V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    HLINÍKOVÉ VCHODOVÉ DVEŘE - VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT

    Tento článek si přečetlo více než 522+ uživatelů
    Odborný článek 522
    hlinikove vchodove dvere
    Máme 220 realizátorů v oblasti Hliníkové vchodové dveře:

    1. Hliníkové vchodové dveře - co potřebujete vědět?

    1.1. Vchodové dveře jsou první věc, kterou uvidíte a které se dotknete

    Vchodové dveře jsou jistě jednou z nejdůležitějších částí budovy a fasády. Jsou prvním prvkem, se kterým přicházíte do styku, když se blížíte k domu a kterým později neustále procházíte. O to důležitější proto je, jaké jsou - musí se přizpůsobit a sladit jak s exteriérem, tak s interiérem, vlastně s celou koncepcí domova. Vchodové dveře zajišťují nejen to, že do vašeho domu nevstoupí nikdo nezvaný, ale jsou také součástí celkového architektonického řešení, a tím i vzhledu budovy. Dalo by se říci, že vchodové dveře jsou jako fotografie v občanském průkazu vašeho domu. Na našem trhu je k mání mnoho typů vchodových dveří. Jsou vyrobené z četných přírodních i umělých materiálů, a jedním z nejlepších jsou určitě ty z hliníku. Doporučujeme je především do domů, které jsou ve všech ohledech exponovanější, než jsou např. ty u klasických bytů.

    Hliníkové vchodové dveře jsou prakticky nezničitelné

    1.2. Silné stránky

    Jednou z hlavních výhod hliníkových vchodových dveří je jejich mimořádná odolnost proti poškození, poškrábání, nárazům a zachytávání nečistot. Dveře jsou prakticky nezničitelné, zejména ve srovnání s dřevěnými, o plastových nemluvě. Nejen, že vám poskytnou vysoký stupeň zabezpečení, ale jejich údržbou strávíte minimum času a úsilí. Na rozdíl od dřevěných dveří hliníkové dveře nevyžadují lakování ani renovaci a čistí se obyčejným vlhkým hadříkem. ALU dveře se jinak vyznačují mimořádně dobrou UV ochranou. To znamená, že tyto dveře (na rozdíl od PVC a dřeva) neblednou, nešediví ani nežloutnou. Takové vchodové dveře jsou extrémně odolné a trvanlivé i v těch nejhorších povětrnostních podmínkách. Vyrábějí se v opravdu velkém množství barev a provedení, od obyčejných dveří v jednom kuse, až po dveře se skleněnými plochami, osvětlením, nadsvětlíkem rytinami a podobně. Zkrátka i pro toho nejnáročnějšího zákazníka se najde ten správný model.

    1.3. Slabé stránky

    Jednou z hlavních nevýhod hliníku je jeho cena. Hliníkové vchodové dveře jsou o dost dražší než plastové, ale relativně srovnatelné s dřevěnými. Nejdražší dveře jsou kombinace dřeva a hliníku, v průměru jsou asi o 40% dražší než celohliníkové. Za další slabinu se považuje to, že hliník je o něco horší tepelný izolant, takže takové dveře je nutné dodatečně izolovat. Nyní, když si ale takové dveře kupujete, je v ceně většinou i montáž a zateplení, o což se postará dodavatel.

    1.4. Bezpečnost

    Hliníkové vchodové dveře mají většinou trojitý zámek a 6 sériových bezpečnostních klíčů. Navíc lze nainstalovat pětibodový zámek nebo identifikaci otisku prstu. V nabídkách naleznete také hliníkové vchodové dveře se skrytým kováním, což je obzvláště elegantní a moderní řešení.

    2. Jaké jsou vlastnosti hliníkových vchodových dveří?

    2.1. Barva

    Způsobů a typů povrchové úpravy hliníkových vchodových dveří, tedy samotného hliníku, je celá řada. Nejčastěji se jedná o dveře lakované práškovou barvou. To znamená, že na rozdíl od surového hliníku takové dveře nevypadají „kovově“, ale mají jednolitý jednobarevný povrch. U vchodových dveří s práškovým nástřikem jsou k dispozici všechny odstíny vzorníku RAL, kterých jsou stovky, ale zadavatelé se většinou drží pár základních, tzv. standardních barev, možná i proto, že za jiné se připlácí.

    2.2. Profily

    Hliníkové vchodové dveře mají tloušťku 4-6 cm. Zárubeň může být plochá nebo mírně zaoblená. Profil hliníkového křídla je silný 8,5 cm. Mezi oběma profily je jeden z tepelně izolačních materiálů, např. izolační pěna, která zlepšuje tepelné vlastnosti dveří.

    2.3. Izolační pěna

    Profil dveří je ve skutečnosti pojem, který zahrnuje materiál, typ, tloušťku a způsob zpracování. Všechny hliníkové profily pro takové dveře jsou vyplněny izolační pěnou, aby se zlepšily jejich zvukové a tepelně izolační vlastnosti. To je velmi důležité, protože hliník sám o sobě není dobrý izolant, takže tato úprava zvýrazňuje jeho izolační vlastnosti natolik, že dokáže splnit i ty nejpřísnější normy a nezpůsobuje nadměrné tepelné ztráty. Další možností je ještě širší hliníkový profil než standardní, který je z vnější i vnitřní strany silný 3 mm a uprostřed je navíc vyplněn izolační pěnou.

    Tloušťky jednotlivých výplní:

    • vložená: 45 mm,

    • jednostranné opláštění: 54 mm,

    • oboustranné opláštění: 83-95 mm.

    2.4. Tepelná vodivost hliníkových vchodových dveří

    V případě dveřního křídla, které je oboustranně potaženo hliníkem, je obvyklá tepelná propustnost U = 0,81 W/m2K a v případě kombinace dřevo-hliník nebo verze, kde je hliník pouze na jedné straně je hodnota tepelné vodivosti 0,74 W/m2K.

    2.5. ALU vchodové dveře se sklem nebo nadsvětlíkem

    Je výhodné, když těmito dveřmi lze do vstupního prostoru vpustit přirozené světlo, zejména proto, že vchody a chodby většinou žádná okna nemají. Ideálním řešením jsou v takových případech hliníkové vchodové dveře s okny. To vlastně znamená, že v určitých místech se vyříznou otvory, které se pak jednoduše zasklí. Jsou zde možné nekonečné kombinace a variace: jedna skleněná plocha, několik ploch vedle či nad sebou, plochy uspořádané do vzoru… Zvolit můžete mléčné, ryté nebo mozaikové sklo. Posledně jmenované typy propouštějí světlo, ale nedovolí nikomu vidět vnitřek domu, takže nabízejí více soukromí. Sklo lze také upravovat aplikací fólie a pískováním. Naproti tomu obvykle čiré sklo umožňuje dobře pozorovat osobu na druhé straně dveří. Tato skla jsou samozřejmě ošetřena tak, aby poskytovala zvukovou a tepelnou izolaci.

    2.6. Příslušenství pro vchodové dveře

    Hliníkové vchodové dveře se vyrábí více způsoby: s vsazenými, jednostrannými nebo oboustrannými výplněmi. Je vám k dispozici velmi široký výběr všemožných doplňků, jako jsou kliky, ozdobné lišty, panty, kukátka a podobně. Všechny kliky - vodorovné, svislé nebo zakřivené - jsou kompatibilní, stačí je patřičně upevnit. Kliky se snadněji upevňují na dřevěné dveře, kvůli měkkosti materiálu.

    2.7. Okovy a otevírání

    Hliníkové vchodové dveře mají kvalitní 3D vložky, křídlo se zavírá ve 3 nebo 5 bodech a jsou možné různé varianty otevírání: směrem ven, dovnitř, automatické otevírání elektromotorem nebo na otisk prstu.

    3. Vchodové dveře z kombinace dřeva a hliníku

    3.1. Dřevohliník je ideální řešení

    Kombinace dřeva a hliníku spojuje nejlepší vlastnosti obou materiálů. Tyto dveře jsou spojením tradičního a moderního. Zvenku působí moderně, pevně a trochu chladně, ale zevnitř jsou tradiční a teplé. Pokud chcete mít špičkové vchodové dveře, pevné, odolné, trvanlivé a bezpečné, je to pro vás ideální volba. Je to velmi elegantní řešení, které je zároveň ekonomické, energeticky účinné, velmi odolné, spolehlivé a nikdy nevychází z módy. Hliník působí syrově, industriálně a postmoderně a nabízí velmi dobrou ochranu před povětrnostními vlivy; nezanedbatelný není ani fakt, že se velmi snadno udržuje. Na druhou stranu dřevo uvnitř působí jemněji, sofistikovaněji a nabízí teplo, přirozenou krásu a útulné prostředí.

    3.2. Technické vlastnosti vchodových dveří ze dřeva a hliníku

    Křídlo pro tyto vchodové dveře je vyrobeno tak, že z vnější strany jsou umístěny ALU panely, a z vnitřní strany se nachází izolace a dřevěné panely v několika vrstvách pro zajištění stability a pevnosti. Tloušťka zárubně vchodových dveří je spolu s hliníkovým obkladem cca 82 mm, tloušťka dveřního křídla je až 72 mm. Dveřní křídlo má třívrstvé izolační sklo (tepelná vodivost Ug = 0,9 W/m2K). Dekorativní doplňky pro takové dveře jsou instalovány pouze zvenčí. Obvykle se instaluje dvojitá těsnící vrstva a tepelně izolační práh. Na dřevěné díly se nejčastěji používá smrk, jasan, dub a modřín.

    4. Kolik stojí hliníkové vchodové dveře?

    Pro srovnání si řekněme, že jednoduché PVC dveře se pohybují mezi 6000 a 18000Kč. Ceny hliníkových dveří se liší především podle druhu materiálu (hliník, dřevohliník), rozměrů, prosklených částí, dekorací, bezpečnostních prvků a výrobce. Cena vchodových ALU tepelně izolovaných dveří s klasickým kováním a nerezovou klikou, nízkým hliníkovým prahem, rozměrů 100x210 cm se pohybuje kolem 25.000Kč.

    Odborný článek 522
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Hliníkové vchodové dveře?

    Máme 220 realizátorů v oblasti Hliníkové vchodové dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 220 realizátorů v oblasti Hliníkové vchodové dveře
    9.7
    0

    ALU.PLAST s.r.o.


    9.3
    0

    MADOS, spol. s r.o.


    9.6
    0

    Variowin, s.r.o.


    9.7
    0

    Dynal, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena