V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Informační tabule a označení staveniště

    Tento článek si přečetlo více než 1745+ uživatelů
    Podle zákona musí být každé staveniště ještě před zahájením stavebních prací označeno informační tabulí. Obsahuje název společnosti, jméno odpovědného vedoucího stavby, koordinátora BOZP, hlavní rizika (žluté výstražné piktogramy), jméno osob(y) proškolené v poskytování první pomoci, oplocení staveniště - výška oplocení, zamezení vstupu nepovolaných osob a kontakty na složky integrovaného záchranného systému. To vše má na starosti investor. Tabule musí umístěna na viditelném místě, na pravé straně vchodu na staveniště. Informační tabule je povinná pro všechna zařízení, pro která bylo vydáno stavební povolení, ať už se jedná o novou stavbu, rekonstrukci, modernizaci nebo rozšíření či demolici. V některých případech je nutné staveniště nahlásit na příslušném úřadě.
    Odborný článek 1745
    nahlaseni staveniste
    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí:

    1. Nahlášení staveniště

    1.1. Kdy je nutné oznámení o zahájení stavby?

    Klient, tedy investor, musí ve většině případů zaregistrovat staveniště před zahájením stavby a samotných prací. Nahlášení je nutné v následujících případech:

    - Odhadovaná doba trvání stavebních prací je delší než 30 pracovních dnů a na stavbě pracuje současně 20 a více pracovníků.

    - Očekává se, že stavební práce budou trvat 500 dní nebo déle.

    V obou případech musí být staveniště oznámeno příslušnému úřadu nejpozději 15 dnů před zahájením prací.

    V souladu s tím stavbař před zahájením prací viditelně umístí na staveništi informační tabuli a značku „STAVBA POVOLENA“.

    1.2. Jak nahlásit staveniště?

    Registrace staveniště, resp. oznámení o zahájení stavebních prací, se může provést vyhledáním formuláře přes internet, jeho vyplněním a zasláním poštou na příslušný orgán. Pokud byla žádost o staveniště úspěšně podána nebo jste zadali neúplný formulář, úřad vás o tom informuje.

    Nahlášení staveniště je nezbytné pro všechny objekty, na kterých bude pracovat hodně pracovníků delší dobu
     Nahlášení staveniště je nezbytné pro všechny objekty, na kterých bude pracovat hodně pracovníků delší dobu

    2. Informační tabule

    2.1. Co je to informační tabule?

    Je to tabule zřízená investorem, která musí vypadat podle popisu předepsaného zákonem a musí být zavěšena na viditelném místě u vchodu na staveniště. Je to jeden z nejzákladnějších prvků, který musí mít každé staveniště, než na něm začne jakákoli stavební nebo řemeslná práce. Na jednom místě se nachází všechny informace o zařízení a všech subjektech zapojených do stavby.

    2.2. Kdo nastavuje informační tabuli?

    Podle vyhlášky je za stavbu a zavěšení tabule zodpovědný investor. Zhotovitel proto neinstaluje tabuli podle vlastního uvážení, ale na příkaz investora. Investor se samozřejmě může dohodnout se zhotovitelem, že staveniště označí sám, v souladu s platnými předpisy.

    2.3. Vstupní informace na stavbách

    Povinné údaje je třeba vytisknout podle následujícího plánu:

    • v levém horním rohu je barevné zobrazení objektu na 1/3 povrchu;

    • název, účel a oblast, tj. délka, pokud se jedná o liniový objekt;

    •  počet / čísla katastrálních / katastrálních parcel / parcel a označení katastrální obce, na které se zařízení staví;

    • jméno / název investora (adresa, telefon, webové stránky);

    • jméno odpovědného projektanta (adresa, telefon, webové stránky);

    • název společnosti / právnické osoby / podnikatele, která vypracovala technickou dokumentaci (adresa, telefon, webové stránky);

    • jméno dodavatele, jméno odpovědného dodavatele a jméno osoby vykonávající odborný dohled (adresa, telefon, webové stránky);

    • číslo a datum rozhodnutí, kterým bylo vydáno stavební povolení, a název orgánu, který vydal stavební povolení, tj. číslo rozhodnutí o schválení provádění staveb (u zařízení, pro která není vydáno stavební povolení) a datum konečnosti rozhodnutí o stavebním povolení;

    • datum zahájení a dokončení stavby objektu, tj. provedení prací.

    V případě stavby náročného objektu musí být kromě těchto údajů uvedeno i jméno auditora, který provedl audit projektu pro získání stavebního povolení, a jméno, příjmení a adresu koordinátora pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Staveniště má obvykle uvedeno také telefonní čísla / kontakty na odpovědné osoby, kterým v případě potřeby mohou volat soukromé nebo úřední osoby.

    Veškeré zákonem stanovené údaje musí být uvedeny na informační tabuli
    Veškeré zákonem stanovené údaje musí být uvedeny na informační tabuli

    3. Kdy není informační tabule nutná?

    Stavební deska není vždy nezbytná, ale staveniště musí být vždy označeno a chráněno podle pravidel BOZP a musí být poskytnuty základní informace z důvodu mimořádných a nepředvídatelných událostí. K takovému označení stačí list papíru formátu A4, na kterém budou vytištěna nejdůležitější data, a průhledná plastová fólie, která ho ochrání před povětrnostními vlivy. Podle zákona o výstavbě objektů ve vlastní režii může jednotlivec za pomoci přátel, příbuzných a přiměřeného odborného dozoru stavět pouze objekty určitých velikostí. Patří sem budovy s maximální užitnou plochou 250 m2, například rodinný dům se suterénem, přízemím a podkrovím. V těchto případech stačí pro označení staveniště A4-ka a tabule se nevyžaduje.

    POZOR! V případě, že je stavba na základě smlouvy ponechána určitému dodavateli, je stavební deska naprosto nezbytná, a to navzdory skutečnosti, že se jedná o soukromý objekt!

    4. Tvar a rozměry informační tabule

    Samotná tabule nemůže mít libovolné rozměry nebo tvary, vše je předepsáno zákonem. Je však na investorovi, koho si najme na výrobu tabule a jak zkombinuje a uspořádá text. Investoři si většinou objednávají tabule z grafických studií a vyberou si buď ty podle přednastavených standardních modelů nebo přijdou s designem inspirovaným vlastní představivosti. Tabule však nemusí být „hogofogo“, stejně je jen dočasná. Musí být pouze čitelná a srozumitelná.

    5. Kolik stojí informační tabule?

    Ceny označení staveniště, včetně všech bezpečnostních tabulí, se pohybují mezi 2000 a 5000Kč, v závislosti na počtu a kvalitě tabulí.

    Pokud potřebujete označit staveniště, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zhotovitele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1745
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavbyvedoucí?

    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí
    9.3
    0

    Design4function s.r.o.


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena