V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kovové konstrukce a kovové profily

    Tento článek si přečetlo více než 4427+ uživatelů
    Kovové konstrukce jsou velkou konkurencí běžných stavebních materiálů (beton, cihly) po mnoho let a rozhodně to není jen tak. Ocelové a železné profily jsou typičtější pro komerční a průmyslová zařízení, v rodinných domech jsou poněkud vzácnější, i když v poslední době došlo k nárůstu jejich využití v této oblasti. Jaké jsou výhody stavby s kovovými konstrukcemi? Jaké typy profilů se používají a jaké jsou přibližné náklady na takovou konstrukci? Odpověďmi na tyto otázky jsme se zabývali v následujících odstavcích.
    Odborný článek 4427
    kovova konstrukce
    Máme 132 realizátorů v oblasti Kovové konstrukce:

    1. Železná konstrukce, železné profily

    1.1. Železná konstrukce

    Železná konstrukce a železné profily jsou vlastně nesprávné termíny, protože v moderní konstrukci je prakticky veškeré „železo“ ve skutečnosti ocel. Pojem železná konstrukce je tedy pozůstatkem minulosti, kdy ocel ještě nebyla tolik rozšířená. Později, s rozvojem metalurgie, mohla být chemická struktura kovů měněna a mohly tak být přidávány vlastnosti, které byly potřebné pro různé typy staveb, a tak se nakonec dosáhlo nejuniverzálnějšího a nejlepšího výsledku: oceli. Když se dnes řekne železná konstrukce, pro většinu z nás budou první asociací staré železné mosty, pro které se nejčastěji používaly obrovské železné profily.

    2. Ocelová konstrukce

    Ocel, ze které se dnes vyrábějí skoro všechny stavební konstrukce, je i materiálem budoucnosti. Má totiž kýžené technické vlastnosti, jako jsou pevnost v tahu, schopnost překlenout velká rozpětí (pružnost), rychlá a přesná instalace, snadná údržba, pružnost a flexibilita. Kromě všeho výše uvedeného se ocelová konstrukce vyznačuje optimálností z estetického, ekonomického, bezpečnostního, a nakonec i ekologického hlediska. Ocelová konstrukce je považována za pevnou, odolnou, lze ji snadno kombinovat s jinými stavebními materiály a je bezpečná z hlediska ochrany před zemětřesením.

    V této souvislosti by měl být vysvětlen rozdíl mezi kovovou a ocelovou konstrukcí. Ocelová konstrukce, jak naznačuje její název, je vyrobena z oceli a kovová konstrukce je širší pojem, který zahrnuje několik druhů kovů. Například hliníková konstrukce je také kovová.

    ocelove-profily.png

    3. Ocelové profily

    3.1. Charakteristika ocelových profilů

    Ocelové profily mají vynikající fyzikální vlastnosti, proto jsou žádoucí a často se používají zejména při stavbě větších budov. Ocelové profily mohou překlenout velké vzdálenosti, proto se často používají při stavbě objektů, které vyžadují velké stavební rozpětí, jako jsou sportovní a výrobní haly, koncertní sály a podobná zařízení. Jsou nenahraditelné i při stavbě lodí. Hlavní výhody oceli, ze které jsou vyrobeny ocelové profily, jsou rychlá a ekonomická instalace, dlouhá životnost, flexibilita konstrukce, možnost kombinace s jinými stavebními materiály, možnost přemostění velkých rozpětí, snadná údržba, přičemž plánování dává velkou svobodu designérům a architektům. V neposlední řadě je třeba zmínit, že je ocel relativně šetrná k životnímu prostředí, a to hlavně proto, že veškerý materiál lze recyklovat.

    Ocelové profily jsou velmi těžké a jsou vždy fabrikované. Dohromady se spojují, resp. svařují na staveništi. Profily pro ocelové konstrukce jsou díky své hmotnosti přepravovány kamiony a jsou zvedány většími nebo menšími jeřáby.

    profily.jpg

    3.2. Montáž ocelových profilů

    Již jsme zmínili, je velká výhoda ocelových konstrukcí je rychlá a jednoduchá stavba. Je to proto, že ocelové profily se relativně snadno montují. Jsou vyrobeny v továrně, za kontrolovaných klimatických a všech ostatních podmínek. Z tohoto důvodu se často srovnávají s výrobou prefabrikovaných panelů pro montované domy. Po dokončení výrobního procesu jsou ocelové profily (sloupy, nosníky, trámy...) přepraveny na staveniště, kde jsou smontovány dohromady. Po instalaci nosné ocelové konstrukce pokračuje výstavba fasádních a střešních prvků.

    Ocelové konstrukce jsou pro architekty zvláštní výzvou, protože rozmanité a různorodé vlastnosti samotných kovů a prvků z nich vyrobených jim umožňují velkou svobodu projevu. Objekty takových konstrukcí jsou z estetického hlediska považovány za mimořádně elegantní, zejména proto, že umožňují realizaci zcela netypických a velmi abstraktních myšlenek moderního architektonického designu a stavebního inženýrství. Ocelové konstrukce vám umožňují i umístění velkých skleněných ploch, což je dnes jeden z hlavních požadavků většiny investorů.

    4. Profily HEA, U, H, I, IPE…

    Ocelové konstrukce se skládají ze sloupů, nosníků, trámů a podobných prvků složených z různých profilů. Používají se například profily I a IPE válcované za tepla, profily HEA se širokými rovnoběžnými pásy, profily HEB, HEM, U, L, různé rohové prvky, ale i ocelové trubky. Všechny typy ocelových profilů a požadavky na rozměry ocelových konstrukcí jsou uvedeny ve směrnici Eurokód 3: Navrhování ocelových konstrukcí.

    4.1. Profily HEA, H, I a IPE

    Profily IPE a profily I se rychle rozpoznají podle typického průřezu ve tvaru I. Profily IPE mají standardní výškové rozměry 80 - 600mm. I profily jsou velmi podobné IPE, až na to, že standardní rozměry se mírně liší.

    4.2. Profily H, HEB a HEA

    Při rozlišování profilů H, HEB a HEA od profilů IPE a I se můžete snadno zmýlit. Profily HEA a profily H mají průřez velmi podobný profilu IPE, ale rozdíl je v tom, že profily IPE jsou tenčí a užší, zatímco profily HEB, HEA a H jsou v průřezu více čtvercové. Profily HEB, H a HEA mají také zcela odlišné standardní rozměry; např. Profily HEA jsou k dispozici ve výškách 100 - 1000 mm. Při výběru profilů se rozhodně poraďte s odborníky.

    4.3. Profily L a U

    Profily L a U se v průřezu velmi liší od ostatních. Mají jasný a okamžitě rozpoznatelný průřez ve tvaru písmen U nebo L. Profily L se často nazývají rohové nebo úhlové profily, protože jejich tvar umožňuje umístění v rohu.

    5. Ocelové profily - cena

    Cena profilů se samozřejmě nedá odhadnout obecně. Ceny se liší především kvůli rozměrům ocelové konstrukce. U větších objektů jako jsou průmyslové haly se dá vyjednat cena za kilogram nebo tunu. V případě kovových přístřešků je cena kalkulována za m2. Cena také závisí na dodavateli.

    Ocelová konstrukce, pro kterou se používají žárově pozinkované profily, se spolu s dodáním a montáží na místě pohybuje 70 - 100Kč / kg.

    Existuje mnoho typů ocelových profilů
    Existuje mnoho typů ocelových profilů

    Pokud se rozhodnete pro ocelovou konstrukci jakéhokoli objektu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a stavbaře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaší poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 4427
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kovové konstrukce?

    Máme 132 realizátorů v oblasti Kovové konstrukce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 132 realizátorů v oblasti Kovové konstrukce
    9.6
    0

    Richard Hoffmann


    9.6
    0

    Halové stavby s.r.o.


    9.3
    0

    DASTRA - montáže, spol. s r.o.


    9.1
    0

    Midvo spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena