V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Barvy stěn: druhy barev na stěny

    Tento článek si přečetlo více než 538+ uživatelů
    Pokud jde o malování stěn, můžete si vybrat z nesčetného množství barev; kromě různých tónů a odstínů se barvy liší svým složením. Na druhé straně mají společné to, že jsou vyrobeny z rozpouštědel, barev, pojiv a vhodných přísad. Pokusíme se vysvětlit, jak se používají vápenné, disperzní, lepicí a silikátové barvy.
    Odborný článek 538
    Barvy sten
    Máme 1251 realizátorů v oblasti Malování, malíř pokojů:

    1. Druhy barev na stěny

    Barvy na stěny dělíme podle složení a účelu. Podle složení rozlišujeme barvy na stěny na syntetické bázi (nitro nebo olejové barvy) a barvy na vodní bázi. Pokud se však podíváme na účel, existují základní a dokončovací barvy (laky). Při výběru barev stěn musíte vědět, jaký je povrch, který se bude malovat, protože barvy na stěn se také liší.

    2. Adhezivní barvy

    K omítání vnitřních stěn se často používají právě adhezivní barvy. Pojivem v nich je speciální druh lepidla, který není odolný proti vlhkosti. Proto je velmi důležité, aby tento typ nátěru na stěny nepřicházel do styku s vlhkostí a nebyl používán pro vlhké místnosti. Adhezivní barvy neobsahují škodlivé přísady, a proto jsou lepší z hlediska zdraví. Pokud chcete zeď znovu natřít, musí se povrch nejprve úplně seškrábat a teprve potom znovu natřít.

    3. Disperzní nebo omyvatelné barvy

    Disperzní barvy se velmi často používají k malování jak vnitřních, tak vnějších povrchů. Disperzní barvy se také nazývají omyvatelné. Jak název napovídá, tyto barvy usnadňují čištění a údržbu, protože je lze umýt vlhkým hadříkem, takže jsou obzvláště vyhledávány v kuchyních a koupelnách, kde je pravděpodobnost znečištění mnohem vyšší. Můžete si vybrat mezi dvěma typy: první skupina je vyrobena na bázi umělých a druhá na základě přírodních pryskyřic. Disperzní barvy na bázi syntetických pryskyřic jsou velmi lepivé, ale škodlivější pro zdraví. Barvy s přírodními rozpouštědly však propouštějí vodní páru a jsou zdravější. Disperzní barvy jsou většinou na vodní bázi, a proto rychle schnou. Kromě toho jsou neprůhledné a pomocí vlhkého hadříku můžete rozlišit kvalitní a nekvalitní - nekvalitní se začnou se odlupovat, jakmile přijdou do styku s mokrým hadříkem.

    Než si koupíte barvu, zeptejte se malíře nebo prodejce, které jsou nejlepší
    Než si koupíte barvu, zeptejte se malíře nebo prodejce, které jsou nejlepší

    4. Silikátové barvy na stěny

    V silikátových nátěrech se jako pojivo používá vodní sklo. Silikátová barva na stěny je velmi odolná, proto se používá hlavně k malování vnějších povrchů. Tyto barvy vytvářejí na povrchu vrstvu tvrdých silikátů, které ji chrání před poškozeními. Používájí se pro malování vápenných podkladů v interiéru. Tato barva na stěny je abrazivní, proto s ní zacházejte se zvláštní opatrností! Používání ochranných prostředků je povinné!

    5. Vápenné barvy na stěny

    Vápenné barvy se nejčastěji používají k malování vnitřních stěn. Pojivem v nich je samozřejmě vápno. I když práce s nimi je trochu náročnější, vždy je vřele doporučujeme, protože jsou nejzdravější. Vápenné barvy nejsou vodotěsné, takže se při kontaktu s mokrým hadříkem odlupují. Starší budovy nebo budovy chráněné jako kulturní památky jsou obvykle natřeny vápennými barvami.

    5.1. Příprava podkladu pro malování

    Nejvhodnějším podkladem pro vápenné barvy je samozřejmě vápennocementová malta. Betonové povrchy budou o něco problematičtější. Vápenná barva na zeď se nanáší následujícím způsobem: povrch se nejprve natře základním nátěrem; základní nátěr je zředěný vápenný nátěr a tvoří jej 70% vápenného nátěru a 30% vody. Pokud pracujete na již natřených površích, nebude potřeba žádný základní nátěr. V takovém případě je třeba věnovat pozornost pouze tomu, zda je stávající barva také vápenná nebo je na minerální bázi. Vápenné barvy na stěny se nanášejí na povrch malířským válečkem a štětcem, lze je však také nastříkat.

    Pokud se rozhodnete vymalovat, můžete nás také kontaktovat na stránkách DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také malíře a poskytovatele, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 538
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Malování, malíř pokojů?

    Máme 1251 realizátorů v oblasti Malování, malíř pokojů:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1251 realizátorů v oblasti Malování, malíř pokojů
    10
    1

    Petr Malucha


    9.6
    0

    H+H malby s.r.o.


    9.3
    0

    Hälbig & Popelka


    10
    1

    Hodinový Manžel Roman


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena