V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak se instalují garážová vrata?

    Tento článek si přečetlo více než 1536+ uživatelů
    Sekční garážová vrata jsou považována za nejčastěji volený typ garážových vrat; rozhodli jsme se proto v tomto textu zabývat způsobem jejich montáže. Sekční vrata se pohybují nahoru – dolů, to znamená, že se zvedají a spouštějí pomocí vodorovně uspořádaných lamel, ze kterých jsou vyrobeny, které se ohýbají podél kolejnic a vstupují těsně pod strop garáže. Tato vrata se pohybují pomocí pružin, a proto se snadno otevírají a zavírají, ať už jsou automatická nebo manuální. Všechna sekční vrata jsou vyráběny na míru a přizpůsobí se tak jakémukoli otvoru na budově. Níže vám vysvětlíme, jak proces instalace probíhá a na co si dát pozor.
    Odborný článek 1536
    konstrukce sekcnich vrat
    Máme 212 realizátorů v oblasti Garážová vrata:

    1. Postup montáže garážových vrat

    1.1. Měření otvoru

    Neříká se nadarmo: „Dvakrát měř, jednou řež“. Před montáží sekčních vrat je třeba nejprve správně změřit rozměry. Rozměry garážových vrat jsou určeny podle vnitřního průměru otvoru, ve kterém budou umístěna. Šířka otvoru garážových vrat se měří od jednoho bočního nosníku k druhému. Je velmi důležité, aby byly zednické práce provedeny řádně a všechny hrany byly adekvátně zpracovány, protože vrata jsou instalována procesem suché montáže. V opačném případě nebudou měření přesná. Výška garážových vrat se měří od hrany podlahy po nadpraží (vodorovná část nad dveřmi, oknem nebo jiným otvorem, patří mezi vodorovné nosné konstrukce, ale je i nenosná). Výška nadpraží se určuje od jeho spodní hrany po strop garáže.

    Rozměry garážových vrat jsou zpravidla uváděny v milimetrech. První číslo udává šířku a další výšku garážových vrat. Velikost otvoru ve stěně souvisí s rozměry garážových vrat. Typ elektroinstalací je určen výškou stropu pod nimi.

    1.2. Instalace garážových vrat

    Sekční garážová vrata se montují, když jsou hotové veškeré zednické práce, tedy když máme finální podlahu a dodělané stěny. Kolejnice pro garážová vrata se umisťují na boční trámy, které musí být široké minimálně 9 cm. Pokud tuto normu nesplňují, jsou přidány kovové lišty, na které budou vrata namontována. Při takové montáži se otvor pro garážová vrata zmenší o 18 cm. Je velmi důležité zajistit dostatečně pevnou podpěru, na kterou budou namontovány torzní pružiny a těsnění. Před montáží je třeba zkontrolovat, zda se vedle nosníků nenacházejí žádné instalační trubky nebo podobné překážky. Samotný tvar garážového otvoru nijak neovlivňuje běžný pohyb garážových vrat.

    Na co si ještě musíte dát pozor? Zmínili jsme šířku trámů, která musí být minimálně 9 cm. Na stropě nebo na podlaze nesmí být žádné překážky. Pokud cementový potěr ještě není nalit, je třeba výšku otvoru pro garážová vrata změřit, jako by podlaha byla hotová, to znamená, že by se očekávaná tloušťka podlahy měla odečíst od celkové naměřené výšky.

    2. Typy vodících lišt

    Pro výběr vodících lišt je nejdůležitější výška stropního nosníku. Minimální výška nosníku pro sekční garážová vrata bez vestavěného pohonu musí být 9 cm (s pohonem 15 cm). V případě, že v garáži není dostatek místa kolem stropního trámu nebo tento trám vůbec neexistuje, lze garážová vrata i přesto namontovat, ale jiným způsobem. Místo vestavěného trámu je přidán další, který zakryje otvor nad dveřmi.

    Podle výšky nadpraží se volí jeden ze tří typů lišt pro sekční garážová vrata. Každý typ funguje určitým způsobem a má jiné vlastnosti.

    2.1. Normální nadpraží

    Normální nadpraží má obecně minimální výšku 37 cm. K zdvihu garážových vrat se v tomto případě používají klasické jednokolejnicové lišty s torzními pružinami, které se připevňují ke stěně zepředu. To je funkčně nejjednodušší a nejlepší řešení za přijatelnou cenu.

    2.2. Podhled

    Toto podpraží má 15-37 cm. V tomto případě je však třeba použít dvoukolejnicovou lištu s torzními pružinami. Cenově patří do střední cenové kategorie.

    2.3. Nízké nadpraží

    Nyní hovoříme o výšce pouze 10-15 cm. Je třeba použít dvoukolejnicovou lištu s torzními pružinami, která je upevněna zezadu na vodorovnou lištu. Je to nejdražší typ.

    Poznámka: Pokud si přejete instalovat motor garážových vrat, ke všem výše uvedeným mírám by mělo být přidáno 6-7 cm.

    3. Torzní pružiny a těsnění

    Torzní (též zkrutná) pružina je namáhaná zkrucováním čili torzí. Jde o pružnou tyč, pás nebo vinutou spirálu, která při zkrutu akumuluje mechanickou energii. Její primární funkcí v garáži je vyvážení těžiště vrat. Je umístěna na kolejnicích nebo na stěně. Slouží také k bezproblémovému ručnímu otevírání a zavírání. Speciální podlahová těsnění, boční těsnění a těsnění mezi lamelami zajišťují dokonalou izolaci garáže zvenčí.

    4. Z čeho jsou sekční vrata vyrobena?

    Sekční garážová vrata v zásadě dělíme na průmyslová a domácí.

    Průmyslová sekční vrata jsou vyrobena z plechu pozinkovaného speciální sendzimirovou technologií. Tloušťka plechu je 0,5mm a panely jsou vyplněny polyuretanovou pěnou SC FREE 46kg/m3. Tento typ lamel dává konzistenci v konstrukci a funkčnosti průmyslových sekčních vrat až do rozměru 8000x5000 mm.

    Sendzimirové zinkování se používá i u domácích sekčních garážových vrat s tloušťkou plechu 0,4 mm.  Panely jsou vyplněny polyuretanovou pěnou 38 kg / m3.

    5. Otevírání / zavírání sekčních vrat

    Sekční garážová vrata se pohybují nahoru - dolu, to znamená, že se otevírají a zavírají vertikálně, takže se lamely jeden po druhém ohýbají a vcházejí přesně pod strop garáže. Výhodou tohoto typu vrat je, že veškerý prostor v garáži i před ní lze využít zcela, aniž by byla ohrožena funkce a účel vrat.

    Kompletní garážová vrata se obvykle dodávají ve třech boxech. V prvním jsou lamely, ve druhém jsou kolejnice a lišty a ve třetím se nachází kování. Kování pro sekční garážová vrata je vyráběno průmyslově, a proto je zaručena jeho kvalita, trvanlivost a odolnost. Popsaný postup montáže je pochopitelně rámcový. Doporučujeme vám obrátit se na odborníky, kteří tuto práci udělají rychleji, lépe a přesněji než vy, i když to na první pohled nemusí vypadat jako příliš náročný úkol. I když třeba máte veškeré potřebné nářadí, chybí vám pravděpodobně nejdolejší prvek každé úspěšné montáže: zkušenosti.

    6. Cena montáže garážových vrat

    Brzy zjistíte, že se ceny vrat velmi liší u jednotlivých dodavatelů. Cenu samotných garážových vrat ovlivňují rozměry a typ, ale také způsob montáže. Vliv mají též tloušťka, zateplení, lak, zabezpečení, technické záležitosti, materiály a fakt, zda mají okénko nebo integrované dveře pro chodce.

    Poznámka: Doporučujeme, abyste se zeptali několika prodejců. Pozor také na to, zda je cena s DPH nebo bez DPH a zda je zahrnuta dodávka a montáž.

    Montáž a dodání garážových vrat je zpravidla zdarma, pokud je montuje firma, u které je kupujete.

    6.1. Sekční garážová vrata

    Cena sekčních garážových vrat o rozměru 240x200 cm (212,5) nebo 250x200 cm (212,5) se pohybuje kolem 20.000-26.000Kč.

    Cena sekčních garážových vrat o rozměru 300x210 cm (212,5) se pohybuje kolem 22.000-28.000Kč.

    Cena sekčních garážových vrat o rozměru 400x210 cm (212,5) se pohybuje kolem 24.000-30.000Kč.

    6.2. Cena sekčních vrat s dveřmi pro chodce

    - tloušťka lamely: 4 cm,

    - „dveře pro chodce“, nízký práh,

    - samozavírací,

    - pojistka,

    - motorový pohon se dvěma dálkovými ovladači;

    Cena sekčních garážových vrat s dveřmi, rozměry 225x212,5 cm nebo 237,5x212,5 cm je kolem 25.000Kč.

    Konstrukce sekčních garážových vrat
    Konstrukce sekčních garážových vrat
    Minimální požadované rozměry pro sekční garážová vrata s dvoukolejnicovým systémem
    Minimální požadované rozměry pro sekční garážová vrata s dvoukolejnicovým systémem

    Pokud se rozhodnete pro montáž garážových vrat, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale poskytovatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 1536
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Garážová vrata?

    Máme 212 realizátorů v oblasti Garážová vrata:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 212 realizátorů v oblasti Garážová vrata
    9.2
    0

    OKNO TECHNIK CB s.r.o.


    9.5
    0

    DAVERIK - stínící technika


    9.9
    0

    STAR okna, s.r.o.


    9.7
    0

    LH-okna s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena