V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Teplovodní krbová kamna na pelety nebo dřevo

    Tento článek si přečetlo více než 1241+ uživatelů
    Jaká je vaše první asociace, když se řekne krb? Romantická zimní atmosféra? Divoký tanec plamenů a tlumené světlo, které zjemňuje tvary a linie v pokoji? Teplo, které se šíří a prostupuje příjemným a útulným příbytkem? Krb však může být také ústředním topným prvkem celého domu. K tomu ale musíte mít tzv. výměník tepla. Voda v nádrži je ohřívána krbem na pelety nebo na dřevo a poté je potrubním systémem distribuována do všech vytápěných místností. V tomto článku si o tom povíme více.
    Odborný článek 1241
    pumpa
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    Krby na pelety pro ústřední nebo podlahové vytápění a radiátory

    Teplovodní krby se používají pro nástěnné nebo podlahové vytápění, ačkoli k nim lze připojit také radiátory. Ústřední topení napojené na teplovodní krb může vytápět celý dům!

    Existují různé druhy teplovodních krbů. Nejčastěji se v nich topí peletami nebo dřevními štěpkami, ale najdete i kombinované druhy. Tyto krby výrazně snižují náklady na vytápění. Kromě hospodárnosti se vyznačují také účinností a vysokou bezpečností.

    Krbová kamna jsou dnes moderní a elegantní

    Jak funguje teplovodní krb?

    Krb funguje v zásadě jednoduše: ohřevem vody v nádrži. Ohřátá voda je pak vedena z nádrže potrubím systému všemi místnostmi a ohřívá je. Kromě potrubí pro podlahové topení lze ke krbu připojit také radiátory. Teplovodní krb se na rozdíl od jiných typů kotlů obvykle instaluje do obývacího pokoje nebo do místnosti, kde pobýváte nejvíce. Krb je totiž stylovým doplňkem celého interiéru, který navozuje pocit útulnosti, tepla, relaxace a nostalgie.

    Teplovodní krby mohou být volně stojící nebo vestavné. Více pozornosti budeme věnovat těm s vyšším výkonem, které dokážou vytápět větší prostory, tedy ke kterým lze připojit více topných těles. Na trhu jsou k mání samostatné teplovodní krby a vestavěné teplovodní krby.

    Kamna na pelety – IDRO POINT

    Peletová kamna se používají primárně pro radiátorový topný systém, ale jsou vhodná i pro podlahové vytápění nebo pro ohřev užitkové vody. Lze je tedy připojit k více než jedné jednotce. Tento typ kamen může ohřát až 110 m2 prostoru nebo asi 295 m3 vzduchu; jejich výkon je 11,3 kW. Výhodou je mimořádná účinnost těchto kamen, která dosahuje až 92 %. Integrovaný úložný prostor pro tento krb pojme 27 kg pelet, což prakticky poskytuje 10–16 hodin nepřetržitého ohřevu. Tato krbová kamna mají možnost nastavení režimu na jeden týden. Cena krbů na pelety se pohybuje kolem 55.000Kč.

    Kamna na pelety FUJI

    Podobně jako u předchozího typu krbu lze krbová kamna typu FUJI použít také pro různé topné systémy. Tento teplovodní krb může ohřívat asi 180 m2, tj. asi 470 m3 vzduchu, a je silnější – jeho výkon je 18 kW. Jeho účinnost pak dosahuje rovněž 92 %. Vestavěný úložný prostor pro tento krb pojme 27 kg pelet, což prakticky dává 5,5–19 hodin nepřetržitého vytápění. Výhodou tohoto modelu je, že jej lze ovládat na dálku, prostřednictvím mobilního telefonu. Cena těchto teplovodních krbů se pohybuje kolem 80.000Kč.

    Krby na dřevo – WARM/CS

    Tento typ krbů na dřevo je určen pro podlahové a radiátorové vytápění. Mohou ohřát až 140 m2 nebo 360 m3 vzduchu. Jejich výkon je 14 kW a účinnost je o něco nižší – 81,6%. Za hodinu spotřebují asi 5,4 kg pelet a jejich cena se pohybuje kolem 39.000Kč.

    Krby na dřevo – IDRO30 CS

    V tomto případě se jedná o vestavěné teplovodní krby určené pro podlahové a radiátorové topné systémy. Mohou ohřát až 140 m2 nebo 360 m3 vzduchu. Mají výkon 18 kW, ale jejich účinnost je opět nižší – asi 75 %. Teplovodní krb spotřebuje mezi 1,7 a 5,3 kg dřeva za hodinu a zaplatíte za něj okolo 38.000Kč.

    Krby na dřevo – H2OCEANO

    Tyto teplovodní krby lze použít pro více topných systémů. Zahřejí až 150 m2, tedy asi 380 m3 vzduchu. Jejich výkon je 15 kW a účinnost dosahuje přibližně 80 %. Za hodinu spotřebují 1,5 až 4,5 kg větších polen nebo pelet. Počítejte, že za takovéto krby zaplatíte zhruba 60.000Kč.

    Pokud se rozhodnete instalovat krb, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou. Informace o konkrétní ceně najdete v naší kalkulačce.

     

    Odborný článek 1241
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Krby?

    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 113 realizátorů v oblasti Krby
    9.5
    0

    PŠ STAV, s.r.o.


    10
    0

    Stavby COMPLET s.r.o.


    9.4
    0

    Bronislav Slabý


    9.2
    0

    Jaroslav Čuchta


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena