V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Svařování hliníku (WIG / TIG a MIG / MAG)

    Tento článek si přečetlo více než 3143+ uživatelů
    Svařování je proces spojování dvou nebo více kovových kusů stejného nebo relativně podobného chemického složení. Tímto procesem se vytvoří neoddělitelné spojení mezi těmito dvěma částmi. Ruční obloukové svařování je nejběžnějším a nejjednodušším postupem používaným pro svařování železa, oceli, hliníku a nerezové oceli. Dva základní druhy svařování jsou tlakové a tavné. Nejběžnější používané metody jsou WIG, MAG/MIG a TIG.
    Odborný článek 3143
    svarec
    Máme 657 realizátorů v oblasti Klempíř:

    1. Svařování hliníku

    1.1. Pár informací o svařování hliníku

    Svařování hliníku je náročný postup, který vyžaduje mnoho znalostí a zkušeností a samozřejmě kvalitní vybavení. Hliník nebo jeho slitiny se spojují metodami WIG / TIG, tedy argonové svařování elektrodami z wolframu (angl. tungstenu); IG je zkratka pro inertní plyny), jejichž cílem je získat nejpevnější a zároveň esteticky přijatelné spojení. Každý typ svařovacího procesu má své výhody a nevýhody. Wolframové elektrodové obloukové svařování se provádí ručně a jedná se o nejhojněji používanou metodu. Svařování může probíhat dvěma způsoby, buď přidáním třetího materiálu do spoje nebo roztavením okrajů obou částí při určité teplotě, aby změkly a spojily se a při ochlazení se naprosto sjednotili. V obou procesech si můžeme pomoci určitým tlakem na materiál, ale není to vždy nutné ani možné. Vše závisí na tom, co se dělá a jaké výsledky jsou potřeba. Nejdůležitější je, že všechny parametry svařování lze přesně určit a řídit. Ke svařování se používají různé zdroje energie, podle nichž se liší i pracovní metody: horké plyny, elektrický oblouk, tok nabitých částic, laser, elektřina a tak dále.

    Při každém svařování jsou důležité ochranné pomůcky: svářečská přilba (svářečská kukla), ochranné rukavice, vhodný oděv a obuv a svářecí zařízení (vysokofrekvenční generátor, hořák, svářečka, plynová láhev...). Při svařování se uvolňují škodlivé plyny, páry, kouř a prach. Svařování by se proto mělo provádět pouze v dobře větraném a ohnivzdorném prostředí. 

    1.2. Vzhled svařované části (šev sváru)

    Vzhled svařovaného spoje závisí na technice svařování. Již jsme zmínili, že známe techniky WIG / TIG, MIG / MAG. Vzhledem k tomu, že šev sváru výrazně ovlivňuje vzhled celého výrobku, musíte se nejprve rozhodnout kterou techniku použijete. Nejlepších výsledků se dosahuje při svařování hliníku metodou TIG, podobného efektu ale lze dosáhnout i technikou MIG. Zkratky MIG a MAG označují poloautomatické svařování kovů v ochranné atmosféře inertního (MIG) nebo aktivního (MAG) plynu. Svařování metodou TIG je citlivější na nečistoty než svařování metodou MIG. V každém případě se doporučuje před svařováním důkladně očistit okraje svařovaných prvků.

    Svařování hliníku tavným drátem
    Svařování hliníku tavným drátem

    2. TIG svařování

    Při svařování hliníku metodou TIG se k ochraně švu sváru používá argonový plyn nebo nerozpustná wolframová elektroda o průměru 0,5 až 6,4 mm. Elektrický oblouk je vytvořen zkratem elektrody a základního materiálu; tok extrémně hustého proudu malým kontaktním povrchem téměř okamžitě vede k roztavení obou materiálů. Vyšší kvality spojů se dosáhne, pokud je vše vyčištěno a pokud je množství tepla přiměřené. V případě, že svařovací stroj nevyrábí dostatek tepla, je zvolen jiný typ elektrody nebo elektroda většího průměru. Svařování hliníku metodou TIG lze provádět ručně, poloautomaticky nebo automaticky. Ručně se svařují pouze malé kousky nepravidelných tvarů nebo těžko přístupná místa. Poloautomatické TIG svařování hliníku se provádí pomocí tavného svařovacího drátu. Automatické svařování je však omezeno pouze na vodorovné spoje.

    3. Svařování MIG (zkratové svařování)

    Jak úspěšné bude svařování hliníku metodou MIG, ovlivňuje mnoho faktorů. Ke svařování hliníku metodou MIG se nejčastěji používá plyn argon, lze však použít i některé směsi s heliem. Svařování hliníku metodou MIG zkratovým procesem je možné s jakýmkoli svařovacím strojem MIG / MAG s možností nastavení napětí oblouku a nastavení rychlosti drátu. Výhodou zkratového svařování hliníku metodou MIG je, že při vyšším proudu kapky drátu lépe praskají a poskytují kvalitní vodorovné svary. Nevýhodou zkratového MIG svařování hliníku je, že při nižších proudech vyžaduje více rozstřikování.

    zavarivanje-metala.jpg
    Šev sváru

    4. Svařování MIG / MAG (pulzní proces)

    Při svařování hliníku MIG / MAG metodou nedochází k žádnému vstřikování, ale je nutná přesná regulace délky elektrického oblouku tam, kde se kapičky roztaví z drátu. Pro lepší ochranu elektrického oblouku se doporučuje svařování hliníku MIG / MAG zprava doleva, aby se tavenina postupně stlačovala. Mechanismus přidávání drátu je v tomto případě velmi důležitý.

    Ačkoli to zní komplikovaně, svařování hliníku MIG / MAG je dnes mnohem jednodušší, protože moderní svařovací zařízení snadno přepínají mezi pulzním a zkratovým režimem. Výše uvedené metody svařování jsou velmi oblíbené pro velmi kvalitní svary při relativně nízkých nákladech. Nevýhodou těchto metod svařování je, že nejsou vhodné pro svařování ve venkovním prostředí za předpokladu, že ochranný plyn bude odnášen větrem.

    5. Svařování hliníku - obecné poznámky

    Kdykoli je to možné, doporučujeme použít techniku ​​potlačení návaru. V takovém případě pracujte směrem zprava doleva, protože to poskytuje lepší ochranu elektrického oblouku, čištění roztoku a v důsledku toho se snižuje množství škodlivých částic. Moderní stroje pro svařování hliníku jsou schopné automatického provozu, bez ohledu na to, zda se jedná o pulzní nebo zkratové svařování. Díky tomu je pro svářeče mnohem snazší nastavit optimální parametry.

    Pokud se rozhodnete svařovat hliník, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zkušené svářeče, se kterými spolupracujeme a kteří na vaší poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 3143
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Klempíř?

    Máme 657 realizátorů v oblasti Klempíř:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 657 realizátorů v oblasti Klempíř
    9.5
    0

    Střechy M&J Mikina


    9.6
    0

    DACH SYSTEM s.r.o.


    9.2
    0

    Šarm stav s.r.o.


    9.7
    0

    Střecha4U


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena