V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Úpravy zahrady: plánování a výsadba

    Tento článek si přečetlo více než 625+ uživatelů
    Úpravy okolí domu musí být promyšlené a komplexní, s detailním a precizně zpracovaným konceptem, pokud chcete, aby byl pobyt v něm příjemný a pohodlný. Kompletní krajinný plán kromě navrhovaných druhů rostlin zahrnuje všechny klíčové prvky, které lze také průběžně měnit, přidávat nebo odebírat. Je důležité, aby změna těchto prvků nenarušila estetiku ani funkčnost exteriéru.
    Odborný článek 625
    Naplanovana zahrada
    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura:

    1. Směrnice pro úpravu zahrady nebo dvorku

    1.1. Přehled polohy

    Úpravy okolí domu a její stěžejní části - zahrady, začínají prohlídkou terénu a komplexním plánem terénních úprav; proto je vždy vhodné vyhledat pomoc odborníka - zahradního architekta, který bude schopen posoudit aktuální situaci a navrhnout optimální řešení. Klíčovou věcí v tomto hodnocení je rozpoznat silné a slabé stránky parcely, vytěžení maxima z půdy a terénu a promyšlení možných způsobů realizace. Pouze s důkladně posouzeným faktickým stavem věcí je možné se věnovat přizpůsobování přání a potřeb zákazníka, a jen tak se zahrada stane žádaným a oblíbeným místem pro příjemný pobyt. Důležitou roli při rozhodování o výsadbě hraje analýza slunečního svitu, na základě které se určuje, která část zahrady je slunečná a která naopak stinná. Pokud je dům správně orientován a začleněn do širšího okolí, zahradu bude možné umístit na jižní stranu, kde je během dne nejvíce světla. Samotná výsadba zeleně by měla být navržena tak, aby rostliny dostaly dostatek světla a tepla, ale aby je slunce nespálilo.

    1.2. Plán úpravy okolí domu

    Přizpůsobte zahradu vašemu životnímu stylu a možnostem, které poskytuje samotný terén. Doporučujeme, abyste si sepsali nebo načrtli své představy o všem, co byste chtěli mít na vaší zahradě. Každý kout lze využít k relaxaci a odpočinku, ke hře a různým volným aktivitám a je dobré zohlednit potřeby dětí, popř. domácích mazlíčků. Nezanedbatelná není ani možnost umístění letní kuchyně nebo bazénu.

    1.3. Zkuste se držet stylu, ve kterém je postaven samotný dům

    Zahrada a dům by měly být v architektonickém, stylistickém, estetickém, ale také funkčním smyslu harmonickým celkem! Všechny materiály, prvky, tvary, barvy atd. by měli být sladěny a že exteriér a interiér by měli být logicky provázány. Ne každý styl dekorace je vhodný pro každý dům, to v praxi znamená, že pokud někde uvidíte krásnou zahradu a chtěli byste přesně takovou u svého domu, nemuselo by to dopadnout úplně dobře.

    Plánování zahrady nebo dvora zahrnuje mnoho prvků, od opěrných zdí nebo schodů až po rybníky a nejrůznější rostliny
    Plánování zahrady nebo dvora zahrnuje mnoho prvků, od opěrných zdí nebo schodů až po rybníky a nejrůznější rostliny

    2. Květiny, ovoce a zelenina

    2.1. Uspořádání částí dvora podle jejich účelu

    Plánování zahrady znamená především zvážit umístění prvků, které byste chtěli ve svém bezprostředním okolí. Zahrada se v zásadě dělí na přední a zadní část. Jejich částmi mohou být příjezdová cesta, terasa nebo veranda, garáž nebo parkovací místo, záhony, altán, zeleninový nebo ovocný sad, ale také dětské nebo sportovní hřiště, vše podle vašich přání a preferencí. Pojem zahrada znamená celý obytný prostor kolem domu. Všechny uvedené prvky jsou s ní funkčně a esteticky propojené. Snad každý krajinný plán zahrnuje výsadbu rostlin, květin a stromů, takže byste měli přemýšlet o druzích, které máte rádi a které by u vás mohly prospívat.

    2.2. Venkovní plánování

    Není nutné zdůrazňovat, že primárním účelem uspořádání zahrady je ve skutečnosti trávit spoustu času venku, v prostředí, které bude potěchou pro všechny vaše smysly. Proto se vždy dostává do popředí prostor přímo u domu, který může mít funkci prodloužení jídelny nebo obýváku. Toto uspořádání umožňuje obyvatelům komunikovat přímo mezi exteriérem a interiérem, ačkoli prostor může být zcela oddělen, pokud je dvůr dostatečně prostorný pro takové řešení.

    Aby byl pobyt venku přesně takový, jaký si přejete, nesmíme zapomenout na adekvátní ochranu před povětrnostními vlivy, proto se v tomto smyslu doporučuje postavit přístřešek, altán, pergolu, krytou letní kuchyň nebo polozakrytou terasu. Skvělé místo k odpočinku lze vytvořit pod pergolou obklopenou popínavými rostlinami nebo některými jinými druhy, které vytvářejí stín. Nejdůležitějším a základním faktorem při plánování takové zahrady je tzv. orientace v prostoru. To ve skutečnosti znamená, že část zahrady, která slouží k odpočinku, by měla být obrácena na jih, aby bylo vždy dostatek světla a tepla pro příjemný pobyt po většinu roku. Kvalitní plánování zahrady také znamená věnovat pozornost každému detailu jako jsou barvy květů nebo plodů.

    2.3. Květiny, ovoce a zelenina

    Kolem domu pochopitelně můžete vysadit květiny, zeleninu nebo ovoce. Všechny rostliny mají rády světlo a teplo a měly by být vysazeny na slunné straně, ale jsou i takové, které dávají přednost stínu. Nikdy není od věci mít poblíž kohoutek s hadicí nebo nějaký jiný zdroj vody. Záhony se obvykle vysazují blíže k domu, na místo, které je vidět z balkonu nebo terasy, aby se příjemná vůně šířila prostorem, kde trávíte většinu času. Pokud se rozhodnete pro zeleninový sad, zkuste jej zařídit tak, aby byl pro škůdce co nejobtížněji přístupný. Toho lze také dosáhnout umístěním plotu nebo ochranné síťky.

    Nezapomeňte do zahrady začlenit místa pro přemýšlení a rozjímání
    Nezapomeňte do zahrady začlenit místa pro přemýšlení a rozjímání

    3. Nejdůležitější prvky plánování zahrady

    3.1. Založení cesty

    Cesty jsou důležitým prvkem každého dvora, protože umožňují elegantní a praktické propojení mezi jednotlivými částmi. Jejich rozložení a směr by měl být takový, aby poskytoval funkční a smysluplnou komunikaci. Proto jsou obvykle umístěny tak, aby představovaly ohraničení mezi jednotlivými jednotkami zahrady, jako jsou například trávníky a záhony nebo stromořadí. Na menších zahradách je třeba mít na paměti, že cesta by neměla vést přímo uprostřed, protože opticky rozděluje, tedy zmenšuje již tak malý prostor. Každou cestu můžete snadno vyšlapat, vydláždit nebo asfaltovat.

    3.2. "Tematické kouty"

    V závislosti na vašich preferencích může úprava zahrady také znamenat vytvoření „tematických koutů“, které budou oblíbeným místem pro každého člena rodiny zvlášť. Můžete tak vyčlenit místo pro táborák, rybník, bazén, pavilon jógy, stolní fotbal, letní kuchyni a podobně. Můžete si například vytvořit vlastní relaxační koutek se stolem, křeslem nebo lavicí, čtecím koutkem, kde se můžete ponořit do své oblíbené knihy ve stínu zeleně. Možnosti takových terénních úprav jsou četné, závisí pouze na dostupném prostoru a rozpočtu.

    3.3. Osvětlení

    Při plánování zahrady ponechte prázdné místo volným aktivitám. Pamatujte, že všeho moc škodí, tedy i zeleně
     Při plánování zahrady ponechte prázdné místo volným aktivitám. Pamatujte, že všeho moc škodí, tedy i zeleně

    Osvětlení je též považováno za důležitý prvek, který musí být součástí každého systematického plánování exteriéru. Jedná se především o příjezdové cesty k domu, pochůzné cestičky, terasu a případně garáž a dětské či sportovní hřiště. Není nutné, aby osvětlení bylo komplikované nebo drahé. Dopřejete-li terase dostatek světla, můžete na ní sedět dlouho do noci. Mějte však na paměti, že silná světla mohou obtěžovat okolní domácnosti a lákat obtížný hmyz.

    4. Kolik stojí terénní úpravy?

    Cena profesionálního plánu se pohybuje od 5000 do 30000Kč, v závislosti na velikosti, počtu prvků a požadavcích klienta, a je téměř vždy prováděna v měřítku 1: 100.

    5. Kolik stojí výsadba zeleně?

    Pokud se rozhodnete nechat výsadbu flory na profesionálech, máte k dispozici mnoho poskytovatelů. Ceny se v zásadě mnoho neliší. Výsadba nejprve vyžaduje návštěvu odborníka (která bude trvat hodinu nebo dvě), která bude věnována analýze pozemku a půdy. Cena krajinářských prací závisí na složitosti požadavků, nezbytných pracích, velikosti pozemku a zvoleném druhu rostlin.

    Pokud se rozhodnete pro úpravu zahrady, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zahradníky a krajinné architekty, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete najít v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

     

     

    Odborný článek 625
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zahradní architektura?

    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura
    9.4
    0

    Jiří Kalhotka


    9.2
    0

    Zahradnictví Kočí


    9.7
    0

    MS architekti s.r.o.


    9.5
    0

    Pavel Číhal - Ginkgo


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena