V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Krajinářská architektura

    Tento článek si přečetlo více než 792+ uživatelů
    Krajinářská / zahradní architektura je někdy definována jako druh užitého umění, který zahrnuje návrh, plánování a uspořádání nezastavěných prostor a krajin za účelem dosažení nejvyšších norem kultury městského života. Odborníkovi, který se zabývá tímto druhem kultivace životního prostředí, se říká krajinný architekt. Pokusíme se v tomto textu vysvětlit, čím se vlastně zabývá, co vůbec znamená úprava krajiny a jaký dopad může mít na lidský život a fungování společnosti.
    Odborný článek 792
    krajinna architektura nakres
    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura:

    1. Definice krajinářské architektury

    Krajinářská architektura je multidisciplinární obor, protože zahrnuje plánování a design zelených ploch, zahrad, parků a podobných veřejných prostranství. Cílem krajinářské architektury jsou ekologická, sociální, behaviorální a designová celistvá řešení. Mezi tyto činnosti patří terénní úpravy, plánování a návrhy exteriérů, otevřených prostranství, řešení problematiky dešťové vody, úprava parků a rekreačních oblastí a při tom všem je třeba zohlednit ochranu životního prostředí. Dále zde máme problematiku tzv. zelené infrastruktury, návrhu a uspořádání oddělených a veřejných zelených ploch a zařízení (zahrady, dvory, náměstí, ulice a podobně).

    Krajinarska architektura tvaruje prostor
    Krajinarska architektura tvaruje prostor

    Krajinářská architektura zahrnuje znalosti a dovednosti z architektury, stavebnictví, botaniky, zahradnictví, výtvarného umění, geografie, topografie, průmyslového designu, ekologie, nejrůznějších řemesel a navíc psychologie. Zahradní architekt, který toto všechno zná, se může zabývat návrhem a projektováním veřejných zelených ploch, jako jsou parky, silnice, příjezdové cesty, pasáže, rekreační cesty, ale také bytové jednotky, osady, veřejná infrastruktura, obnova zdevastovaných oblastí a podobně.

    2. Oblasti krajinářské architektury

    Krajinářská architektura je nepostradatelnou činností v mnoha oblastech. Zahradní architekti se tak mohou podílet na projektech pro hledání koncepčních řešení pro nové parky, veřejnou infrastrukturu a osídlení, jakož i pro dlouhodobý rozvoj, hospodaření s dešťovou vodou (retence, resp. schopnost krajiny zadržovat vodu, dešťové zahrady, zelené střechy, obnova podzemních vod, sanace mokřadů). Do jejich kompetence spadají terénní úpravy, veřejné krajinářské instituce, botanické a zoologické zahrady, přírodní rezervace, zelené silnice, pěší zóny, místa a zařízení pro rekreaci (golfová hřiště, sportoviště, sportovní areály, zábavní parky)... Jejich práce zahrnuje městská a obytná sídla, státní instituce, průmyslové parky, plánování krajiny na soukromých a veřejných nemovitostech, dopravní zařízení, inženýrské stavby a infrastrukturu, turistické destinace, historické zahrady, přehrady, vodní nádrže, elektrárny, posuzování vlivů na životní prostředí, poradenství obhospodařování půdy, plánování a rozvoj pobřeží a bezpočet dalších segmentů vlivu člověka na prostředí. Zabývají se zkrátka vším, co souvisí s principy dlouhodobého ekologického rozvoje krajiny, který je do značné míry ovlivněn přírodními procesy a lidskou činností.  

    3. Odborníci, kteří spolupracují se zahradními architekty

    Spektrum aktivit krajinářské architektury je opravdu široké, a proto se objevila řada úzce specializovaných odborníků. Do celého procesu realizace takových projektů jsou zapojeni manažeři, architekti, interiéroví a exteriéroví designéři, urbanisté a mnoho dalších odborníků. Krajinářský manažer (manažer zahradních úprav) má například na starosti poradenství v oblasti dlouhodobého řízení a zlepšování prostoru z hlediska lesního hospodářství, zemědělství a ochrany přírody. Krajinný designér je člověk, který se zabývá plánováním a výzkumem určité oblasti, potenciálem pro rekreaci nebo využívání půdy. Osoba, která se zabývá zelenými střechami, se specializuje zejména na navrhování udržitelných zahrádek na plochých střechách. Všichni ostatní odborníci jsou specialisté na jejich úzké větve související s rostlinami, půdou, vodou, geomorfologií, psychologií a dalšími souvisejícími obory. Vědci stále častěji začleňují do svých projektů environmentální kritéria a různých výsledky výzkumů jako velmi důležité faktory.

    4. Kolik stojí projekt?

    Je třeba mít na paměti, že krajinářská architektura není, navzdory obecnému přesvědčení, příliš drahá. Cena závisí na velikosti, náročnosti terénu, schopnostech zahradního architekta a na druhu a stáří rostlin. Vzácné, exotické rostliny jsou pochopitelně dražší než místní. Starší, již vypěstované a zdravé rostliny jsou dražší než výhonky. To platí zejména pro celé již formované stromy, které pochopitelně nemohou stát stejně jako sazenice. V závislosti na těchto parametrech lze ceny upravit podle rozpočtu. Nemáte-li tak peníze na výsadbu „hotové“ zahrady, mladé rostlinky budou postačovat.

    Plán kompletního uspořádání nejbližšího okolí domu je velmi důležitý nejen kvůli estetice, ale také kvůli úspoře peněz a času. Pečlivě navržený plán terénních úprav i ve fázi návrhu domu umožňuje včasné provedení zemních prací, tj. výkopů, instalaci kolektorů dešťové vody, vedení pro elektroinstalaci venkovního osvětlení, případné podlahové vytápění parkoviště nebo garáže, výsadbu stromů a květin, zavlažovacích systémů apod. Každý další výkop a přemístění bude vyžadovat více času a vyšší náklady. Zahradní architekti si za vypracování takových plánů účtují od 5400 do 13000Kč. Kromě uspořádání zeleně zahrnují tyto plány sběr a odvod dešťové vody, stok, šachet, krytů a kanálů; dále jsou zde výkresy schodiště a opěrných zdí, parkovišť, cest, obrubníků a rybníků nebo bazénů. Cena takového plánu se pohybuje kolem 15000Kč a jsou provedeny v měřítku 1: 100.

    Pokud se rozhodnete obrátit se na zahradního architekta, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 792
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zahradní architektura?

    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura
    9.8
    0

    3D-Zahrady s.r.o.


    9.5
    0

    MIRA expert, s.r.o.


    9.2
    0

    Péče o stromy a zeleň s.r.o.


    9.5
    0

    ARCHIKA - architektonická projekční kancelář s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena