V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Lidé se obvykle rozhodnou pro tapety, když chtějí za málo peněz viditelně změnit vzhled svého domova, nebo alespoň jednoho pokoje. Designéři interiéru obvykle doporučují tapety do prázdných a jednoduchých prostor. Člověk by však měl být při výběru velmi opatrný, protože hranice mezi dobrým vkusem a kýčem je v tomto případě velmi tenká. Může se stát, že místo osvěžení místnosti a její dynamiky se ukáže být „přeplácaná“ detaily a křiklavými barvami. Moderní tapety plní svou estetickou funkci pouze tehdy, když se hodí k nábytku, záclonám, kobercům a dalším nábytkovým prvkům.  Fototapety jsou často dobrou volbou pro nemovitosti, které se pronajímají krátkodobě, ale pro trvalé bydlení se příliš nedoporučují, neboť po čase začnou nudit.
    Odborný článek 382
    tapetar
    Máme 324 realizátorů v oblasti Lepení tapet:

    1. Z čeho jsou tapety vyrobeny?

    Existuje několik typů tapet, ale všechny mají jedno společné - jedná se v zásadě o různými způsoby zpracovaný papír. Nejjednodušší typ tapety se skládá z jedné nebo dvou vrstev papíru. Horní strana může být potištěná obrázkem nebo jednoduše jednobarevná. Dalším typem, poněkud složitějším, jsou reliéfní tapety, které mají na horní straně silnější vrstvu barvy, která vytváří reliéf. K mání jsou i vinylové tapety. Jsou vyrobeny z lisovaného papíru a tepelně zpracovány spolu s různými přísadami. Nakonec je třeba se zmínit o vliesových tapetách, které jsou vyrobeny z netkaných textilií a jejichž základ je z tepelně upraveného papíru. Instalace těchto tapet je velmi jednoduchá a poradí si s ní i začátečníci, protože se lepidlem potírá zeď a ne tapeta. Za zmínku stojí i přetíratelné tapety, nebo i ty, vyrobené z hrubých, kombinovaných, plastových nebo kovových vláken. Moderní technologie umožnily výrobu tapet, které se nepodobají těm klasickým - baleným v rolích, protože jsou ve formě prášku, a teprve když se nanesou na stěny a vyschnou vytvoří nenapodobitelné tvary a barvy.

    2. Lepení tapet

    Tapetovat si v zásadě můžete sami, nebo si můžete najmout mistra tapetáře, který to udělá rychle a odborně. Pokud se rozhodnete pracovat samostatně, pokusíme se vám práci usnadnit několika tipy.

    Tapetování vyžaduje některé nástroje, z nichž některé pravděpodobně již máte doma. Budete potřebovat metr, nůžky, nůž, tužku, štětec a gumový váleček, štětec na nanášení lepidla, kbelík na lepidlo, lepidlo, vodováhu, skalpel, stůl a možná i něco jiného. Před lepením tapety se ujistěte, že jsou všechny role stejné, že jsou ze stejné série a že nemají chybu v tisku.

    Tapetování raději nechte na zkušeného mistra
    Tapetování raději nechte na zkušeného mistra

    Nejprve je zapotřebí prověřit stav samotné zdi. Všechny praskliny a nerovnosti musí být zarovnány nebo odstraněny. Pokud se na zdi nacházejí staré tapety, měli byste je nejdřív odstranit. Pokud tapetu nanášíte na novou zeď (v novostavbě nebo po přístavbě) musíte počkat až zeď zcela zaschne. Sušení nových stěn trvá přibližně 6 týdnů. Zeď by měla být světlá…ideálně bílá. Máte-li zeď klasickou, můžete začít rovnou lepit. Máte-li však sádrokartonovou příčku nebo zeď ze dřeva, je třeba nejprve nanést speciální emulzi.

    Když je zeď řádně připravena, můžete začít lepit. Role nastříhejte takovým způsobem, že pásy budou 5 - 10cm delší než zeď. Každý následující pás stříhejte až po zalepení předchozího, abyste dosáhli shody ve vzorech.

    2.1. Lepidlo

    Až pás seříznete na požadovanou délku, rozprostřete jej po stole tak, aby jeho zadní část směřovala nahoru, a poté jí potřete lepidlem. V kbelíku rozpusťte lepidlo podle pokynů výrobce. Pro netkané (vliesové) tapety je nejlepší lepidlo, které schne pomaleji a později se snadněji oddělí od podkladu. U polyvinylových nebo reliéfních tapet je naopak lepší disperzní lepidlo, které rychleji schne, a aplikuje se na stěnu, nikoli na tapetu. Některé tapety se nejprve musí ponořit do vody.

    První pás tapety nalepte na stěnu svisle (pomocí vodováhy). Umístěte ji tak, aby její okraj visel ze zdi, a později ho odřízněte. Je velmi důležité, aby byl nalepen přesně, protože další pás tapety se lepí opět shora a těsně vedle okraje předchozího pásu.  Přitlačte pás tapety na stěnu přítlačným válečkem od středu ke kraji a pomocí houbičky odstraňte lepidlo, které se dostane přes okraje. Jakmile je pás přilepený ke stěně, přejeďte válečkem ještě několikrát po celé jeho délce a šířce. Když dojdete na druhý konec stěny, položte pás tapety tak, aby okraj nepřesahoval nebo nebyl odříznutý.

    2.2. Lepení tapety - cena

    Kolik stojí tapetování? Cena tapetování je cca 280Kč / m2.

    3. Samolepicí tapety

    Samolepicí má oproti klasickým tapetám velké výhody; nejdůležitější je ta, že nemusíte nanášet lepidlo, což vyžaduje zkušenost a přesnou ruku. U samolepicích tapet je zadní strana rovnoměrně pokryta lepidlem, které je kryto ochrannou fólií. Fototapety jsou také vyrobeny ze samolepicí PVC fólie, která se snadno lepí a stejně snadno se odlepuje od zdi. Tapety jsou odolné vůči vlhkosti a otřesům a dají se čistit vlhkým hadříkem.

    3.1. Samolepicí tapety na nábytek

    Samolepicí tapetou můžete ozdobit i váš nábytek. Pomocí tapet se dají skrýt případná poškození nebo opotřebovaná místa, ale některým kusům budou zkrátka „slušet“ nové vzory a motivy.

    3.2. Tapety na dveře

    Dveře jsou velká nevyužitá plocha v každé místnosti. Pomocí jednoho z modelů tapet vytvořte velkou, dvoumetrovou dekoraci, kterou byste jinak v místnosti našli jen těžko.

    3.3. Samolepicí tapety do kuchyně

    Ačkoli samolepicí tapety lze použít pro jakoukoli místnost, pro kuchyň jsou nejoblíbenější. Můžete je také použít do jídelny nebo nad kuchyňskou linku. Dávejte si však pozor, aby vás při vaření nerozptylovaly agresivní barvy.

    4. Fototapety

    Možná byste chtěli vyzdobit některé části svého domova těmi nejkrásnějšími obrázky na světě? K tomu jsou fototapety perfektní. Použijte je na jakýkoli povrch ložnice, obývacího pokoje nebo kuchyně. Fotografické tapety jsou ve skutečnosti fotografie s vysokým rozlišením o velikosti celé zdi. Vyberte si přírodní scenérii, oblíbené město, abstraktní nebo geometrický vzor, nebo možná něco úplně jiného - možností je nespočet. Fotografické tapety lze také přizpůsobit: pošlete svou oblíbenou fotografii a rozměry výrobci tapet a získáte fototapetu podle požadované velikosti.

    Fototapety poskytují neomezené možnosti výzdoby moderních interiérů
     Fototapety poskytují neomezené možnosti výzdoby moderních interiérů

    5. 3D tapety

    Dokonce i renesančním malířům se pomocí perspektivy dařilo vyvolat pocit trojrozměrného prostoru. Dnes se tato technika vrací do módy jako nový trend v bytové dekoraci, ale je realizována moderními technikami výroby. 3D tapeta je kouzlo svého druhu, s nímž se místnost promění v hluboký les, celé město vidíte jako na dlani a můžete si také vyzkoušet futuristické výjevy jako je „pohled z vesmírné lodi“.

    6. Dekorativní tapety

    Tapety se vrátili do módy. Dají se opět nalézt v moderních domácnostech, hotelech, motelech, restauracích, ale i v jiných prostorách a veřejných budovách. Dekorativní tapety mohou být jednobarevné, vícebarevné, potištěné nebo reliéfní v nesčetných odstínech a v mnoha vzorech. Vzory na nich mohou být docela moderní, ale také historické, například tapety s květinovými motivy. Žádané jsou také imitace tapet z různých přírodních materiálů - na stěnách tak snadno najdete dřevo, kámen, cihly, textilie, beton, sklo a mnoho dalšího.

    6.1. Vzor kámen

    Obzvláště populární se zdají být tapety s imitací kamene. S největší pravděpodobností proto, že obložení stěn skutečným kamenem je velmi nákladná a náročná práce, a proto lepení tapet okamžitě vytvoří krásné a příjemné rustikální prostředí. Obrazy kamene nejsou o nic méně nápadité než ostatní – ať už se jedná o napodobeninu písku, štěrku, oblázků, kamenné zdi…

    7. Tapety - cena m2

    Ceny tapet se nesmírně liší. Obvykle závisí na materiálu a designu. Unikátní designované tapety známých výrobců jsou o něco dražší. Šířka standardních tapet je 52 cm a prodávají se v 10 m rolích. Ceny tapet se pohybují mezi 200 a 1200Kč / m2. Za ty nejluxusnější zaplatíte přes 2000Kč.

    Pokud se rozhodnete pro tapety, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také tapetáře a prodejce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

     

     

    Odborný článek 382
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Lepení tapet?

    Máme 324 realizátorů v oblasti Lepení tapet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 324 realizátorů v oblasti Lepení tapet
    9.3
    0

    Vymalujto.cz


    9.4
    0

    Zdeněk Krs - malířské práce


    9.2
    0

    Supermalíř s.r.o.


    8.9
    0

    Všetečka - malování


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena