V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Z hlediska energetické účinnosti jsou nejlepší volbou okna z PVC. Mají delší životnost než ta dřevěná, lépe izolují zvuk a mají modernější vzhled. Zdá se však, že jednou z nejvýznamnějších výhod je jejich cena. Jsou podstatně levnější než dřevěná i hliníková okna. Plastové materiály jsou barevně stabilnější, odolnější vůči UV záření dá se říci, že nestárnou. V následujícím textu se budeme zabývat výhodami a nevýhodami těchto oken a jejich správnou instalací.
    Odborný článek 279
    instalace plastovych oken
    Máme 347 realizátorů v oblasti Plastová okna:

    Klasické PVC okno
    Klasické PVC okno

    Níže:

    Výhody oken z PVC

    Nevýhody oken z PVC

    Kvalitní montáž plastových oken

    Výhody oken z PVC

    Okna z PVC jsou nejčastější volbou zákazníků díky jejich dostupné ceně a mnoha výhodám. Vzhledem k tomu, že okna a dveře mohou mít až 30% podíl na tepelných ztrátách budovy, je velmi důležité, aby tyto prvky byly výborně izolovány. Tepelná izolace oken z PVC je ovlivněna tloušťkou a tepelnou vodivostí okenního rámu (označení Uf), tepelnou vodivostí skla (označení Ug) a celkovou tepelnou vodivostí celého okna (označení Uw). Čím nižší je součinitel prostupu tepla (Uw), tím jsou okna lepší.

    Instalací kvalitních oken lze dosáhnout výrazných úspor nákladů na vytápění - někdy je snížení až o třetinu! Při výběru oken pro váš domov mějte na paměti vliv prostředí, ve kterém žijete, zvláště pokud jste poblíž frekventované silnice nebo dálnice. Podle toho volte zvukovou izolaci. Hodnota zvukové izolace je označena značkou Rw - čím vyšší číslo, tím tišší domácnost. Ve vztahu k těmto faktorům je neméně důležitá jednoduchá údržba a dlouhá životnost.

    Životnost těchto oken se odhaduje na více než 40 let a údržba spočívá pouze v čištění podle potřeby a občasném promazání kování a mechanismů. Oproti dřevěným oknům nemusí být plastová okna pravidelně natírána nebo impregnována, nejsou citlivá na kyseliny, nerezaví, nevadí jim UV paprsky ani náhlé a velké změny teplot. Na trhu najdete nejrůznější tvary a barvy, takže určitě budete moci najít to, co hledáte, abyste dotvořili nebo vylepšili vzhled svého domu.

    Montáž plastových oken
    Montáž plastových oken

    Nevýhody oken z PVC

    Vysoké teploty mohou plast deformovat. Když je okno horší kvality a je vystaveno slunci po dlouhou dobu, bude se hůře otevírat a zavírat a různě zadrhávat; po ochlazení však bude fungovat jako dříve. To se stává velmi zřídka a většinou jen u velkých oken otočených na jižní, tedy slunnou stranu. Za další slabinu se považuje změna barvy - postupem času může barva PVC oken žloutnout nebo blednout a na rozdíl od dřevěných nebo hliníkových nelze plastová okna osvěžit lakováním. Třetí věcí je dlouhověkost plastového rozkladu v přírodě. Oken, která jsou vyrobena z recyklovaného plastu však přibývá a časem jich pravděpodobně bude více, než těch obyčejných. Výběr barev a vlastností oken z PVC je téměř neomezený.

    PVC profily
    PVC profily

    Kvalitní montáž plastových oken

    Instalace oken z PVC musí probíhat podle určitého předem určeného postupu a technických postupů, které zajišťují energetickou účinnost a ochranu, jakož i dlouhodobé, bezpečné a snadné používání. Aby byla okna z PVC tepelně a zvukově izolovaná, je velmi důležité, aby byla instalována nepropustně, což v podstatě znamená, že ve spojích okenního rámu a stěny nebudou žádné mezery, praskliny nebo vady, kterými by cirkuloval vzduch a odváděl teplo ven. Během instalace v žádném případě nesmí dojít k mechanickému poškození rámu nebo na křídlu. Okenní křídlo musí být namontováno tak, aby se dalo snadno otevírat a zavírat, nedošlo k poškození pantů nebo otevíracího mechanismu, aby se nezasekávalo a nevypadávalo. Okenní kliky musí být také dobře umístěny a upevněny. Samotná instalace může být klasická, ECO nebo RAL.

    Klasická instalace je zdaleka nejběžnější volbou našich řemeslníků; rám okna je umístěn do otvoru ve zdi a upevněn v určité poloze a prostor mezi rámem a stěnou je vyplněn PUR pěnou. Pokud jde o instalaci ECO, je to vlastně totéž, s tím rozdílem, že je otvor vyplněn materiálem šetrným k životnímu prostředí. Je to také pěna, ale na vodní bázi; je elastická a může se rozpínat a smršťovat podle atmosférických podmínek. Tento typ instalace je považován za nejlepší při rekonstrukci starších budov. Instalace RAL je nejmodernějším typem a používá se hlavně v nové výstavbě, zejména při výstavbě nízkoenergetických a pasivních zařízení. Z vnitřní strany jsou okna utěsněna paropropustnou hmotou a zvenčí elastickou polyuretanovou (málo expandující) pěnou, která umožňuje páře opustit prostor, ale nepustí vlhkost dovnitř. Kvalitní instalace oken z PVC musí zajistit stálé používání oken po dlouhou dobu.

    Odborný článek 279
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Plastová okna?

    Máme 347 realizátorů v oblasti Plastová okna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 347 realizátorů v oblasti Plastová okna
    9.3
    0

    POLYPLAST, s.r.o.


    9.4
    0

    HOZMAN s.r.o.


    9.3
    0

    Tomáš Hronek


    8.8
    0

    Okna M&L s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena