V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dřevěná, hliníková nebo plastová okna?

    Tento článek si přečetlo více než 606+ uživatelů
    Když přijde čas na výběr oken, setkáme se s otázkou, které zvolit? Dřevěná, hliníková nebo plastová? V tomto článku se pokusíme dát vám k tomuto tématu pár tipů a rad.
    Odborný článek 606
    drevena okna
    Máme 177 realizátorů v oblasti Okna:

    Výhody a nevýhody dřevěných oken

    Velkou výhodou těchto oken je samotné dřevo, které je přírodním a ekologickým materiálem a na jeho výrobu je spotřebováno malé množství energie. Dřevo je velmi krásné a vytváří v domově příjemnou a domáckou atmosféru. Dřevo má pozitivní vliv na zdraví a dobrou náladu lidí. Je navíc výborným izolantem, takže dřevěná okna zajišťují vynikající tepelnou izolaci prostoru, a navíc udržují optimální vlhkost v budově.

    drevena-okna.jpg
    Dřevěná okna s okenicemi

    Pokud jsou dřevěná okna dobře povrchově chráněna, jsou stabilní a jejich údržba je nenáročná, protože je nemusíte lakovat nebo natírat více než 1x za dva - tři roky.

    Cena jednokřídlého dřevěného okna o rozměru 100x100 cm s dvojsklem (tepelná vodivost U = 1,2 W / m2K) se pohybuje mezi 2500 a 3000Kč.

    Výhody a nevýhody hliníkových oken

    Hliníková okna se nejčastěji používají v novostavbách, aby získali moderní vzhled, což se stane zejména v kombinaci s moderními fasádami.

    Hliníková okna jsou maximálně chráněna před povětrnostními vlivy a změnami počasí, a proto odolná a trvanlivá, přičemž jejich životnost je velmi dlouhá. Tato okna se nedeformují při změně teploty a jejich barva je ve srovnání s dřevěnými nebo PVC okny stabilnější.

    Velkou slabinou hliníkových oken je, že nedosahují izolace dřevěných nebo PVC oken (asi K = 2,2). Kvůli špatné izolaci se někdy na oknech tvoří kondenzace. Tato okna jsou též dražší než ostatní typy. Ve srovnání s plastovými okny jsou 40-50% dražší.

    Cena jednokřídlého hliníkového okna o rozměrech 100x100 cm s dvojsklem (tepelná vodivost U = 1,1 W / m2K) se pohybuje kolem 3300Kč.

    Výhody a nevýhody plastových oken

    Zákazníci většinou volí plastová okna, protože jejich cena je příznivější a nevyžadují velkou údržbu. Navíc splňují nejpřísnější požadavky na energetickou náročnost stavby, protože jejich izolace je vynikající.

    plastova-okna.jpg
    Plastová okna jsou dnes standardem

    Plastová okna jsou považována za horší estetické řešení; navíc plast není zcela ekologický materiál, takže tato volba není přínosem pro životní prostředí. Při zahřívání se mohou z okenního rámu odpařovat deriváty plastů a zhoršovat kvalitu vzduchu v místnostech.

    Cena jednokřídlého PVC okna o rozměru 100x100 cm s dvojsklem (tepelná vodivost U = 1,4 W / m2K) se pohybuje kolem 2000-2200Kč.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci oken, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Cenové informace si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 606
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Okna?

    Máme 177 realizátorů v oblasti Okna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 177 realizátorů v oblasti Okna
    9.5
    0

    KRESTA


    9.5
    0

    PORTA Styl s.r.o.


    9.5
    0

    Radek Doležal


    9.3
    0

    Tomáš Hronek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena