V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Mramor nebo žula?

    Tento článek si přečetlo více než 2638+ uživatelů
    O použití, instalaci a cenách kamene jsme již hovořili, a proto si nyní povíme něco o mramoru a žule, které se již dlouho různými způsoby používají k obkládání vnějších i vnitřních povrchů. Kterému dát přednost? Který je odolnější? Který je vhodnější pro venkovní podmínky? V našem textu se dočtete odpovědi na tyto, a také na některé další otázky.
    Odborný článek 2638
    mramor nebo zula
    Máme 56 realizátorů v oblasti Kameník:

    1. Mramorové nebo žulové desky?

    Hlavní rozdíl mezi mramorem a žulou je jejich původ. Mramor je ve skutečnosti vápenec s určitými nečistotami vytvořenými usazením půdy (sediment), zatímco žula je čistého, sopečného původu. Vzhledem k tomu, že vápenec má bělavou barvu, je mramor většinou světlý, kromě případů, kdy obsahuje více barevných nečistot, takže nasákne jejich tóny. Mramor je velmi dobře rozpoznatelný podle charakteristických žilek, které se po něm táhnou a rozšiřují, což jsou ve skutečnosti známky tvorby vrstev hmoty během dlouhého období sedimentace. Žula je spíše tmavší a její struktura je zrnitá. Mramorové a žulové desky byly použity pro vydláždění prestižních interiérů a exteriérů (a to již od starověku), stejně jako pro obklady stěn v koupelnách a ve veřejných zařízeních.

    2. Druh žuly a mramoru ovlivňuje tvrdost prvku

    Na rozdíl od žuly, kterou lze řezat výhradně diamantovými kotouči, je mramor považován za mírně měkčí materiál. Snáze se tedy tvaruje. Z hlediska fyzikálních a chemických vlastností je žula daleko odolnější, a proto je jako stavební materiál přeci jen vhodnější. Ve srovnání se žulou mramor není odolný vůči vlivům prostředí, zejména kyselých dešťů. Na druhou stranu velkou výhodu žuly je, že se snáze čistí a udržuje, a také to, že dobře snáší skoro všechny typy čistících prostředků.

    mramor.jpg
    Mramorová koupelna

    3. Vnější nebo vnitřní kámen?

    Žula je díky své tvrdosti a větší trvanlivosti lepší pro venkovní použití. Výhody žuly jsou nejlépe vidět při pokládce povrchů, které trpí určitým zatížením (veřejné povrchy). Pokud jde o exteriér, máte ruce volné. Můžete se rozhodnout pro kterýkoliv z těchto druhů kamene. V zásadě se do kuchyní vždy doporučuje žula, protože kuchyňské pracovní desky platí pro povrchy, které vyžadují větší trvanlivost. Cena je ve většině případů samozřejmě důležitá, ale pokud není, doporučili bychom vám přeci jen žulu.

    3.1. Žulové desky

    Kamenné pracovní desky vyrobené na míru jsou rozhodně nejlepší volbou pro kuchyňské linky. Žula je odolná vůči nárazům, teplotním změnám, praskání a nečistotám všeho druhu, a především se extrémně snadno čistí a udržuje. Bohatá struktura přírodního kamene dodá každé kuchyni prestižní vzhled. Kamenné desky si můžete objednat u jakéhokoli kameníka.

    zula.jpg
    Žulová koupelna

    3.2. Moderní náhrobky

    Na počest památky svých předků se většina lidí stará o své hroby. Kámen je velmi odolný a trvanlivý materiál a odnepaměti se tak používá na výrobu náhrobků. Nejčastěji se vybírají právě mramor a žula, které jsou nejen odolné a trvanlivé, ale také splňují vysoká estetická kritéria. Mnoho kameníků nabízí výběr hotových výrobků v katalozích, ale vždy se můžete rozhodnout pro náhrobek na zakázku nebo alespoň pro typ písma (sekané, pískované, pantograf).

    3.3. Mramorové schodiště

    Mramor a žula jsou velmi odolné proti opotřebení a jsou docela vhodné pro pochozí povrchy, jako jsou kamenné schody. Kamenné schody se takřka vždy vyrábějí na míru. Této práce se chopí kameník, který nejprve vezme míry a udělá plán schodiště. Podle něj se vyrobí podesta, konstrukce, podstavce a nášlapy. Mramorové schody mohou být vnější i vnitřní, zatímco ty uvnitř budovy mohou být také leštěné. Pro prvky mimo budovu je mnohem lepší mít drsnější povrchy. V takových případech se vždy doporučuje zaoblený nebo broušený kámen nebo dokonce instalace protiskluzový pásů. Bezpečnostní zábradlí je samozřejmost.

    3.4. Žulové parapety

    Žula a mramor se také používají k výrobě okenních parapetů. Jsou velmi odolné vůči nárazům, dešti, sněhu a slunci, takže jsou ideálním materiálem pro vnější prvky jakékoli budovy. Kamenný parapet je navíc skvělým řešením z hlediska estetiky, protože v průběhu let vypadá stejně a skvěle se hodí i k fasádám v klasickém i moderním stylu. Na parapety se používá kámen o tloušťce 2-3 cm. Doporučujeme kámen leštěný, který je odolnější vůči nečistotám a ze kterého snadněji odtéká voda. Okraje takových parapetů jsou broušeny šikmo, pro snazší odvod dešťové vody.

    mramor-pokoj.jpg

    4. Žula - cena

    Žula, která má méně výraznou zrnitou strukturu, je homogennější, a proto dražší. Žulové desky stojí od 700 do 1000Kč / m2, ale existují i mnohem dražší typy.

    5. Mramor - cena

    Hodnota mramoru se posuzuje podle rozvětvení a hustoty žilek a jejich barvy, protože na tom závisí jedinečnost zpracovaného mramoru. Čím neobvyklejší kus kamene je, tím elegantnější, monumentálnější a působivější bude zpracování. V tomto smyslu je mramor bez žilek nejlevnější, protože je vizuálně nevýrazný. Celkově je jeho průměrná cena 400 - 600Kč / m2, zatímco tyto vzácnější kusy mohou stát více než 1300Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro kamenické práce, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 2638
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kameník?

    Máme 56 realizátorů v oblasti Kameník:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 56 realizátorů v oblasti Kameník
    9.6
    0

    HV-GRANIT s.r.o.


    8.8
    0

    Velkoformáty Kroměříž


    9.5
    0

    KÁMEN design s.r.o.


    9.7
    0

    GRANO Skuteč spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena