V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Urbanismus

    Tento článek si přečetlo více než 509+ uživatelů
    Urbanismus se zabývá udržitelným plánováním nových osídlení a uspořádáním a udržováním již existujících. Spolu s architekturou tvoří neoddělitelný celek. Zabývá se teoretickým a praktickým plánováním, uspořádáním a údržbou měst, vesnic a sídlišť. Hlavním cílem moderního urbanismu je poskytnout optimální komfort bydlení v městských i venkovských oblastech a také zachovat jejich silnou ekonomickou roli při zachování zdravého životního prostředí. Urbanismus je klíčovou částí územního plánování.
    Odborný článek 509
    urbanismus
    Máme 36 realizátorů v oblasti Územní plán:

    1. Urbanismus / územní plánování

    1.1. Co je to urbanismus?

    Urbanismus je obor, který se zabývá plánováním a výstavbou měst podle nejmodernějších technických a estetických požadavků. Úkolem územního plánování je předvídat a plánovat využití jakéhokoliv území tak, aby vedlo k hospodářskému a sociálnímu pokroku a zároveň chránilo životní prostředí.

    1.2. Územní plánování

    Primární úlohou urbanismu je poskytnout obyvatelům odpovídající kvalitu života, čehož lze dosáhnout pečlivým zvážením jejich potřeb a předvídáním demografických pohybů a změn. Při plánování městských a venkovských oblastí je nutné mít na paměti moderní udržitelný územní rozvoj. Udržitelný rozvoj musí zajistit obnovu a vitalitu center starých měst a umožnit růst a rozvoj různých aktivit. Udržitelný územní rozvoj se ve skutečnosti nevztahuje na rozšiřování vlivných zón města směrem ven, ale na jeho rozvoj směrem dovnitř. Reurbanizace, tedy renovace center měst, se v poslední době stává velmi aktuálním procesem.

    2. Územní plán

    2.1. Co všechno by měl obsahovat územní plán?

    Jedná se v zásadě o dokument, který se skládá z různých odborných plánů, řešení a východisek pro rozhodování o rozvoji s přihlédnutím k prostoru a dopadům na zastavěné, přírodní a sociální prostředí, jakož i na různé možnosti realizace individuálního rozvoje. Strategické prostorové akty, jednotlivé složky zákonů a stanov, prováděcí plány, expertní základny a různé návrhy koncepčních řešení, to jsou některé ze základních výsledků spojených s urbanismem.

    2.2. Kdo se podílí na územním plánování?

    Územní plán je vytvořen společným úsilím a koordinací řady odborníků. Architekti a krajinní architekti se podílejí na úkolech v oblasti územního plánování i urbanismu ve spolupráci s odborníky na dopravní inženýrství, komunální infrastrukturu, geodézii a informační systémy. Součástí procesu jsou i tzv externí spolupracovníci v oblasti geografie, demografie, sociologie, ekonomie, biologie, komunikace a ochrany životního prostředí.

    Moderní urbanismus usiluje o dlouhodobý rozvoj a moudré uspořádání osídlení
     Moderní urbanismus usiluje o dlouhodobý rozvoj a moudré uspořádání osídlení

    3. Urbanistické projekty

    Územní plánování je komplexní systém, který se zabývá všemi aspekty našeho životního prostředí (zastavěná sídla, dopravní a technická infrastruktura, prvky tvořící přírodní složky životního prostředí). Urbanistické činnosti zahrnují přípravu územních plánů, územně plánovacích podkladů a urbanistických studií. Základními nástroji územního plánování jsou územní plány obcí, zón a regionů. Územní plánování má především regulační úlohu. Územně plánovací podklady jsou dokumenty a soubory dat vypracované pro účely územního plánování, které slouží k zjištění potřeb a rozsahu aktualizace územního plánu. Urbanistické studie se zabývají koncepcí prostorového uspořádání a funkčního využití území.
     

    4. Výzvy moderního urbanismu

    Moderní urbanismus stojí před mnoha výzvami, přičemž největší a nejdůležitější je určitě vyvážený a udržitelný rozvoj a pokrok. Urbanismus musí na jedné straně podporovat obnovu a revitalizaci historických center měst a na druhé straně umožňovat rozvoj mnoha nových aktivit. Urbanismus musí také reagovat na výzvy moderního světa, jako je stárnutí populace, změněné pracovní a sociální režimy, ekologická krize a snížení znečištění životního prostředí a v posledních letech výrazný nedostatek bydlení a migrace z třetího světa do rozvinutějších zemí. Západní země jsou v čele tohoto procesu modernizace, přestože problémem moderních měst, kterým urbanismus teprve musí čelit, je revitalizace a reorganizace bývalých průmyslových oblastí, které zůstaly opuštěné a chátrají. V posledních desetiletích existuje trend zesílení městských zón nebo expanze měst dovnitř, namísto ven.

    Pokud potřebujete pomoc v oblasti urbanismu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také urbanisty, se kterými spolupracujeme a kteří rádi zodpoví váš dotaz.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 509
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Územní plán?

    Máme 36 realizátorů v oblasti Územní plán:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 36 realizátorů v oblasti Územní plán
    9.3
    0

    Glenn Architekti


    9.5
    0

    Heyworth Studio Architekti


    9.5
    0

    BAUSTUDIO, s.r.o.


    9.2
    0

    UNIART


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena