V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Palivové dřevo

    Tento článek si přečetlo více než 548+ uživatelů
    Pokud jste se rozhodli topit dřevem a pořídili si za tímto účelem kotel nebo kamna, pak by bylo dobré vědět, jak palivové dříví využít co nejlépe. Dobrá kamna jsou neoddiskutovatelně důležitá, ale nezanedbatelný není ani typ dřeva. Aby byla použitelnost nejoptimálnější, měli byste věnovat pozornost i množství vlhkosti a tomu, jak je dřevo sušeno a skladováno. V následujících odstavcích se tímto budeme zabývat podrobněji.
    Odborný článek 548
    palivove drevo
    Máme 16 realizátorů v oblasti Pelety, brikety, polena, dřevo:

    1. Jak se shání dřevo?

    1.1. Řezané dřevo

    Dřevo vykácené a shromážděné v lese musí být nejprve naštípáno a poté ponecháno zcela vyschnout. Polena by měly být štípána nebo řezána tak, aby jejich průměr byl mezi 7 a 10 cm, jinak vám v topeništi snadněji vyhasne, než se rozhoří.

    1.2. Sušení palivového dřeva

    Čerstvé dřevo má vlhkost 40 až 60%. Aby palivové dřevo vůbec hořelo, je nesmírně důležité, aby nebylo vlhké, tj. aby bylo před použitím řádně vysušeno. Maximální vlhkost palivového dřeva může být až 20%. Množství vlhkosti v palivovém dřevě také závisí na druhu dřeva, takže 15% až 20% má:

    - topol, smrk: jeden rok starý;

    - lípa, olše, bříza: rok a půl starý;

    - buk (nejběžnější druh palivového dříví), jasan a některé druhy ovocných stromů: 2 roky starý

    - dub: více než 2 roky starý.

    1.3. Jak se palivové dřevo skladuje?

    Stromy na palivo by se mělo kácet v prosinci a lednu, protože v té době obsahují nejméně vláhy. Pokud se budou kácet později nebo v jiném ročním období, bude muset být sušeno déle. Ať už se jedná o buk nebo některé jiné druhy, dodržujte nejdůležitější pravidla sušení: polena je třeba zvednout ze země, aby nezačala hnít a kvůli dešti a sněhu je musíte přikrýt. Složené dřevo se suší venku a nejvhodnější doba pro to je samozřejmě jaro a léto. Palivové dřevo se suší nejlépe pod střechou, v prostoru kde „táhne“, nikdy ne ve vlhkém sklepě. Pokud však sklep není vlhký, lze jej také použít. Je však velmi důležité, aby vzduch byl suchý a místnost větraná. Doporučuje se, aby, stejně jako na otevřeném prostranství, byly klády skládány napříč, aby vzduch mohl procházet štěrbinami.

    2. Palivové dříví musí být suché!

    Palivové dřevo, které obsahuje více než 20% vlhkosti, nehoří dobře. To však není největší problém. Spalování mokrého dřeva škodí životnímu prostředí, protože do ovzduší uvolňuje více škodlivých látek než suché dřevo. Pokud dřevo není dostatečně suché, všimnete si, že při hoření vydává černý kouř. Ten se uvolňuje, protože dřevo nedosahuje odpovídající teploty; v podstatě více doutná, nežli hoří.

    Palivové dříví musí být skladováno v naprostém suchu
    Palivové dříví musí být skladováno v naprostém suchu

    3. Bukovina

    Palivové dřevo z různých druhů dřeva má různé výhřevnosti, tedy tepelnou hodnotu. Pokud hodláte v sezóně nakoupit více dřeva, doporučujeme jehličnaté stromy, například smrk, ale samozřejmě v úvahu přichází také jen dobře vysušený. Pokud je však palivové dříví řekněme pro keramická kamna a podobně, zvolte dřevo tvrdé. Obecně řečeno, dub a buk mají nejvyšší výhřevnost, a tak jsou dražší než jehličnany.

    4. Detektor oxidu uhelnatého

    Pokud topíte dřevem, určitě si pořiďte a nainstalujte detektor oxidu uhelnatého! Je to smrtící plyn, který se uvolňuje špatným spalováním, ale nemůžete jej detekovat svými smysly. Je totiž bezbarvý, neviditelný a bez zápachu. Detektor oxidu uhličitého by měl být umístěn asi metr od podlahy. Na druhou stranu je výborným preventivním opatřením správně vyrobený a nastavený krb; toto je první krok k zajištění povoleného množství oxidu uhelnatého!

    5. Buk - cena prm

    Cena bukového dřeva stojí kolem 1400Kč / prm. Cena palivového dřeva v zásadě závisí na druhu dřeva. Buk pravděpodobně nabízí nejlepší poměr kvality a ceny.

    Pokud se rozhodnete koupit palivové dříví, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a prodejce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 548
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Pelety, brikety, polena, dřevo?

    Máme 16 realizátorů v oblasti Pelety, brikety, polena, dřevo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 16 realizátorů v oblasti Pelety, brikety, polena, dřevo
    9.5
    0

    Ivo Kiša - Truhlářství


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena