V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Domácí alarm - kabelový, bezdrátový nebo video monitoring?

    Zabezpečovací systémy jsou dnes zcela běžnou záležitostí. Poplašné systémy, tj. systémy proti vloupání patří mezi základní a nejběžnější typy ochrany. Lidé si vybírají ochranný systém hlavně kvůli místu, kde žijí, nebo zkrátka kvůli pocitu bezpečí. Takové systémy lze instalovat na všechny typy budov, ať už se jedná o panelák / vícepodlažní budovu, obchodní budovu nebo rodinný dům.
    Odborný článek 406
    alarm
    Máme 243 realizátorů v oblasti Alarmy:

    1. Zabezpečovací systémy pro dům

    Obecně existují dva typy ochrany domu - venkovní a vnitřní - a každý z nich má speciální systémové prvky týkající se řídicího centra, tj. hlavní jednotky.

    1.1. Vnější ochrana domu

    Vzhledem k působení vnějších faktorů a povětrnostních podmínek musí být vnější ochrana složena z vysoce kvalitních komponent, jejichž instalace je velmi náročná. Vnější ochrana se používá hlavně v případech, kdy je dům oplocen a je zakázán vstup na zahradu.

    1.2. Vnitřní ochrana domu

    Na rozdíl od vnější ochrany je vnitřní ochrana nejběžnějším typem technického zabezpečení. Jak název napovídá, vnitřní ochrana má zabezpečit vnitřek budovy a znemožnit vloupání. Kromě toho chrání obyvatele domu během noci, když jsou v domě, před jakýmkoliv nežádoucím vniknutím.

    2. Bezdrátový nebo drátový alarm?

    Poplašné systémy proti vloupání se obecně dělí na drátové a bezdrátové, ačkoli všechny fungují téměř stejným způsobem. Mezi těmito systémy není prakticky žádný kvalitativní rozdíl, pouze ve způsobu instalace a fungování. Kabelový výstražný systém však musí být navržen jako součást elektrické instalace před výstavbou zařízení, zatímco bezdrátový si můžete přidat kdykoliv později.

    2.1. Alarmy pro domácnost - bezdrátové

    Bezdrátové domácí alarmy jsou stále modernější a žádanější. Bezdrátová výstražná zařízení pro dům jsou prvky systému s hlavní jednotkou nazývanou ovládací panel, který je připojen k jiným částem určitou frekvencí, nikoli kabely. Bezdrátové systémy se proto instalují rychleji a snadněji a není třeba provádět žádné stavební práce, jako je vrtání stěn. Proto vzhled domu nic nenarušuje. Bezdrátové výstražné systémy jsou skvělou volbou pro stávající zařízení, která nemají nainstalované rozvodové trubky.

    2.2. Alarmy pro domácnost - drátové

    Pokud jde o drátový výstražný systém, jsou na rozdíl od bezdrátového připojeny jednotlivé komponenty k řídící jednotce pomocí kabelů. Takovýto systém musí být začleněn do plánů elektrické instalace ještě před zahájením stavby. Pokud si nejste jisti zda si alarm pořizovat, položte alespoň trubky, kterými jednoho dne eventuálně snadno protáhnete dráty. Neučiníte-li tak, jste odsouzeni na bezdrátový alarm.

    3. Prvky zabezpečovacího systému

    Alarm je dnes možné najít skoro v každém domě
    Alarm je dnes možné najít skoro v každém domě

    3.1. Řídící jednotka

    Ovládací panel je hlavní řídicí jednotka, která ovládá celý zabezpečovací systém. Jeho základní funkcí je zpracovávat všechny příchozí signály, ty, které přicházejí ze senzorů nebo spínačů, a podle potřeby zapínat světelné a zvukové výstražné signály a zasílat informace vlastníkům, resp. bezpečnostní agentuře. Jejich nejdůležitější vlastností je, že jsou zcela nezávislé na síťovém napájení. V případě výpadku proudu tedy alarm nepřestane fungovat, protože má vlastní baterii.
    Řídící jednotka má také vestavěný komunikátor, který zajišťuje připojení k telefonní lince. Kdo bude přijímat a reagovat na poplach, závisí na nastavení systému. Může to být řídicí středisko nebo některé konkrétní telefonní číslo. S příchodem inteligentních systémů a instalací se objevily také poplašné ovládací panely, které mají také videosignál pro tablet nebo smartphone uživatele.

    3.2. Kódování (klávesnice)

    Kódování se používá k zapnutí a vypnutí celého domácího bezpečnostního systému, k prohlížení událostí a k programování centrální jednotky systému. Pro kódování se používá hlavně LED, LCD nebo „touch screen“. Celý systém se zapíná a vypíná pomocí ovládacího panelu na zdi nebo pomocí chytrého telefonu.

    3.3. Hlasové a GSM ovládání

    Do centrální jednotky lze zabudovat hlasový modul, který usnadňuje ovládání poplašného systému a identifikaci jednotlivých částí alarmů. Hlasový modul hlásí na požádání přesnou polohu alarmu, který se aktivoval, a lze jej zapínat a vypínat dálkově. Pokud v domě není analogová telefonní linka, používá se ke komunikaci model GSM, který kromě komunikace umožňuje i odesílání SMS.

    3.4. Vnitřní a venkovní siréna

    Siréna slouží k zburcování okolního prostředí ak vyděšení zloděje. Venkovní siréna má interní napájecí zdroj, takže může fungovat i bez elektřiny. Jinak by neměla význam, zlodějům by stačilo odstřihnout dům od proudu. Siréna má obvykle také bezpečnostní spínač, který zabraňuje otevření jednotky.

    3.5. Další důležité prvky zabezpečovacího systému

    Mezi prvky výstražného systému patří určitá bezdrátová řešení. Řídící jednotku lze vždy rozšířit o speciální modul pro bezdrátový příjem signálu. Jedná se např. o detektory oxidu uhelnatého a dalších plynů, infračervené snímače pohybu, vnitřní a venkovní snímače pohybu, snímače zvýšené teploty, detektory ohně a kouře, snímače rozbití skla a videokamery.

    4. Kompletní alarmový systém pro dům

    Přibližná cena zabezpečovacího systému, včetně nákupu a instalace hlavní a sekundární jednotky, senzorů a kamer začíná přibližně od 14.000Kč. Samozřejmě vše závisí na samotném systému, jeho typu, velikosti domu a počtu jednotek, detektorech, čidlech a dalších komponentách, jakož i na poskytovateli. Většina „pořádných“ systémů není levnější než 20.000Kč.

    Pokud se rozhodnete instalovat zabezpečovací systém, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Vaš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 406
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Alarmy?

    Máme 243 realizátorů v oblasti Alarmy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 243 realizátorů v oblasti Alarmy
    9.3
    0

    NEFO elektro s.r.o.


    10
    0

    ELPRO profi s.r.o.


    9.7
    0

    KBT elektronik, spol. s r. o.


    9.4
    0

    TROCH s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena