy v interiéru za kontrolovaných klimatických podmínek, takže výrobní proces je porovnáván s procesem výroby dřevěných panelů pro montované domy. Po dokončení výrobního procesu lze prvky (sloupy, nosníky...) dopravit přímo na stavbu. Po montáži nosné ocelové konstrukce pokračuje výstavba fasádních a střešních prvků.

    Ocelových profilů je mnoho druhů, proto se při montáži vždy kombinují
    Ocelových profilů je mnoho druhů, proto se při montáži vždy kombinují

    Ocelové konstrukce jsou zvláštní výzvou pro projektanty, protože mohou být rozmanité a různorodé vlastnosti samotných kovů a prvků z nich vyrobených jim umožňují velkou kreativitu a svobodu projevu. Objekty takových staveb jsou z estetického hlediska považovány za mimořádně elegantní, zejména proto, že umožňují realizaci zcela atypických a velmi abstraktních představ moderního architektonického designu a inženýrství. Estetické hledisko lze spatřovat především v možnosti použití větších skleněných ploch, jejichž montáž umožňuje vysoká nosnost a překonání velkých rozponů.

    4. HEA, IPE nebo U profily

    Ocelové konstrukce se skládají ze sloupů, nosníků, trámů a podobných prvků složených z různých ocelových profilů. Používají se například za tepla válcované I profily, za tepla válcované IPE profily, HEA profily se širokými rovnoběžnými pásy, HEB, HEM, U, L profily, různé rohové prvky i ocelové trubky. Všechny druhy ocelových profilů a požadavky na dimenzování ocelových konstrukcí jsou uvedeny v Eurokódu 3 - navrhování ocelových konstrukcí.

    4.1. Profily HEA, H, I a IPE

    IPE a I profily ihned poznáte podle typického průřezu ve tvaru písmene I. IPE profily mají standardní rozměry výšky 80-600mm. I profily jsou velmi podobné IPE, až na to, že standardní rozměry se mírně liší.

    4.2. H, HEB a HEA profily

    Při rozlišování profilů H, HEB a HEA od profilů IPE, a I může dojít k záměně. H, HEB a HEA profily mají průřez velmi podobný jako u IPE profilů, rozdíl je však v tom, že IPE profily jsou tenčí a užší. HEB, HEA a H profily mají více čtvercový průřez. Profily HEB, HEA a H mají také zcela odlišné standardní rozměry; např. HEA profily jsou dostupné ve výškách 100-1000 mm. Nebudete-li si jisti, poraďte se s prodejcem.

    4.3. L a U profily

    Profily L a U se v průřezu velmi liší od ostatních. Mají jasný a okamžitě rozpoznatelný průřez ve tvaru písmene U nebo ve tvaru písmene L. Pokud jde o L profily, často se nazývají i rohové, protože jejich tvar umožňuje umístění do rohu. Dělí se na rovnoramenné a nerovnoramenné.

    5. Ocelové profily - cena

    Ocelové výrobky se liší cenou, která závisí především na typu výrobku a druhu oceli. U větších objektů, jako jsou výrobní haly, se cena určuje za kilogram. V případě např. kovových přístřešků je cena kalkulována za m2. Závisí i na zhotoviteli stavebních prací.

    Ocelová konstrukce, na kterou jsou použity žárově zinkované profily, se spolu s dodávkou a montáží na místě pohybuje kolem 110Kč / kg.

    Pokud se rozhodnete pro ocelovou konstrukci jakéhokoli objektu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také poskytovatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku zareagují odpovídající nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1073
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kovové konstrukce?

    Máme 131 realizátorů v oblasti Kovové konstrukce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 131 realizátorů v oblasti Kovové konstrukce
    8.8
    0

    Milan Dušák


    9.5
    0

    PROMOS SOSNOVÁ spol. s r.o.


    9.3
    0

    ALMONIT s.r.o.


    9.7
    0

    ATC industry trade moravia s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena