V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kotle na pelety, automatické kotle na pelety

    K vytápění domu můžete použít různé druhy vytápění, dokonce i ty, kterým se souhrnně říká biomasa. Biomasa zahrnuje průmyslové rostliny a energetické plodiny, biologický odpad a odpad z lesů a pil - jedním slovem vše, co je přírodního původu, ale je vyřazeno během průmyslové výroby a zároveň může hořet v pecích na pevná paliva. Když strom (v jakékoli formě) shoří, uvolní energii, kterou po léta absorboval ze svého prostředí. Ke spalování různých forem dřevěné biomasy se používají různé formy kotlů a kamen. Kromě kamen na dřevo jsou nejvyhledávanějším typem kamna na pelety.
    Odborný článek 435
    kotel na pelety
    Máme 136 realizátorů v oblasti Kotle na biomasu:

    1. Pelety

    Pelety jsou novějším druhem biopaliva, které se s věkem a rostoucím povědomím o ochraně životního prostředí a hospodárném využívání zdrojů stává stále oblíbenějším. V závislosti na základních surovinách, ze kterých se vyrábějí, se dělí na dřevěné pelety a agropelety. Dřevěné pelety se získávají zpracováním všech druhů zbytků dřeva procesem mletí, sušení a lisování. Agropelety (též alternativní pelety) jsou vyráběny z přebytků zemědělské výroby jako je sláma, seno, odpady vznikající při čistění obilí, olejnin a luštěnin. Energetická hustota pelet je vyšší než hustota polen nebo pilin, a proto patří k vysoce kalorickým palivům. Peleta se obvykle krájí na válcovité kusy o průměru 0,5 - 1,5 cm a délce až 3 cm. Jsou baleny a prodávány v různých typech obalů, avšak jejich hmotnost začíná v pytlích do 50 kg. Pelety jsou nejčistším druhem paliva pro každodenní použití a jsou naprosto neškodné pro lidské zdraví a přírodní prostředí a jsou vynikající náhradou za fosilní paliva.

    1.1. Cena vytápění na pelety

    Topení peletami je nejúčinnějším typem vytápění biomasou, přestože jsou pelety dražší než řezané dřevo. Kolik stojí pelety? Cena vytápění peletami se pohybuje kolem 30000Kč za rok.

    2. Kotel na pelety

    Pelety lze použít jako palivo u různých typů kamen, krbů a kotlů, ať už jde o jednotky ústředního vytápění nebo jednotlivá topná tělesa. Obecně je vytápění peletami možné u zařízení s výkonem 5 kW a více. Menší kotel může vytápět pouze jednotlivé místnosti a větší slouží k ústřednímu vytápění. Dá se říci, že se jedná o velmi oblíbený typ zařízení v bytových jednotkách.

    Kotel na pelety automaticky dávkuje palivo ze zásobníku do topeniště
    Kotel na pelety automaticky dávkuje palivo ze zásobníku do topeniště

    2.1. Peletový kotel se zásobníkem

    Kotle na pelety mají obvykle přikládací prostor, který pojme 15 až 65 kg dřevěných pelet. Kotel musí mít topeniště, ve kterém spaluje palivo. V tomto procesu je nápomocný ventilátor, který reguluje množství přiváděného vzduchu, a tím i intenzitu spalování. Většina kotlů má určitě elektronické komponenty - senzory a měřidla - které umožňují automatický provoz. Kotle pro centrální topení fungují na stejném principu. Největším rozdílem však je, že zásobník pojme čtyřikrát více pelet, což prakticky znamená, že jej budete muset nakládat méně často.

    3. Peletové krbové pece - cena

    Protože existuje několik typů peletových kamen, různých velikostí a sil, jejich ceny se podle toho liší. Kotel na pelety stojí mezi 30.000 a 80.000Kč. Kotel pro vytápění jednotlivých místností má obvykle výkon do 5 kW a pro ústřední vytápění až 50 kW.

    4. Kombinované kotle na pelety a dřevo - cena

    Kotle na pelety a dřevo jsou designovány tak, že v nich lze topit jak polínky tak pelety. Existuje několik typů těchto kombinovaných kamen, i když u většiny modelů nelze spalovat oba druhy paliva současně. Nejnovější modely však mají oddělené peletové a dřevěné topeniště. U většiny modelů je spalování stimulováno přirozeným regulátorem průtoku vzduchu. Nejlepší modely jsou ty, které mají vestavěné ventilátory regulující optimální rychlost spalování. Jedinou slabinou kombinovaných pecí je nižší účinnost spalování.

    Kolik stojí kombinovaná kamna? Kamna, která spalují zároveň pelety a dřevo stojí mezi 40.000 a 60.000Kč.

    Pokud se rozhodnete pořídit si kamna na pelety, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaší poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete nalézt v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 435
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kotle na biomasu?

    Máme 136 realizátorů v oblasti Kotle na biomasu:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 136 realizátorů v oblasti Kotle na biomasu
    8.8
    0

    Voda - Topení - Praha s.r.o.


    9.5
    0

    BOMA Milevsko s.r.o.


    9.5
    0

    SaS instalace, s.r.o.


    9.5
    0

    STT s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena