V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Balkon - rekonstrukce

    Tento článek si přečetlo více než 1138+ uživatelů
    Balkón představuje přídavek obytného prostoru skoro každého domu. Může se jednat o rozšíření centrálního pokoje (obývací pokoj s jídelnou) nebo ložnice. Na druhou stranu, v čistě architektonickém smyslu, patří balkon k typu stavebních konstrukcí, které jsou přímo vystaveny vnějším vlivům (slunce, déšť, vítr, led, sníh). Všechny tyto změny, i když nejsou extrémní, jsou neustálé a ovlivňují nosnou konstrukci stejně jako podlahové krytiny a balkon samotný. Proto je jeho obnova každých pár desítek let prakticky nevyhnutelná.
    Odborný článek 1138
    rekonstrukce balkonu
    Máme 237 realizátorů v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy:


    1. Zřícení balkónu

    Pokud jde o starý balkón, většina lidí se dříve nebo později setká s vážným problémem. Bude totiž často potřebovat sanaci, ať už je důvod jakýkoliv: koroze, "výkvět" materiálu, následky mrazu nebo nějaký jiný faktor. Před zahájením stavebního zásahu do balkonu je třeba si položit určité otázky týkající se vašeho rozpočtu nebo cenového rozpětí, umístění balkonu, podlahových krytin, současného stavu balkonu a v neposlední řadě i výstupu na balkon vzhledem k přípustné a požadované výšce podlahy.

    2. Renovace balkonu

    2.1. Kde je balkon umístěn?

    Dalším problémem, který může zapříčinit rekonstrukci balkonu, je jeho místo, tj. fyzická poloha ve struktuře budovy, ale také geografická poloha celé budovy. Umístění balkonu je důležité z hlediska různých klimatických a povětrnostních podmínek, protože stejné typy materiálů (řekněme určité povrchové úpravy) se chovají odlišně a reagují na atmosférické změny a povětrnostní podmínky.

    2.2. Jaký je podklad balkónu?

    Další na řadě vyvstává otázka podkladu balkonu. Nejčastěji používané podlahové krytiny jsou keramické dlaždice, vymývané betonové dlaždice /desky nebo elastický vodotěsný povrchový systém. Pro každou z těchto finálních podlahových krytin existuje speciální a moderní řešení, díky kterému se rekonstrukce balkónu bezesporu povede.

    2.3. Současný stav balkonu

    Při plánování rekonstrukcí a oprav je výchozím bodem kontrola a posouzení stávajícího stavu. Vzhledem k tomu, že je nejvíce balkonů vyrobeno z betonu, tomuto materiálu se budeme věnovat nejvíce. Různé materiály samozřejmě vyžadují různé druhy práce, stejně jako lze různé dokončovací vrstvy zpracovávat novými technikami a materiály, které obnoví jejich původní funkčnost, ale také zlepší estetiku a prodlouží životnost.

    Rozpadání betonu způsobuje korozi armatury, takže používání balkonu se stává stále nebezpečnější
    Rozpadání betonu způsobuje korozi armatury, takže používání balkonu se stává stále nebezpečnější

    3. K jakému poškození může dojít na balkóně?

    Pokud jde o staré budovy, je třeba si uvědomit, že na balkonech dříve nebyla instalována izolace, nebo pokud ano, nebyla dostačující. Navíc se jednalo pouze o povrchovou hydroizolaci - tedy minimální spád a úzké žlábky po okrajích balkonu, hluboké tak akorát, aby dešťová voda mohla odtékat a nezdržovala se na podlaze balkonu ani nevnikala do místností. Důvodem je částečně to, že na balkon nebylo nahlíženo jako součást interiéru, ale exteriéru. Nekvalitní materiály, nedostatečná izolace a špatná kvalita práce musely mít za následek různá poškození jako praskání, drolení a odpadávání materiálů, korozi a podobně.

    Sečteno a podtrženo, ať se jedná o jakýkoliv problém, doporučujeme kompletní rekonstrukci celého balkonu. Lze jí provést vícero způsoby. Pokud nejste spokojeni s vzhledem balkonu u novostavby, lze jej relativně snadno změnit.

    3.1. "Výkvět" balkónu

    "Výkvět" balkónu je vlastně název, kterým řemeslníci označují škody způsobené pronikáním vody do konstrukce. Takového poškození materiálu je celkem snadné si všimnout, protože je popraskaný, oprýskaný a spoje podlahy a spár s fasádou vypadají opravdu jako by „vykvetly“. Na druhou stranu v teplejších obdobích roku, kdy venkovní teplota začíná stoupat, vlhkost ze spodních vrstev postupně stoupá na vyhřívaný vnější povrch balkonu a zde krystalizuje ve formě vápenatých solí. Při odpařování vody zůstávají stopy bílého prášku v soustředných kruzích, které také připomínají květy.

    3.2. Škody způsobené mrazem

    K takovému poškození dochází při nízkých teplotách, kdy voda v pórech betonu nebo potěru zamrzne a rozšíří svůj objem. Jak se led rozpíná, rozšiřují se i praskliny a materiál se začne drolit a odpadávat. Voda pak proniká hlouběji a balkonu brzy již není pomoci.

    3.3. Škody způsobené korozí

    Jednou z hlavních příčin koroze je špatně provedená hydroizolace balkonu. Voda proniká do betonové konstrukce a vlivem změn venkovní teploty v průběhu ročních období mění svůj fyzikální stav, šíří a prohlubuje trhliny v materiálu. Armatura tak zůstává po určitou dobu zcela vystavena korozi a odkryta v důsledku drcení betonu.

    3.4. Špatná kvalita materiálů a spojů

    Poškození, o kterých mluvíme, je zpravidla důsledkem špatné kvality použitých konstrukčních materiálů a také neprofesionálně provedených spojů mezi nimi, jako jsou např. kontakty mezi cementovým potěrem a plastovou nebo litou drenážní trubkou (odtokem). Důvod spočívá v rozdílných mechanických vlastnostech těchto materiálů. Různé stavební materiály a prvky se při změně teploty chovají odlišně resp. smršťují a roztahují se různým způsobem; pokud nejsou vzájemně kompatibilní nebo spoje mezi nimi nejsou provedeny tak, aby se tyto rozdíly amortizovaly, dochází k praskání, a jakmile do těchto prasklin pronikne voda, poškození se dále rozšiřuje a nezadržitelně se zvětšuje.

    4. Obnova balkónu - cena

    Je nutné předem určit rozsah prací a také jaké druhy a množství materiálů bude potřeba. Nejnákladnější práce zahrnují zásah do samotné konstrukce (vlastně rekonstrukce železobetonové desky), aby byla kompletně vyplněna a zpevněna. Výměna podlahových krytin nebo instalace izolace (hydro, tepelné a zvukové) patří jednodušší, rychlejší, a tedy i levnější práce.

    Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci balkonu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také stavbaře a architekty, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Cenové informace si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1138
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy?

    Máme 237 realizátorů v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 237 realizátorů v oblasti Rekonstrukce balkonu, terasy
    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    9.6
    0

    Jiří Marschik


    10
    2

    KH STAZAP s.r.o.


    9.2
    0

    Roman Topinka LAGUNA


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena