V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zábradlí a madla pro schodiště

    Tento článek si přečetlo více než 1895+ uživatelů
    Zábradlí je povinnou součástí schodiště, protože poskytuje oporu a bezpečnost. Zároveň je nezanedbatelné jeho estetické hledisko. Protože se žádné schodiště bez zábradlí neobejde, připravili jsme pro vás přehled nejběžněji používaných materiálů a typů tohoto prvku, kterému se zpravidla moc pozornosti nevěnuje.
    Odborný článek 1895
    zabradli lanka
    Máme 126 realizátorů v oblasti Skleněné zábradlí:

    1. Schodišťové zábradlí

    1.1. Moderní zábradlí

    Vzhledem k tomu, že schodiště je velkým a velmi nápadným prvkem v interiéru, zábradlí je stejně důležité jako samotné schody. Vnitřní schodišťové zábradlí bylo vždy nezbytným prvkem vícepodlažních budov, domů a bytů, přestože se dnes stále více architektů uchyluje k řešení bez zábradlí. To druhé však nepřichází v úvahu, pokud máte malé děti nebo jste starší osoba, protože primární funkce zábradlí je přeci jen zajišťování bezpečnosti.

    1.2. Materiály, ze kterých se zábradlí vyrábí

    Kromě toho, že schodišťové zábradlí má bezpečnostní funkci, nezanedbatelná je i role estetická. Na trhu si můžete vybrat z různých materiálů, barev a tvarů zábradlí. Můžete si vybrat dřevo, tepané železo, kov, cihly, sklo nebo nejrůznější „mišmaš“ všech těchto materiálů. V závislosti na tom, zda se jedná o vnitřní nebo vnější zábradlí, je také vybrán materiál s určitými vlastnostmi. Hlavní rozdíl je v tom, že ta vnitřní nemusí odolávat povětrnostním podmínkám ani jiným faktorům způsobeným počasím. Důležitá je nejen estetika, ale i funkčnost. Světlo se bude lámat přes skleněné schodišťové zábradlí, takže celý prostor bude lépe osvětlený, plným zděným zábradlím neprojde ani paprsek. Takové schodiště bude potřebovat dodatečné umělé osvětlení.

    2. Dřevěné schodišťové zábradlí

    Dřevěná zábradlí nejenže vypadají krásně, navíc jsou synonymem domácího prostředí a zároveň dávají prostoru pocit tepla. Tato zábradlí pro vnitřní schody obvykle nejsou plná - skládají se z lamel uspořádaných svisle nebo vodorovně, ve tvaru mříže nebo nějakého geometrického tělesa. V poslední době jsou ale stále oblíbenější verze masivních nebo děrovaných dřevěných desek, které lze dýhovat nebo práškově lakovat. V tomto případě textura a struktura dřeva zůstávají skryté. Z toho důvodu se lidé mnohem častěji rozhodují pro přirozený vzhled a barvu dřeva, zvláště pokud se jedná o masivní dřevo. Pokud je však plot vyroben z MDF nebo podobných kompozitů, pak je nátěr a lakování nevyhnutelné. Vše samozřejmě závisí na vašich přáních a stylu interiérového designu, do kterého zábradlí musí zapadnout.

    Zábradlí může být plné nebo duté, průhledné nebo neprůhledné, což ovlivňuje množství světla v prostoru
    Zábradlí může být plné nebo duté, průhledné nebo neprůhledné, což ovlivňuje množství světla v prostoru

    3. Kovové schodišťové zábradlí

    Tato schodišťová zábradlí jsou extrémně odolná a trvanlivá a většinou se používají pro moderní interiéry. Díky nim může prostor působit o něco chladnějším a robustnějším dojmem. Kovová zábradlí se vyrábí z lanek, které jsou vizuálně minimálně invazivní a obohacují prostor nádechem modernity.

    4. Zděné schodišťové zábradlí

    Zděné schodišťové zábradlí je téměř vždy plné a naprosto neprůhledné. Skládá se z cihel a kamene, skládaných na sebe a omítnutých nebo dokonce vylitých z betonu. V tomto případě je zapotřebí dodatečně osvětlit zábradlí bodovým nebo jiným typem umělého osvětlení.

    4.1. Cihlové schodišťové zábradlí

    Taková zábradlí se vyrábějí jen zřídka, ale mohou být příjemným doplňkem interiéru tradičnějších domů. Protože jsou tato zábradlí těžší, musí mít schodiště dostatečnou nosnost. Instalace zděného zábradlí je náročnější a nákladnější. Dají se však najít ve veřejných budovách, jako jsou ministerstva, administrativní budovy, divadla… Mohou působit monumentálně a zajímavě, zejména s různými dekoracemi typickými pro určité styly.

    4.2. Betonové schodišťové zábradlí

    Betonové schodišťové zábradlí je celkem moderní, ale náročnější na realizaci, protože jejich instalace vyžaduje přípravu bednění, do které se beton nalije. To je ještě obtížnější, pokud se jedná o točité schodiště, na které by mělo navazovat stejně takové zábradlí. Betonová schodišťová zábradlí jsou proto dost drahé a v soukromých domech je lze najít jen výjimečně.

    Moderní lankové zábradlí
    Moderní lankové zábradlí

    5. Skleněné schodišťové zábradlí

    Sklo je rozhodně dobrý materiál, ale pouze za podmínky, že odpovídá stylu a atmosféře celého prostoru. Skleněný plot poskytuje dostatek světla a zároveň působí nejméně rušivě. Navíc se snadno montuje na bočnice schodů. Pokud zvolíte také kombinaci barev, typů skla nebo zpracování (tvrzené, broušené, mléčné, gravírované...), mohou se povrchy plotu stát uměleckým dílem svého druhu.

    6. Výběr madel

    Při výběru zábradlí byste měli věnovat pozornost ještě jednomu prvku - madlu. Za madlo se přidržujete při stoupání a klesání a je důležitým bezpečnostním prvkem. Jeho estetická role však není zanedbatelná a rozhodně není jedno jak bude vypadat a z jakého materiálu bude. Vybírat můžete mezi madly z kovu, dřeva, gumy nebo plastu.

    Pokud se rozhodnete instalovat schodišťové zábradlí, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1895
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Skleněné zábradlí?

    Máme 126 realizátorů v oblasti Skleněné zábradlí:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 126 realizátorů v oblasti Skleněné zábradlí
    9.6
    0

    Bohumír Trojtlar


    10
    1

    DAVID stolařství s.r.o.


    9.6
    0

    Pavel Solnička


    9.8
    0

    GM - Fasader, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena