V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Protipožární dveře

    Tento článek si přečetlo více než 926+ uživatelů
    Protipožární dveře jsou stále častěji instalovány také v jednotlivých obytných budovách, zejména v prostoru mezi kotelnou a domem. Primární charakteristikou tohoto prvku je samozřejmě ochrana proti požáru, jedovatým plynům a kouři a zamezení jejich šíření. Protipožární dveře proto musí být vždy zavřené, s výjimkou doby, kdy se do místnosti vstupuje nebo z ní vychází.
    Odborný článek 926
    pozarni dvere
    Máme 33 realizátorů v oblasti BOZP:

    1. K čemu jsou protipožární dveře dobré?

    Bylo prokázáno, že požár způsobí mnohem menší škody, pokud jsou v domech nebo budovách instalovány protipožární dveře a další prvky protipožárního systému. Zároveň nesmíme zapomenout na fakt, že v případě požáru nejsou ve hře jen finanční a materiální škody, ale také katastrofické důsledky pro lidi, kteří se zrovna ocitnou v hořícím domě. Protipožární dveře umožňují delší dobu evakuace, výrazně omezují potenciální šíření požáru a zadržují škodlivé kouře a spaliny, které jsou často smrtelnější než samotný oheň.

    To je důvod, proč jsou protipožární dveře povinným prvkem každé veřejné budovy. Pro rodinné domy však povinné nejsou. V tomto textu se podíváme na řadu výhod, díky kterým jsme přesvědčeni, že by tyto dveře měli najít své uplatnění i u každého rodinného domu a obytné budovy. U soukromých budov je nanejvýš žádoucí mít bezpečnostní dveře mezi garáží a obytným prostorem a zejména mezi kotelnou a zbytkem domu - v závislosti na poloze topidel a jiných zařízení, která mají největší šanci způsobit požár.

    2. Materiály protipožárních dveří

    Na trhu je mnoho variant klasických ocelových, hliníkových, a dokonce dřevěných požárních dveří. Dostupné materiály byly pečlivě vybrány v souladu s jejich ohnivzdornými a protikouřovými vlastnostmi. Protipožární dveře představují značné náklady, které však v případě požáru převažují nad všemi potenciálními pochybnostmi. Náklady ovlivňuje také materiál, ze kterého jsou protipožární dveře vyrobeny.

    2.1. Ocelové protipožární dveře

    Křídlo a zárubeň ocelových požárních dveří jsou celé vyrobeny ze speciální oceli. Křídlové jádro má speciální výplň a těsnění. Existují takové dveře s okénkem ze žáruvzdorného skla. To vám umožňuje neustálou vizuální kontrolu stavu v kotelně.

    2.2. Hliníkové protipožární dveře

    Hliníkové protipožární dveře se liší od ocelových pouze tím, že jejich křídlo a zárubeň jsou vyrobeny z hliníku. Vlastnosti jádra dveřního křídla jsou stejné jako u ocelových.

    2.3. Dřevěné protipožární dveře

    Dřevěné protipožární dveře mají křídlo i zárubeň vyrobenou ze dřeva. Křídlo má ohnivzdornou výplň, těsnění a sklo. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že dřevo hoří rychle, je pro protipožární dveře velmi vhodné, protože ve skutečnosti pouze kůra a lýko hoří rychle, zatímco zbytek díky své hustotě a struktuře dlouze doutná, což funguje jako štít před plameny a teplem a zamezuje šíření požáru. Dřevěné protipožární dveře jsou proto skvělou volbou.

    Protipožární dveře poskytují čas potřebný k evakuaci, zabraňují šíření ohně, kouře a jedovatých plynů
    Protipožární dveře poskytují čas potřebný k evakuaci, zabraňují šíření ohně, kouře a jedovatých plynů

    3. Jak dlouho protipožární dveře udrží oheň?

    3.1. Faktor R - ztráta nosnosti

    Faktor R označuje schopnosti materiálu udržet si nosnost i přes vliv ohně a vyjadřuje se v minutách: R15, R30, R60, R90 atd. R15 tak znamená, že konstrukční nebo nosný prvek je schopen udržet svoji nosnost po dobu 15 minut po vzniku požáru, tj. odolat 15 minutám standardního požárního zatížení. Faktor R není tak důležitý pro samotné dveře, protože protipožární dveře nejsou nosným prvkem konstrukce. Je však třeba mít na paměti, že požární ochrana funguje systémově, to znamená, že budova jako celek musí být chráněna před požárem, jinak samotné dveře nebudou mít velký význam. Pokud je samotná konstrukce tak špatná, že se zhroutí do 15 a méně minut od vzniku požáru, sebelepší dveře nebudou k ničemu.

    3.2. Faktor E - ztráta integrity

    Ztráta integrity je vlastně vytváření trhlinek nebo otvorů ve strukturách, přes které produkty spalování nebo plamene pronikají dále. V nabídce jsou nejčastěji dveře, které poskytují 30 minut protipožární ochrany. V tomto případě se jedná o standard EI30. Pokud je požadována delší protipožární ochrana, můžete si vybrat mezi standardem EI60 (60 minut) nebo EI90 (90 minut). Kromě ohně musí požární dveře zabránit úniku tepla a kouře z místnosti.

    3.3. Faktor I - ztráta izolační schopnosti

    Toto je faktor, který hovoří o schopnosti prvku zabránit nadměrnému přenosu tepla. Z tohoto důvodu musí mít protipožární dveře velmi dobrou izolaci, která je, stejně jako všechno ostatní, vyjádřena také v minutách: I15, I30, I60...

    4. Jak koupit dobré protipožární dveře?

    Při nákupu požárních dveří musíte pečlivě vybírat - věnujte pozornost identifikační nálepce.

    Požární dveře:

    EI brání šíření požáru otvory v požárně dělících konstrukcích

    EW omezují šíření požáru otvory v požárně dělících konstrukcích

    Kouřotěsné dveře:

    SC brání průniku kouře a zplodin hoření otvory v dělících konstrukcích

    EI-SC brání šíření požáru, průniku kouře a zplodin hoření otvory v požárně dělících konstrukcích

    EW-SC omezují šíření požáru a brání průniku kouře a zplodin hoření otvory v požárně dělících konstrukcích

    5. Cena protipožárních dveří

    Protipožární dveře jsou mnohem dražší než běžné. Důležitým faktorem, který ovlivňuje tvorbu ceny protipožárních dveří, je standard, velikost a materiál, ze kterého jsou dveře vyrobené. Cenu zvyšují také případné dveřní otvory. Ceny požárních dveří se každopádně pohybují v rozmezí 3000-7000Kč.

    Pokud se rozhodnete zakoupit protipožární dveře, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 926
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti BOZP?

    Máme 33 realizátorů v oblasti BOZP:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 33 realizátorů v oblasti BOZP
    9.5
    0

    DJ VANEKO Group s.r.o.


    9.8
    0

    Václav Kerl - Malby, nátěry


    9.7
    0

    PK OSSENDORF s.r.o.


    9.6
    0

    Ing. Petr Knápek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena