V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zvuková izolace stěn, stropů a podlah

    Tento článek si přečetlo více než 1093+ uživatelů
    Když se mluví o izolaci, představíme si především tepelnou, méně často zvukovou izolaci, která je však stejně důležitá. V prostředích, ve kterých žijeme, zvláště pokud se jedná o městské aglomerace, existuje mnoho zvukových dojmů, které nás neustále zatěžují a znepokojují a které se postupem času staly „pozadí,“, které již nevnímáme na vědomé úrovni. Chcete-li se chránit a poskytnout svým smyslům vzácný odpočinek, můžete odhlučnit stěny, strop a podlahu svého domu
    Odborný článek 1093
    zvukova izolace
    Máme 81 realizátorů v oblasti Suchá podlaha:

    1. Hluk

    Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Do prostoru, ve kterém žijeme, přenáší dvěma způsoby - vzduchem a vibracemi prostřednictvím materiálů, které nás obklopují. Vzduchem se přenáší řeč, hudba, zvuky z nejrůznějších přístrojů, automobilů apod. Konstrukcemi a materiály proniká jako hluk nebo ozvěna.

    Čím těžší je konstrukční prvek, například zeď, tím lépe odráží zvuk, to znamená, že jím prochází méně vln. Průchod zvukových signálů konstrukcí lze snížit její tloušťkou a přidáním zvukových izolátorů.

    01.jpg

    2. Zvuková izolace vnitřních stěn

    Problém přenosu zvuku je nejvíce patrný v obytných budovách. V nich by měly být lépe izolovány nejen stěny mezi byty, ale také mezipatrová konstrukce. Přenos zvuků uvnitř bytu nebo domu lze omezit, pokud jsou všechny vnitřní povrchy (stěny, podlahy a stropy) potaženy vrstvou zvukového izolátoru. Zvuk primárně odráží měkké povrchy, resp. ty, které jsou potaženy látkami, koberci nebo gumou.

    3. Zvuková izolace podlahy

    Zvuk kroků z chodby, hluk ze schodiště či z bytů nad vámi se někdy může stát skutečným problémem. To lze vyřešit dobrou izolací podlahy, i když mnohem důležitější je kvalitní izolace mezipatrové desky. Velmi účinným způsobem zvukové izolace je tzv. plovoucí podlaha. Tato izolace se pokládá tak, že se nejprve na holou betonovou desku položí zvukový izolátor, na ni se položí potěr a poté se nanese finální vrstva. Zvukovým izolantem je v takových případech většinou tvrdý materiál, jako je polystyren. Jeho tloušťka nesmí být menší než 4-5 cm, aby vůbec měla význam, a pokud je podlahové vytápění pak minimálně 7 cm. Přes tvrdý izolant se nalije mokrý nebo suchý potěr. Je velmi důležité, aby plovoucí podlaha měla dilatační lišty.

    4. Zvuková izolace stropu

    Strop se zpravidla izoluje kvůli hlučným sousedům, kteří bydlí nad námi. Nejlepší by bylo umístit izolaci pod nosnou konstrukci. Tím se výrazně sníží přenos hluku.

    5. Zvuková izolace oken

    Zvuky, které se do interiéru dostávají zvenčí, tedy zejména okny, lze utlumit dodatečnou izolací: vícevrstvým sklem nebo okny s plynovou výplní.

    6. Zvuková izolace dveří

    Ke klidu v domácnosti nestačí tlusté stěny a okna. Izolované musí být i dveře, protože jsou také důležitým prvkem ochrany od hluku. Nejdůležitějším materiálem pro dveře je ten, ze kterého jsou vyrobeny. Husté a flexibilní materiály, jako je hliník, jsou vynikajícími vodiči a potřebují proto dodatečnou izolaci. Za nejlepší izolant je považováno masivní dřevo. Velké procento hluku „proklouzne“ různými škvírami, včetně těch kolem zárubně. Nejslabšími místy na dveřích jsou v tomto smyslu skleněné plochy (pokud existuj), zámky a uzamykací body.

    7. Zvuková izolace - cena

    Kolik stojí zvuková izolace? Cena závisí především na druhu a tloušťce materiálu. Akustická pěna v desce 200x100 cm, tlusté 7cm (2cm základna + 5cm jehlany) stojí cca 450 - 600Kč za kus. Lisované akustické desky (5cm tlusté) stojí kolem 580Kč / m2.

    Zvuková izolace.jpg
    Zvuková izolace povrchů, zdroj: www.citymagazine.si

    Pokud se rozhodnete pro zvukovou izolaci, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také zhotovitele a odborníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Cenové informace si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 1093
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Suchá podlaha?

    Máme 81 realizátorů v oblasti Suchá podlaha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 81 realizátorů v oblasti Suchá podlaha
    9.2
    0

    Martin Pavlas


    10
    1

    Radim Netek


    9.2
    0

    Libor Hořínek


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena