V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Náhrobek

    Tento článek si přečetlo více než 1503+ uživatelů
    Elegantní a upravený hrob je znakem úcty k předkům. Jaký materiál zvolíte (mramor, žula apod.) nehraje velkou roli. Jaká bude jeho velikost? Zvolíte si hrob standardní, dvojitý nebo urnový? I když při takové příležitosti nikdo nechce šetřit, je jasné, že ne každý chce nebo si může dovolit všechno. Podívejme se, jaké možnosti máme k dispozici.
    Odborný článek 1503
    Hrbitov
    Máme 56 realizátorů v oblasti Kameník:

    1. Náhrobky - co potřebujete vědět?

    Ztráta milovaného člověka je pro rodinu těžkou chvílí. Vzpomínku na něj si většinou uchováme úpravou prostoru pro poslední odpočinek. Vzhled a symbolika náhrobku jsou pro většinu pozůstalých důležitější než cena. Nejprve je zapotřebí vybrat místo, kde bude hrob stát. Pokud nemáte rodinnou hrobku a hledáte nový prostor, doporučujeme co nejklidnější místo, pokud možno někde ve stínu. Je to důležité nejen kvůli hrobu samotnému, ale také kvůli návštěvníkům, protože na takovém místě mohou najít klid v modlitbě a vzpomínce na zesnulé. Místo hrobu si domluvíte se správou hřbitovů, která vám v souvislosti s pohřbením a postavením náhrobku dá pokyny a vysvětlí, co se smí a co ne. Pokud jde o kremaci, následuje dohoda o uložení urny do hrobu nebo kolumbária. Ten se propůjčuje na základě smlouvy uzavřené mezi Pohřebními a hřbitovními službami a uživatelem. Doba propůjčení je stanovena na 5 nebo 10 let.

    Pomníky jsou většinou vyráběny tak, aby vydrželi desítky až stovky let, a proto se na ně volí ty nejkvalitnější materiály. Při výběru nejkvalitnějšího mramoru nebo žuly neuděláte chybu. Rozhodně se vyhněte porézním a slabším druhům kamene. Nechybí ani různé doplňky na hrob, jako jsou stojany či domečky na svíčky, svícny, vázy či květináče na řezané i zasazené květiny, lucerny, kříže a podobně. Mějte na paměti, že veškeré příslušenství zvyšuje náklady na údržbu, protože hrob je potřeba častěji čistit a údržba je náročnější. Většina kameníků nabízí spoustu modelů a typů náhrobků a uren. Mnohé z nich jsou hotové výrobky a lze je ihned zakoupit. Cena za náhrobek na míru je o něco vyšší.

    2. Výrobní náklady

    Cena náhrobku může být zcela odlišná v závislosti na velikosti, materiálech, jedinečnosti, počtu a typu doplňků a samozřejmě na dodavateli. Mramor, žula a další druhy kamene mají svou cenu a jejich vlastnosti ovlivňují druh, způsob a náročnost zpracování. Nápisy a malby nejsou zahrnuty v ceně pomníku. Velikost, tvar a styl nápisu a počet, rozmístění a velikost obrázků a vzorů si volíte sami. Lepená a strojově vyrobená písmena a obrázky jsou levnější než rytá a tištěná; nejdražší je pochopitelně ruční práce. Rámy pro fotografie a obrázky a nápisy mohou být keramické, kovové, pískované nebo zlacené a platí se za kus. Hotové náhrobky jsou levnější než ty vyrobené na zakázku. Cenu zvyšuje také urychlení doby dodání. Chcete-li získat přesnou částku, zašlete poptávku našim nejlepším kameníkům a oni během několika málo dní odpoví.

    2.1. Standardní náhrobek

    Náhrobek standardní velikosti je určen pro jednu osobu. Můžete si ho objednat dle libosti, ale doporučujeme, aby jeho velikost a tvar odpovídaly rozměrům a vzhledu celého hrobu. Cena jednohrobu s kamenným náhrobkem je vyšší než 30.000Kč. Nezapomeňte přičíst cenu nápisu. Za jedno písmeno z plátkového zlata zaplatíte 40 - 50Kč.

    Standardní náhrobek je elegantní a skromný
    Standardní náhrobek je elegantní a skromný

    2.2. Dvojitý náhrobek

    Pro větší rodinné hrobky si můžete navrhnout větší náhrobek složený ze dvou desek. Je zde dostatek místa pro dva kříže nebo více uren. Náhrobky mohou být symetrické nebo asymetrické, různých velikostí a tvarů. Mramorový nebo žulový dvojitý monument šířky 230 cm se pohybuje kolem 40.000Kč.

    2.3. Kolumbárium, urna

    Kremace zesnulých v našich končinách není neobvyklá. Lidé si jí vybírají z osobních i praktických důvodů. Urna je menší, levnější a tím pádem snižuje náklady na místo v kolumbáriu. Mramorová nebo žulová urna může stát kolem 10.000Kč. Kolumbárium je stěna s výklenky se zamykatelnými dvířky, skleněnými nebo kovovými (v druhém případě obvykle s pamětním nápisem).

    3. Čištění a údržba

    Hrob je neustále vystaven dešti, slunci, větru, špíně a dalším vlivům. Díky tomu se desky náhrobku rychle špiní. Praskliny se mohou objevit i z toho důvodu, že se kámen roztahuje pod vlivem tepla, a naopak smršťuje pod vlivem zimy. Voda, která se do kamene dostane, může také zamrznout, takže ho ještě více roztáhne a prohloubí prasklinu. Tomu všemu se lze vyhnout pravidelnou údržbou. Omytí obyčejnou vodou většinou stačí, i když lze zakoupit i speciální přípravek, který čištění kamene usnadní a zkvalitní. Kromě toho existují i profesionální služby, které poskytují služby údržby hrobů.

    4. Moderní náhrobky

    Klasické hroby jsou obecně bezpečnou volbou, protože se hodí do jakéhokoliv prostředí a na jakýkoliv hřbitov. Zkrátka s nimi neuděláte chybu. Pokud však chcete něco neobvyklého. můžete si sami vytvořit jedinečný, moderní design. Dejte si ale pozor, to, co se teď jeví jako moderní řešení, může za pár let vypadat zastarale, kýčovitě, nebo přinejmenším divně.

    Pokud se rozhodnete pro koupi náhrobního kamene, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také kameníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Autor: DaiBau trendy magazín
    Autor: DaiBau trendy magazín

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1503
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kameník?

    Máme 56 realizátorů v oblasti Kameník:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 56 realizátorů v oblasti Kameník
    10
    1

    inkasta s.r.o.


    9.3
    0

    DAHLIA GROUP, s.r.o.


    9.5
    0

    KÁMEN design s.r.o.


    9.6
    0

    HV-GRANIT s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena