V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Betonové tvárnice, cena

    Tento článek si přečetlo více než 1359+ uživatelů
    Betonové tvárnice a bloky patří mezi stavební prvky, které se používají velmi často, protože jsou levné a víceúčelové; navíc se používají pro různé druhy staveb a ve stavebnictví, nejen při stavbě budov. Například je lze nalézt v zahradách a v sadech ve formě opěrných zdí, obrubníků, svahových tvárnic apod. Betonové tvárnice jsou trvanlivé a naprosto odolné vůči všem povětrnostním podmínkám.
    Odborný článek 1359
    betonove bloky
    Máme 810 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce:

    1. Betonové cihly, betonové tvárnice

    Betonové cihly jsou vyrobeny z velmi tvrdého betonu, a proto jsou vynikající pro stavbu nosných zdí suterénů a obecně velmi zatěžovaných konstrukcí a struktur. Tyto cihly jsou též vodotěsné. Existují betonové cihly a tvárnice, které se skládají na sebe, čímž se vytváří spáry. Spáry se vyplní a celý prvek se přegletuje. Tímto způsobem se dosáhne jistých úspor, protože není třeba nanášet omítku. Na trhu jsou k mání betonové tvárnice různých tvarů, barev a rozměrů. Betonové bloky se používají také ke zpevnění stěnových spár a betonových rohů. Používají se také k vytvoření svislých spár proti zemětřesení. Existují také duté betonové bloky, do kterých se vkládá výztuž a poté se zalijí betonem.

    2. Betonové tvárnice pro stavbu sloupů

    Betonové tvárnice usnadňují stavbu nosných sloupů. Tvárnice jsou umístěny na nosné základně a je jimi protažena ocelová výztuž po celé výšce. Výztuž je spojena s horní a spodní konstrukcí. Hlavní výhodou těchto tvárnic je, že jsou samy sobě bedněním. Jakmile se zalijí betonem, jsou hotové. K dispozici jsou betonové bloky a stříšky (čapky) pro sloupy následujících rozměrů:

    - sloupek 19x19x19 cm, čapka 26x26x6 cm

    - sloupek 29x29x19 cm, čapka 35x35x6 cm

    - sloupek 39x39x19 cm, čapka 50x50x6 cm

    - sloupek 50x50x19 cm

    3. Svahové betonové tvárnice, cena

    Betonové tvárnice umožňují snadnou a rychlou stavbu svahů. Můžete se rozhodnout pro čtvercové, kulaté, zaoblené, nebo štípané tvary. Svahové betonové tvárnice jsou odolné vůči vlhkosti, mrazu, teplu a dalším přírodním jevům. Snadno se přizpůsobují terénu, ve kterém se nacházejí. Chcete - li postavit svah z betonových tvárnic, je zapotřebí vyrobit betonový základ, přes který se kladou tvárnice jedna nad druhou. Bezpečnostní výška je dána sklonem terénu. Cena betonových tvárnic je kolem 100Kč / ks.

    4. Bednění

    Pokud používáte betonové bednící tvárnice, není nutné používat dřevěné bednění. Stavba začíná stavbou základu. Tvárnice jsou dále uspořádány „na sucho“ a v horizontálním a vertikálním směru jsou přidány železné klíny pro vyztužení. Poté se do dutin tvárnic nalije beton a vše se nakonec zakryje betonovým uzávěrem.

    Betonové tvárnice - výztuž a lití betonu
    Betonové tvárnice - výztuž a lití betonu

    5. Štípané tvárnice

    Patří do skupiny speciálních betonových prvků, ale ve skutečnosti se od klasických tvárnic příliš neliší. Jedná se o čtyřhranné bloky, které jsou ze dvou nebo čtyř stran rozděleny tak, aby vypadaly jako přírodní kámen. Dvoustraně štípané se používají na fasády a ploty a čtyřstranně štípané se používají na sloupy. Protože vypadají velmi zajímavě, používají se většinou jako dekorace stěn. Vyznačují se tvrdostí a odolností vůči vnějším vlivům a jejich instalace je poměrně jednoduchá. Pochopitelně, jejich cena se s opravdovým kamenem nedá srovnávat.

    6. Správné zdění s betonovými tvárnicemi

    Tvárnice o tloušťce 25 a 30 cm a rohové tvárnice se používají pro stavbu nosných zdí, bloky o 12 a 20 cm se používají pro příčky a jiné nenosné stěny a konstrukce. Betonové tvárnice se vyrábějí sériově, a proto mají stejné rozměry a mohou být uspořádány pomocí spojů nad sebou, což je výhodné zejména u zdí v průmyslových nebo zemědělských budovách, které zůstávají neomítnuté.

    Pokud se přeci jen plánuje omítání stěn, pak je omítka dělána podle určitých norem výrobce. Nejprve se na podklad nebo vyrovnávací vrstvu nanese 1 cm silná vrstva malty. Položí se jedna řada tvárnic, pak další vrstva malty a nová řada tvárnic, ale tak, aby se jejich okraje zcela překrývaly (shodovaly) se spodní řadou. Sloupy a betonové ploty by měly být v celém rozsahu vyztuženy, k čemuž se používá tekutý beton. Pokud mají být sloupy zakončeny stříškou, musí být nanesena vodotěsná vrstva omítky a stříška položena na ní.

    7. Betonové tvárnice - cena

    Kolik stojí betonové tvárnice? Cena betonových tvárnic je velmi nízká. Bloky 29 x 29 x 19 cm stojí 27 Kč / ks. Na 12 m2 zdi je potřeba asi 12,5 tvárnic, tedy 41 na m3. Rohové tvárnice jsou o něco dražší a stojí od 60Kč / kus a výše. Nejdražší jsou štípané tvárnice - asi 80Kč / kus za dvoustraně štípané a až 130Kč / kus za čtyřstranně štípané.

    Pokud se rozhodnete stavět z betonových tvárnic, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a betonáře, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete nalézt v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

     

    Odborný článek 1359
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zedník, zednické práce?

    Máme 810 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 810 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce
    9.6
    0

    Zednictví Kulkus


    10
    0

    STAVIKA s.r.o.


    9.5
    0

    BAY CB s.r.o.


    10
    0

    Zednictví Lhoták


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena