V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Úprava okolí domu

    Tento článek si přečetlo více než 1069+ uživatelů
    Terénní úpravy jsou velmi důležitou součástí celkového plánu pro úpravu přirozeného prostředí jakéhokoliv místa, a to nejen kvůli estetice, ale také kvůli velmi pozitivnímu psychologickému dopadu na lidi. Bez těchto úprav by žádný architektonický koncept nebyl by úplný a smysluplný. V tomto článku budeme hovořit o některých základních principech úprav okolí domu, díky nimž váš domov už z dálky vyzařuje eleganci, přirozenost, svěžest a krásu a upoutá pohledy kolemjdoucích.
    Odborný článek 1069
    uprava okoli domu
    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura:

    1. Úpravy okolí domu začínají současně se stavbou domu

    Terénní úpravy by měly být součástí komplexního stavebního projektu pro každý objekt. Stavba je ta část projektu, ve které se přání převádějí do reality, aby se získal praktický, dostupný, ekonomický, ale také pěkně upravený domov. Druhou částí projektu jsou terénní úpravy, které začínají po poslední fázi stavby a jsou konečným prvkem celkové estetické kompozice. Okolí, stejně jako samotná budova, musí být stejně tak praktické i atraktivní.

    2. Jakou zahradu považujeme za upravenou?

    Co vlastně zahrnují úpravy okolí domu? Tento termín zahrnuje veškerý obsah, který obklopuje obytnou budovu na pozemku a funkčně i esteticky ji doplňuje. Okolí domu lze chápat jako systém logických a efektivních propojení celku, které oživují lokalitu a nabízejí obyvatelům řadu venkovních aktivit. Úprava okolí domu tedy znamená uspořádání zahrady a dvora. Tvoří jí prvky jako jsou přístupová a příjezdová cesta, zpevněné plochy, garáž, plot, osvětlení, terasa, veranda, altán, kůlna, trávník, zeleň, záhony, dětské hřiště, zahrada, zeleninová zahrada, ovocný sad, vodní a kamenné prvky a podobně. Takových strukturálních prvků je mnoho a jejich výběr a kombinace mohou být stejně početné. To, co si pro svou zahradu vyberete, závisí především na vašem vkusu, potřebách, touhách a možnostech, ale také na tom, co lze skutečně realizovat.

    Terénní úpravy zahrnují plánování odpočinkové zóny
    Terénní úpravy zahrnují plánování odpočinkové zóny

    3. Krajinný architekt

    Pro uspořádání okolí domu není nutný odborník, takže se s tím vypořádáte sami. Otázka je, zda to chcete? Určitě je dobré si všechny své nápady, přání a myšlenky sepsat nebo nakreslit a ukázat je odborníkům na určité práce. Radíme vám, abyste obtížné úkoly, jako je dlažba z kamenných nebo betonových desek, svěřili profesionálním řemeslníkům. Řadu snazších úkolů zvládnete hravě sami. Lepším přístupem, který určitě umožňuje komplexnější a účelnější uspořádání, je najmout si zahradního architekta. Tito odborníci se profesionálně zabývají uspořádáním otevřených prostor a budou vědět, jak vám poradit, naplánovat a udělat vše, co chcete, nejlepším způsobem, efektivně a rychle, s přihlédnutím ke všem důležitým faktorům.

    4. Základní kroky terénních úprav

    V zásadě neexistují žádné významné rozdíly v postupech úpravy krajiny, ale každé místo je jedinečné a představuje celek pro sebe. Úkolem krajinného architekta je ve spolupráci s klientem určit všechny výhody a nevýhody samotného terénu a vydolovat ve všech ohledech naprostou užitkovost a estetickou potěchu. Bezprostřední okolí a samotný dům se tak stanou jedinečnou strukturou. Je nepsaným pravidlem vždy začít s většími a obtížnějšími (stavebními) zakázkami a detaily se zabývat až ke konci. Z této skutečnosti lze usoudit, že terénní úpravy se od stavby nijak výrazně neliší, protože v obou případech je klíčové plánování, následované většími a obtížnějšími stavebními pracemi, takže finesy a tzv. „fine touch“ přicházejí, až když je vše ostatní hotové.

    Doporučujeme, abyste si vytvořili seznam všech prvků, které budou součástí terénních úprav
     Doporučujeme, abyste si vytvořili seznam všech prvků, které budou součástí terénních úprav

    4.1. Zahrada: analýza polohy

    Analýza polohy je prvním důležitým krokem při úpravě okolí domu. Poloha, místo a orientace pozemku definují vše, co se bude dělat. Všechny výhody a slabiny místa určují, jaká přání a potřeby lze realizovat a jakým způsobem. Každé umístění a okolí domu je zvláštní a jedinečné a představuje výzvu pro architekta i majitele. Přírodní prostředí ve skutečnosti velmi často naznačuje konečná řešení, stačí jen nechat se jím vést. Chcete-li mít mermomocí např. bazén nebo růžový sad, tak vězte, že existují pozemky, které to prostě nedovolují. Zato vám možná nabídnou zajímavá řešení, o kterých jste ani netušili, že existují.

    4.2. Plánování

    Po přezkoumání a rozboru lokality zahradní architekt na základě přání klienta vypracuje komplexní technický, ale také stylistický a estetický plán, který se, jak jde čas, neustále mění a doplňuje. Teprve když se obě strany dohodnou na všech podrobnostech a klient je spokojen s vizí a konceptem uspořádání, mohou práce začít.

    4.3. Zahájení terénních úprav

    Začátek prací zpravidla zahrnuje větší výkopy a zemní práce. Neobejdete se bez nich, pokud jde o úpravu přístupové cesty (dláždění nebo asfaltování), vytváření vstupů na terasu, verandu, zřízení plotu, hloubení jámy pro rybník nebo bazén apod. Můžete si také postavit zařízení pro venkovní rekreační místa, jako jsou letní kuchyně, obývací pokoj, sportovní hřiště, kůlna nebo instalace přístřešku pro auto. Aby vše dopadlo přesně tak, jak jste si představovali, doporučujeme, abyste všechny tyto počáteční a obtížné stavební práce nechali na profesionálních dodavatelích.

    4.4. Terénní úpravy: zahrada a dvorek

    Když je fáze hlavních stavebních prací dokončena a okolí domu začne mít obrysy upravené zahrady, následují finální práce a detaily, které jsou nejzábavnější částí úpravy zahrady. To zahrnuje trasování a značení, založení trávníků, sadů, výsadbu stromů, keřů, popínavých rostlin, záhonů, zeleniny, úpravu terasy, design osvětlení a mnoho dalšího. Krajinný architekt a jeho spolupracovníci budou nejlépe vědět, jaké druhy rostlin by měly být vysazeny. Přestože se jedná o dokončovací práce, jsou to právě ony, na kterých bude záviset konečný vzhled okolí domu a která rozhodujícím způsobem ovlivní, jak se v takovém prostředí budete cítit.

    Dům a jeho okolí vytváří smysluplný celek
    Dům a jeho okolí vytváří smysluplný celek

    Pokud se rozhodnete provést úpravu okolí domu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zahradní architekty a jiné dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1069
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zahradní architektura?

    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 94 realizátorů v oblasti Zahradní architektura
    9.2
    0

    Péče o stromy a zeleň s.r.o.


    9.4
    0

    Jiří Kalhotka


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.5
    0

    Trees CK s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena