V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Parapety - ceny venkovních a vnitřních parapetů

    Tento článek si přečetlo více než 1490+ uživatelů
    Parapety jsou nejen funkčním, ale i estetickým prvkem fasády, a pokud se pro ně rozhodnete, rozhodně nebudete litovat. Podle polohy vůči oknu se dělí na vnější a vnitřní parapety. Jejich primární funkcí je ochrana stěny, kromě toho jsou praktické a stylové, protože jsou velmi užitečným a zajímavým interiérovým detailem.
    Odborný článek 1490
    okenni parapety
    Máme 161 realizátorů v oblasti Montáž oken:

    1. Vnitřní parapety

    Primární úlohou vnitřního parapetu je chránit část stěny pod oknem, i když zároveň slouží jako doplňková a dekorativní plocha, na kterou si lidé dávají květináče, rámečky, knihy, brýle apod. Parapety tak zkrášlují místnosti, ve kterých se nachází, a proto je třeba pečlivě vybírat materiál, ze kterého budou vyrobeny. Materiál i tvar parapetu samozřejmě musí ladit se samotným oknem.

    2. Materiály pro parapety

    Můžete si vybrat z mnoha a rozmanitých materiálů, tvarů, barev, i když vám doporučujeme, abyste si je kupovali zároveň s okny. Pokud si je vyberete a koupíte je společně, pak už jen stěží dojde k tomu, že se k sobě nebudou hodit. Vnitřní parapety mohou být v zásadě vyrobeny z PVC, mramoru, žuly, dřeva, umělého kamene nebo HPL laminátu. Nezapomeňte na odpovídající žaluzie, případně sítě proti hmyzu, které jsou také prakticky nezbytnou součástí oken a interiéru.

    2.1. PVC a plastové parapety

    Parapety z plastů jsou extrémně odolné vůči všem mechanickým vlivům, snadno se montují, používají i udržují. Můžete se rozhodnout pro PVC bílé nebo barevné a k dispozici jsou i imitace dřeva a kamene, nejčastěji však mramoru. Standardní šířka parapetů je cca 25 cm, i když jsou vždy přizpůsobeny velikosti okna vedle nich, aby nebyly příliš úzké ani příliš široké. Jejich maximální délka je 6 m a plastové parapety lze instalovat suchou i mokrou montáží.

    01.jpg
    Parapety z PVC jsou nejlevnější, přitom nevypadají vůbec špatně

    2.2. Mramorové parapety

    Mramor je přírodním typem kamene a vzhledem k eleganci a exkluzivitě, kterou prostoru dodává, je opět čím dál žádanější do interiéru, tedy i na parapety. Protože je ale mramor citlivý na vlhkost, nedoporučuje se na vnější stranu fasády! Maximální délka mramorové desky závisí na jejím typu a tloušťce, ale obecně se pohybuje mezi 2,5 - 3 m. Montáž vnitřních mramorových parapetů je možná i pokud máte nepravidelný tvar oken.

    2.3. Žulové parapety

    Žulové parapety jsou ve srovnání s mramorem zrnitější a mají tvrdší strukturu. Proto mají lepší fyzikální vlastnosti, to znamená, že jsou odolnější vůči mechanickým vlivům a atmosférickým změnám; lze je tedy použít nejen do interiéru, ale i jako venkovní okenní parapety. Maximální délka žulové desky závisí na jejím typu a tloušťce, ale obecně se pohybuje mezi 2,5 - 3 m. Co se týče tloušťky, zpravidla najdeme 2, 2,5 a 3 cm tlusté verze. Montáž vnitřních žulových parapetů je také možná i u oken nepravidelného tvaru.

    2.4. Parapety z umělého kamene

    Umělý kámen je označení používané pro materiál zhotovený z písku nebo nadrcené směsi kameniva spojené pojivem (pryskyřice, cement) smíchané s dalšími vhodnými přísadami (např. pigmenty, sklo, křišťál). Vnitřní parapety z umělého kamene jsou díky speciálnímu technologickému postupu výroby zcela hladké, ve vysokém lesku a neporézní. Snadno se čistí vlhkým hadříkem, jsou odolné vůči všem povětrnostním vlivům, solím, kyselinám, UV záření apod. Maximální délka těchto desek je 2,95 m. Vybírat můžete z imitací různých barev, textur a vzorů a většinou se vyrábí v tloušťkách 2 a 3 cm. Montáž okenních parapetů z imitace kamene je možná i při nepravidelném tvaru oken v interiéru i exteriéru.

    2.5. Laminátové vnitřní parapety

    Vnitřní laminátové HPL parapety jsou svými vlastnostmi a údržbou podobné PVC. Doporučují se v případech rekonstrukcí starších domů, kde jsou stěny velmi široké. HPL laminátové desky jsou vyrobeny z ušlechtilé překližky a jsou olemovány PVC lištami. Jsou voděodolné a relativně tvrdé. Vybrat si můžete bílou nebo některou z imitací mramoru. Maximální šířka jedné desky může být 50 cm, tloušťka 2 cm, přičemž délka se pohybuje od 4,1 m do 5,3 m. Montáž laminátového parapetu lze provést suchou nebo mokrou montáží.

    2.6. Dřevěné parapety

    Dřevěné vnitřní parapety jsou skvělou volbou, protože jsou hřejivé a příjemné na dotek a mimořádně dobře izolují. Můžete se rozhodnout pro borovici, dub, smrk, modřín nebo i jiné dřevo. Skvěle se budou hodit k dřevěným oknům, zvláště pokud jsou stejného typu a barvy. Dřevěné parapety mají zpravidla tloušťku 2,4 cm. Parapety ze dřeva váš dům dodatečně zútulní.

    02.jpg
    Dřevěné parapety jsou nadčasovou klasiko

    3. Vnitřní parapety - cena

    Cena vnitřních parapetů se liší v závislosti na typu okna, materiálu, rozměrech, způsobu montáže a samozřejmě na dodavateli.

    3.1. PVC parapety - cena

    Cena vnitřního PVC parapetu standardní tloušťky 2 cm je 140Kč/m a výše.

    3.2. Mramorové parapety - cena

    Cena vnitřního mramorového parapetu standardní tloušťky 2 cm se pohybuje mezi 300 a 450Kč /m.

    3.3. Žulové parapety - cena

    Cena vnitřního žulového parapetu standardní tloušťky 2 cm se pohybuje mezi 300 a 550Kč /m.

    3.4. Parapety z umělého kamene - cena

    Cena vnitřního parapetu z umělého kamene o standardní tloušťce 2 cm se pohybuje mezi 200 - 250Kč /m.

    3.5. Laminátové parapety - cena

    Cena vnitřního parapetu z HPL laminátu se standardní tloušťkou 2 cm se pohybuje mezi 220 a 250Kč/m.

    3.6. Dřevěné parapety - cena

    Cena vnitřního dřevěného parapetu tloušťky 2,3 cm se pohybuje mezi 350 a 480Kč Kč /m.

    Poznámka: Ceny jsou uvedeny bez montáže.

    4. Vnější parapety

    Primární funkcí vnějších parapetů je ochrana fasády před nepříznivými povětrnostními vlivy a nečistotami. Nečistoty se hromadí na horní straně parapetu a nevnikají do fasády. Snadno se odstraní mokrým hadříkem.

    5. Materiály pro venkovní parapety

    5.1. Hliníkové parapety

    Hliník je nejvíce doporučovaným materiálem pro venkovní parapety, a to díky své mimořádné odolnosti vůči změnám počasí a také snadné údržbě. Šířka hliníkových parapetů se pohybuje mezi 5 a 36 cm. Výběr barev je omezený, měli byste se proto rozhodnout mezi bílou a přírodní tedy načervenalou barvu. Délka hliníkového parapetu může být maximálně 6m. V tomto případě se doporučuje suchá montáž.

    03.jpg
    Hliníkové parapety jsou extrémně odolné

    5.2. Žulové parapety

    Jak již bylo řečeno, žula je výborný přírodní materiál na vnitřní i venkovní parapety. Na rozdíl od mramoru má žulový kámen zrnitou a pevnější strukturu, a proto je odolnější a trvanlivější jak vůči teplotním výkyvům, tak vůči fyzikálním změnám. Maximální délka se pohybuje mezi 2,5 až 3 m a závisí na typu a tloušťce desky, která bývá silná 2 nebo 3 cm. Montáž takového parapetu může být provedena suchou nebo mokrou montáží.

    5.3. Parapety z umělého kamene

    Již jsme zmínili umělý kámen, tedy imitaci přírodních materiálů, ze kterých lze vyrobit interiérové i exteriérové parapety. Tyto umělé materiály jsou dnes špičkové kvality, neporézní, hladké a s vysokým leskem. To vše díky speciálnímu výrobnímu procesu na bázi pryskyřice. Snadno se čistí a udržují a jsou odolné vůči všem povětrnostním vlivům a nepříjemnostem. Jejich tloušťka je obvykle 2 - 3 cm a montují suchou nebo mokrou montáží.

    6. Venkovní parapety - cena

    6.1. Venkovní hliníkové parapety - cena

    Cena hliníkového extrudovaného parapetu standardní tloušťky 2 cm se pohybuje v rozmezí 150 a 330Kč za běžný metr.

    6.2. Venkovní žulové parapety - cena

    Cena venkovního žulového parapetu standardní tloušťky 2 cm se pohybuje mezi kolem 450 Kč /m.

    6.3. Venkovní parapety z umělého kamene - cena

    Cena venkovního parapetu z umělého kamene o standardní tloušťce 2 cm se pohybuje kolem 200 - 250Kč.

    Poznámka: Ceny jsou uvedeny bez montáže.

    Pokud se rozhodnete pro montáž okenních parapetů, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Cenové informace si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 1490
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Montáž oken?

    Máme 161 realizátorů v oblasti Montáž oken:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 161 realizátorů v oblasti Montáž oken
    9.5
    0

    MPPD s.r.o.


    9.3
    0

    Gabriela Janoušková GAFAstav


    9.5
    0

    Jurkech - montážni a stavebni firma


    9.7
    0

    MKA Service s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena