V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Existuje mnoho způsobů vytápění budov, mezi nimiž jsou za standardní považovány vytápění na uhlí, naftu, plyn nebo elektřinu. Některé z těchto zdrojů jsou omezené, zatímco jiné způsobují velké znečištění. Kromě těchto standardů existují i ​​alternativní zdroje, z nichž je nejznámější tzv. biomasa. Biomasa zahrnuje mnoho přírodních zdrojů energie, ale v tomto textu se budeme zabývat kotly a kamny na pelety, dřevo a dřevní odpad.
    Odborný článek 482
    nasekane drevo
    Máme 136 realizátorů v oblasti Kotle na biomasu:

    1. Biomasa

    1.1. Co je to biomasa?

    Termín biomasa v dnešních slovnících o ochraně energie a životního prostředí označuje všechny látky, které lze použít k vytápění a které jsou organického původu. Jedná se většinou o látky rostlinného původu. Nejběžnějším a nejrozšířenějším zdrojem energie, zejména v zemích bohatých na lesy, je pochoputelně dřevo. Mezi další látky klasifikované jako biomasa patří sláma, houby, bakterie, sinice apod. Patří sem také bioplyn a bionafta. Biomasa je alternativní, přírodní a obnovitelný zdroj energie. Jak je známo, výroba energie ohrožuje životní prostředí, zdraví a potenciálně samotnou existenci lidstva, takže stále více a více jednotlivců, ale i organizací, se obracejí k biomase jako zdroji energie. První volbou je pochopitelně tou nejdostupnější: dřevo.

    Zalesněnost ČR je dnes zhruba 2,67 mil ha. Lesnatost v ČR (podíl lesních pozemků na celkové rozloze země) dosahuje 34,1 %. Pro srovnání - lesy pokrývají 43 % plochy EU. Kvalitnější dřevo se používá pro dřevní průmysl (interiérový design, okna a dveře, parkety apod). Pro biomasu se používá zpravidla odpad od těchto produktů a prací s nimi souvisejícími.

    2. Kamna na dřevo

    2.1. Vlastnosti kamen na dřevo

    Kamna na dřevo poskytují ekonomický způsob vytápění, protože energie získaná spalováním v kotlích a kamnech je velmi levná. Jako palivo se používá dřevo, pelety a dřevěný odpad, takže tento způsob ohřevu je zvláště nákladově efektivní, pokud máte několik hektarů lesa. Kotle a kamna na dřevo vyžadují o něco vyšší počáteční náklady, ale investice se vrátí za několik let, protože díky nim každou zimu ušetříte spoustu peněz za vytápění.

    2.2. Kamna a kotle na dřevo

    V moderních kotlích a pecích lze použít polena, brikety nebo pelety a také větší či menší řezaný dřevěný odpad jako jsou štěpka nebo třísky. Důležité je pouze to, aby palivo bylo suché. Určité množství paliva vyžaduje určité množství kyslíku; pokud proces probíhá správně, je účinnost vytápění maximální. Obvykle se takové kotle nebo kamna na dřevo instalují společně s ventilátory, aby se vyrovnala spotřeba paliva a výroba tepla, což je u kotlů a kamen tohoto typu někdy problém.

    Existují kotle a kamna na dřevo, které mají hořáky s nižší úrovní spalování. Tato zařízení se skládají z topeniště umístěného ve spodní části a výměníku tepla. Taková zařízení mohou dávkovat jak palivo, tak rychlost spalování.

    Existuje také speciální druh zařízení na spalování dřeva, ve kterém je proces spalování regulován ventilátorem. V takovém kotli nebo topeništi je instalován ventilátor pro zvýšení tlaku, palivo se přivádí do horní části zařízení a topeniště je v dolní části. Ventilátor vytváří v horní komoře dodatečný tlak, takže plyny procházejí otvorem topné komory do spodní, horké komory. Použití takového kotle nebo pece je velmi účinné, protože vzniká minimální množství popela. Je třeba také říci, že termostat reguluje provoz ventilátoru.

    Palivové dřevo se používá také v kotlích nebo pecích s nasávacím ventilátorem. I v těchto spotřebičích pomáhá ventilátor vytvářet podtlak a zajišťuje tak odstranění škodlivých plynů. Jako palivo v těchto kotlích nebo pecích lze použít všechny druhy dřevního odpadu.

    2.3. Cena kotlů a kamen na dřevo

    Cena kamen na dřevo bez ventilátoru se pohybuje kolem 27.000Kč a těch s ventilátorem kolem 31.000Kč.

    Spalování dřeva je tradiční způsob vytápění
    Spalování dřeva je tradiční způsob vytápění

    3. Kamna na dřevěný odpad

    3.1. Obecně o kamnech na dřevní odpad

    Kamna na dřevní odpad jsou považovány za lepší, protože jsou účinnější a mají lepší termoregulaci. Energetická účinnost těchto kamen dosahuje 80 - 90 %. Existuje několik typů pecí na dřevní odpad a liší se vlastně velikostí kusů, na které je dřevní odpad nasekán, i když přesněji se dělí do dvou skupin podle způsobu spalování.

    Prvním typem jsou kamna s přímým spalováním, která spalují dřevo v topeništi. Kotel má dvě části. Pelety, piliny nebo větší rozdrcený odpad jsou uloženy v dávkovači, odkud jsou přiváděny do topeniště. Spalovací proces je stimulován ventilátorem, který reguluje množství přiváděného vzduchu, a tím i rychlost spalování.

    Druhým typem jsou kamna s předspalováním, protože tento proces probíhá ve dvou fázích. Dřevní odpad nejprve začne hořet v předehřívací peci a poté zcela shoří v topeništi. Účinnost takového zařízení je proto maximální.

    3.2. Stroj na štípání dříví

    Stroj na štípání dříví jako vedlejší produkt své činnosti vyrábí třísky, jejichž velikost je přesně ta, která je pro kamna potřebná. Čepele ve stroji lze umístit tak, aby všechny výsledné kusy byly stejné šířky a délky.

    Na trhu existují dva typy drtičů a štěpkovačů: stroj s vestavěnými čepeli, která se plní dřevem, a mobilní drtič zabudovaný do vozidel. Stroj na řezání dřeva může mít vlastní motor nebo může běžet na pohon vozidla, resp. traktoru.

    3.3. Kamna na dřevní odpad - cena

    Kamna a kotle na dřevo, pelety a dřevní odpad, s ventilátory nebo bez nich, v závislosti na velikosti, výkonu, spotřebě a výrobci se pohybují od 18.000 do 33.000Kč. Existují také ty, ve kterých se nachází tzv lambda sonda, která zvyšuje účinnost spalování. Taková zařízení patří k nejdražším. Existují však i modely, kterými lze lambda sondu dovybavit později.

    4. Kotle a kamna na pelety

    4.1. Jak funguje kotel na pelety?

    Pelety jsou speciálně sušené a lisované zbytky dřevní biomasy, které mají vysokou kalorickou hodnotu. Pelety se spalují v různých pecích, z nichž nejznámější jsou: centrální kotel na pelety, krbová vložka na pelety pro podlahové vytápění a krbová vložka na pelety pro vytápění jednotlivých místností.

    4.2. Kotle a kamna na pelety - cena

    Na sezónní vytápění peletami by mělo být vyčleněno přibližně 27.000Kč ročně. Kolik pelet skutečně spotřebujete, do značné míry závisí na síle kamen. Náklady na instalaci kotle na pelety se pohybují od 25.000 do 35.000Kč. Cena za dodávku a instalaci kotle na biomasu o výkonu 25kW je 19.000 - 32.000Kč.

    Kotel na dřevní odpad a pelety
    Kotel na dřevní odpad a pelety

    Pokud se rozhodnete koupit kamna nebo kotel na pelety nebo dřevěný odpad, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a poskytovatele, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 482
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kotle na biomasu?

    Máme 136 realizátorů v oblasti Kotle na biomasu:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 136 realizátorů v oblasti Kotle na biomasu
    9.7
    0

    Josef Čibera - ČIPEX


    9.8
    0

    SANY, s.r.o.


    9.5
    0

    SaS instalace, s.r.o.


    9.7
    0

    Slunce Invest s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena