V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Cihly, cihlové bloky - cena

    Tento článek si přečetlo více než 1288+ uživatelů
    Cihla je hranatý stavební prvek vyrobený z hlíny. Jedná se o u nás nejčastěji používaný stavební materiál. Používá se zejména ke stavbě zdí a stropů. Často jej lze považovat i za finální vrstvu fasády. Ke stavbě střechy se používají tašky ze stejného materiálu. Cihly jsou nejčastěji tvarovány do kvádrů s poměrem stran 4 : 2 : 1, existují ale i složitější neobvyklé a moderní tvary.
    Odborný článek 1288
    cihlovy dum
    Máme 811 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce:

    1. Pálená cihla

    Cihla je kompozit z jílu, písku, vody a jiných příměsí (vápno, cement). Tvaruje se do cihel, které lze upéct v troubě nebo sušit na vzduchu nebo na slunci. Pálená cihla je nejběžnějším typem cihel, který umožňuje nejvíce variací. Pálením se zvyšuje její pevnost. Po dokončení tohoto procesu je povrch cihly impregnován a tím chráněn před vnějšími vlivy. Tento typ cihel je jedním z nejodolnějších a nejpevnějších stavebních materiálů, což potvrzují i ​​historické pozůstatky: i dnes můžeme po celém světě obdivovat zbytky starověkých staveb postavených z cihel. Cihla je velmi starý materiál; odhaduje se, že se objevil již kolem roku 5000 před naším letopočtem. Výroba cihel a její složení byly v průběhu staletí zdokonalovány.

    Cihla se však nepoužívá pouze pro stavby domů. Velmi oblíbená byla dlažba vnějších povrchů, příjezdových cest a průchodů, stejně jako se používala na opláštění fasád.

    2. Cihly, bloky, cihelné tvárnice

    Cihly jsou tvarovány do panelů standardních rozměrů a získané výrobky jsou poté rozřezány na jednotlivé části. Takto se vyrábějí cihly. Dnes je na trhu nespočet variant, velikostí, tvarů a stále více barevných variant. Velikosti jsou však předem určené, není možné vyrobit je na míru. To by bylo možné pouze v případě, že jste si objednali velké množství, jinak se výrobci nevyplatí měnit formy a výrobní standardy. Standardní druhy však vyhovují 99% staveb, nemusíte tak mít obavu, že si nevyberete. Pokud se rozhodnete postavit cihlovou budovu, můžete se zeptat na dostupné verze na místním trhu a vybrat ty, které se vám hodí.

    3. Cihly - rozměry a typy

    Existují různé typy a velikosti cihel. Klasické cihly jsou plné a menší, obvykle mají rozměry 25 x 12 x 6,5 cm. Známé jsou i menší, které jsou zpravidla duté. Ke stavbě se však nejčastěji používají cihlové bloky, které jsou také duté. Jejich standardy jsou poněkud odlišné, proto se nejčastěji používají bloky 29 x 19 x 19 cm.

    Cihla je běžný stavební materiál a nejčastěji se kombinuje s betonovými a asfaltovými prvky.
    Cihla je běžný stavební materiál a nejčastěji se kombinuje s betonovými a asfaltovými prvky.

    4. Cihla na sto způsobů

    4.1. Cihla pro konstrukci

    Cihla se nejčastěji používá jako stavební materiál, zejména pro obytné a jiné menší budovy, protože je to přírodní a levný materiál a práce s ní je ve srovnání s ostatními jednoduchá. Mějte však na paměti, že při stavbě cihlového domu je nutné naplánovat dostatek železobetonových spojů, které unesou a vydrží vodorovné zatížení větrem a zemětřesením. Cihla unese pouze svislé zatížení od střechy k základu, ale ne vodorovné! Proto dům postavený výhradně z cihel neexistuje - vždy jde o kombinaci cihel a železobetonu. Hovoříme-li o zděném domu, máme na mysli kombinaci cihla - beton.

    4.2. Fasádní cihla a cihlová dlažba

    Cihla se stále častěji používá i na fasádní obklady. Fasádní cihla má samozřejmě různé rozměry. Z cihel lze dělat různé textury fasád, a to i podle nejvyšších estetických požadavků. Cihly lze také použít k dláždění příjezdových cest, dvorků a zahrad. Cihlová dlažba může být skvělou výzdobou terasy nebo verandy a vaší zahradě může dát rustikální šmrnc.

    4.3. Cihlové tašky

    Pokrytí střechy taškami u nás rozhodně není neznámou praxí. Cihlová střešní krytina je velmi odolná, je jen důležité najít kvalitní a zkušeného pokladače. Už se nejedná o jednoduché tvary obyčejných cihel, ale složité, zkosené a zvlněné tvary. Odvádění vody ze střechy umožňuje speciální systém pokládání tašek, které se k sobě „lepí“ a odpovídající přilehlý okapový systém.

    5. Cihla - cena za m2

    Cena cihlových zdí vyrobených z tvárnic 19 x 19 x 29 cm ve vápennocementové maltě 1: 3: 9 se pohybuje kolem 2400Kč / m2.

    Plné cihly 25 x 12 x 6,5 cm stojí asi 10Kč / Ks a do m2 se vejde asi 110 kusů, což je celkem asi 1100Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete postavit dům, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1288
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zedník, zednické práce?

    Máme 811 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 811 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce
    9.5
    0

    STAVOBEL


    9.7
    0

    Těšínská stavební s.r.o.


    9.2
    0

    Martin Friček


    9.6
    0

    Pavel Kavka


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena