V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Hromosvod a jeho instalace

    Tento článek si přečetlo více než 1442+ uživatelů
    Kromě toho, že je blesk velmi nebezpečný pro člověka, může způsobit i velké škody na vašem domě. Síla blesku je tak velká, že dokáže zahřát a zapálit spoustu materiálů, a některé dokonce může roztavit. Hromosvod (též bleskosvod) je nezbytné mít na každé budově, protože je to jediný bezpečný a jistý způsob, jak vést tak obrovské množství energie elektrostatického výboje k zemi a pryč od vašeho domova.
    Odborný článek 1442
    Hromosvod
    Máme 272 realizátorů v oblasti Hromosvod:

    1. Proč je nutné mít hromosvod?

    Úderům blesku jsou nejvíce vystavené samoty, stejně tak vyčleněné a výškové budovy. Vysoké stromy jsou také problematické. Během bouřky vždy existuje šance, že do vašeho domu zasáhne blesk, a následky takové rány mohou být velké a dokonce fatální. Pokud je však dům vybaven hromosvodem vyrobeným a instalovaným v souladu s platnými normami, je před takovým nebezpečím a možným poškozením zcela chráněn.

    2. Jak je provádí uzemnění domu?

    2.1. Části hromosvodu

    Hromosvod se skládá z vnější instalace a uzemnění; vnější přijímací systém je vždy umístěn na střeše nebo na nějakém vyšším bodě, který „odchytne“ blesk a bezpečně jeho energii přes vodiče převede do uzemňovacího systému. Na střeše jsou umístěny kovové vodiče (mohou to být tyče Franklin, Faradayova klec, dráty nebo kovové pásy atd.); všechny tyto vodiče jsou jedním slovem „svody“ a jsou obvykle z pozinkovaného plechu nebo mědi, což jsou vynikající vodiče elektřiny. Tímto způsobem se systém méně zahřívá a účinně vede energii generovanou úderem blesku skrz zařízení. Zaváděcí tyče jsou ve skutečnosti svislé vodiče, jejichž hlavním účelem je bezpečně vést energii úderu blesku ze střechy přes fasádu na zem. Lze je vidět na fasádách nebo je skrýt finální vrstva fasády. Interní instalace ochrany před bleskem se skládá ze zařízení, která chrání nízkonapěťové elektrické instalace v domě.

    2.2. Uzemňovací zařízení na ochranu před bleskem

    Uzemňovací sonda je železná příčná tyč o průměru mezi 20 a 40 mm, která je zaražena do země. Skládá se z hrotu a připojovacích svorek. Tyto tyče lze prodloužit tak, aby se získala požadovaná délka. Tato metoda umístění sondy se používá v případech, kdy vlastnosti půdy nejsou zcela vyhovující. Instalaci ochrany před bleskem je třeba vylepšit přidáním sond, obvykle podél okrajů budovy. Uzemňovací sondy se nejčastěji používají pro krasové a štěrkovité půdy.

    2.3. Odpovídající hromosvod

    Když energie dosáhne zemského povrchu, měl by systém zajistit její „rozptýlení“ v kruhu kolem budovy. Ať už si vyberete jakýkoli systém ochrany před bleskem (nyní je jich na trhu dost, ale princip fungování je stejný), musíte se ujistit, že je uzemňovací systém nainstalován správně, protože jeho primárním úkolem je poskytovat co nejmenší odpor. Uzemnění lze provést dvěma způsoby. Běžnějším způsobem je umístění kovových pásů do země vedle objektu. V zemi mohou být také zakopány speciální zemnicí sondy. První metoda je běžnější, protože je jednodušší a levnější; vykopou kolem domu malý kanál, vloží do něj kovové pásy a poté ho zakopou do země. Výhodou varianty se sondami je, že jsou vykopány pouze otvory, do kterých jsou sondy zaraženy, takže tento systém se používá, i když není možný výkop kanálu.

    3. Údržba hromosvodu

    Jakmile je hromosvod nainstalován, musí být pravidelně udržován, protože se může snadno poškodit. Pokud se chcete ujistit, že nadále správně funguje, musíte pravidelně provádět kontrolní měření, nejlépe v intervalech tří až pěti let, pokud mezitím nedošlo k žádným přímým úderům. Kdykoli něco děláte na střeše bylo by dobré zkontrolovat všechny součásti hromosvodu a provést měření vodivosti.Hromosvod.jpg

    Pokud se rozhodnete pro instalaci hromosvodů, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1442
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Hromosvod?

    Máme 272 realizátorů v oblasti Hromosvod:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 272 realizátorů v oblasti Hromosvod
    9.2
    0

    Jaromír Chládek


    9.5
    0

    CLIMB ON s.r.o.


    9.4
    0

    Střechy Jelen s.r.o.


    9.5
    0

    Česal elektro s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena