V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    PVC, dřevěná nebo hliníková okna?

    Tento článek si přečetlo více než 721+ uživatelů
    Jednoduchou odpověď na otázku, jaký typ okna zvolit, poskytnout nelze. Každý z těchto materiálů nebo jejich kombinací má určité výhody a nevýhody. Volba správného materiálu pro okenní rámy závisí na architektonických vlastnostech samotné budovy, protože dnes jsou všechna okna na trhu poměrně kvalitní a liší se, více méně, v detailech. Z toho vyplývá, že nemůžete udělat špatnou volbu. Problémy však mohou nastat později, kvůli neodborné montáži či údržbě oken. Jak se tedy rozhodnout?
    Odborný článek 721
    alu okna jsou drazsi
    Máme 176 realizátorů v oblasti Okna:

    1. Okna z PVC

    1.1. Charakteristika oken z PVC

    Jedná se o okna z plastových rámů vyrobených z polyvinylchloridu. PVC je synonymem pro vynikající zvukovou a tepelnou izolaci, trvanlivost, ochranu a vcelku jednoduchou údržbu. Vybírat můžete z řady modelů rámů, způsobů otevírání a barev. Nejčastěji se berou do bytů, i když stále častěji si je lidé volí i do domů.

    Jejich tepelná vodivost je o něco slabší: 2,0-2,5 W / m2K a jsou slabším izolátorem než dřevo.

    1.2. Proč si vybrat okna z PVC

    Mezi výhody okenních rámů z PVC patří velmi dlouhá životnost, snadná údržba, vynikající zvuková a tepelná izolace a také bezpečnost při manipulaci. Tyto rámy jsou navíc pevné, stabilní a nehořlavé. PVC je materiál, který může mít prakticky jakoukoli barvu nebo vzor. Proto si snadno vyberete ta, která se perfektně hodí do interiéru i exteriéru. Okenní rámy z PVC jsou nejlevnější, což je mimořádně důležité máte-li obydlí s mnoha okny.

    1.3. Nevýhody oken z PVC

    PVC je umělý materiál a neobnovitelná surovina. Pokud neexistuje adekvátní ochrana, PVC se může při vysokých teplotách kvůli roztažnosti materiálu rozviklat. PVC špatně reaguje na UV záření, které zkracuje jeho životnost. Proto často potřebují ochranu za pomocí venkovních žaluzií. Dá se říci, že jejich velkou slabinou je, že v prostoru vypadají méně elegantně než dřevěné nebo hliníkové rámy, protože na první pohled je vidět, že jde o čistý plast. Spousta lidí tato okna považuje dokonce za symbol nevkusu a neochoty zabývat se svým životním prostorem.

    PVC nesnáší dobře UV záření, a proto při delším pobytu na slunci vybledne
    PVC nesnáší dobře UV záření, a proto při delším pobytu na slunci vybledne

     

    Okna z PVC jsou nejlevnější na trhu
    Okna z PVC jsou nejlevnější na trhu

    2. PVC okna - cena

    Okenní rámy z PVC jsou, jak už jsme zmínili, nejlevnější rámy na trhu. Mohou být až o 40% levnější než dřevěná, a o 80% levnější než kombinace dřeva a hliníku. Konečná cena však závisí na rozměrech, typu rámu (pevný, křídlový, posuvný), barvě a mechanismu, který může výrazně zvýšit cenu výrobku.

    3. Dřevěná okna

    3.1. Charakteristika dřevěných oken

    Celodřevěná okna jsou jediná vyrobená ze zcela přírodního materiálu. K jejich výrobě se používá tvrdší dřevo, které musí být impregnováno, resp. chráněno před všemi vnějšími vlivy, kterým je neustále vystavováno. Při rozhodování o dřevěných oknech byste měli věnovat největší pozornost kvalitě samotného materiálu a jeho výrobě. Nejoptimálnější volbou je lepené dřevo s odpovídající ochranou, která zachovává přirozený vzhled a vlastnosti materiálu.

    Dřevo má nejnižší součinitel tepelné vodivosti: 1,5-1,8 W / m2K, což znamená, že je nejlepším izolátorem mezi všemi okenními materiály.

    3.2. Výhody dřevěných oken

    Skutečnost, že dřevo je přírodní materiál, je jeho první a nejdůležitější výhodou, protože samo o sobě zachovává všechny výhody pobytu v přírodním prostředí, stejně jako dojem tepla tradičního domova. Kromě toho existují přirozené barvy, struktura a textura; dřevěné rámy „dýchají“ a pomáhají tak vyrovnávat vlhkost v místnostech. Dřevo je navíc vynikajícím zvukovým a tepelným izolátorem. V tomto ohledu je dokonce nejlepší ze všech používaných materiálů.

    3.3. Nevýhody dřevěných oken

    Nevýhodou dřevěných oken je velmi náročná údržba. Vyžadují pravidelnou obnovu ochranných nátěrů, protože dřevo špatně snáší atmosférické vlivy a působení škůdců. Pokud se neudržují správným způsobem, dřevěné okenní rámy se v létě rozpadají a deformují a mohou nastat praskliny, skrze které může pronikat voda. Kvůli špatné odolnosti dochází ve srovnání s PVC v letních měsících ke slabšímu utěsnění. Nemělo by se zapomínat ani na fakt, že dřevo je hořlavý materiál. Neustálé kupování kvalitních laků a nátěrů vám navíc začne lézt do peněz.

    4. Dřevěná okna - cena

    Cenu dřevěných okenních rámů lze považovat za velkou nevýhodu. Je však třeba mít na paměti, že svoji cenu zdůvodňují tím, že jsou zcela přírodní a dřevo jako takové je s jinými materiály v mnoha ohledech nesrovnatelné.

    Dřevěná okna svojí přirozenou barvou, strukturou a texturou nejvíce ovlivňují prostředí, ve kterém se nacházejí
     Dřevěná okna svojí přirozenou barvou, strukturou a texturou nejvíce ovlivňují prostředí, ve kterém se nacházejí

     

    Dřevěné okenní rámy jsou nejlepším izolátorem
    Dřevěné okenní rámy jsou nejlepším izolátorem

    5. Hliníková okna

    5.1. Charakteristika hliníkových oken

    Přestože jsou v zásadě všechny okenní materiály dobré, hliníková okna jsou stále považována za zdaleka nejlepší řešení z hlediska tepelné izolace a odolnosti vůči vnějším vlivům. Hliník je extrémně odolný a trvanlivý materiál, který poskytuje adekvátní a kvalitní ochranu. Okna vyrobená z tohoto materiálu jsou tedy obecně považována za nejodolnější vůči vnějším vlivům mezi všemi okny. Ve srovnání se dřevem je hliník špatným tepelným izolátorem, protože jeho tepelná vodivost se pohybuje mezi 3,0-6,0 W / m2K. Hliníková okna proto musí být obzvláště dobře izolována, aby nedocházelo ke zbytečným tepelným ztrátám a tvorbě tzv. tepelných mostů.

    Tepelná vodivost je podstatně lepší, pokud jsou rámy vyrobeny z kombinace dřeva a hliníku, což znamená, že jádro okna je dřevěné, a poté potažené hliníkovou maskou. Tato hliníková maska ​​na vnější straně však příliš nepomáhá, protože tepelná vodivost zůstává přibližně stejná jako u dřevěných okenních rámů. Pohybuje se mezi 2,0-2,3 W / m2K.

    5.2. Výhody hliníkových oken

    Mezi výhody hliníkových oken patří velmi dobrá ochrana před UV zářením a dalšími povětrnostními vlivy. Jsou velmi elegantní a přináší do prostoru závan industriálního designu. Mezi další výhody hliníkových oken patří dlouhá životnost, velmi dobré těsnění a nenáročná údržba. Existuje velký výběr hliníkových okenních rámů, masek a barev. Hliník je materiál, který umožňuje 100% recyklaci. Díky své výjimečné stabilitě, bezpečnosti, snadné údržbě a používání jsou hliníkové okenní rámy nejvhodnější pro budovy s velkými skleněnými plochami. Nesmíme tedy zapomenout na vlastnosti jako jsou stabilita, pevnost, dlouhá životnost, minimální údržba, větší výběr barev a provedení a dobrá zvuková izolace.

    5.3. Slabiny kombinovaných okenních rámů

    Okenní rámy z kombinace dřeva a kovu mají četné výhody, ale bohužel cena není jednou z nich. Totéž platí o tepelné vodivosti. Bez dodatečné izolace jsou prakticky nepoužitelná.

    6. Hliníková okna - cena

    Pokud se rozhodnete pro hliníková okna, budete si muset sáhnout hluboko do kapsy, protože některé z těchto modelů mohou být až o 200% dražší než PVC.

    Hliníková okna jsou nejodolnější vůči vnějším vlivům
    Hliníková okna jsou nejodolnější vůči vnějším vlivům

     

    V porovnání s PVC mohou být hliníková okna o 100-200% dražší než plastová
    V porovnání s PVC mohou být hliníková okna o 100-200% dražší než plastová

     

    Klasický profil vyrobený z hliníku
    Klasický profil vyrobený z hliníku

     

    Dřevěné jádro a hliníková maska jsou podle mnohých nejlepším výrobkem na trhu
    Dřevěné jádro a hliníková maska jsou podle mnohých nejlepším výrobkem na trhu

    Pokud se rozhodnete instalovat okno, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 721
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Okna?

    Máme 176 realizátorů v oblasti Okna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 176 realizátorů v oblasti Okna
    9.7
    0

    GATOS stavební montáže s.r.o.


    9.7
    0

    ALU.PLAST s.r.o.


    9.3
    0

    KVABY ... KVALITNÍ BYDLENÍ S.R.O.


    9.5
    0

    PORTA Styl s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena