V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dekorativní kámen

    Tento článek si přečetlo více než 511+ uživatelů
    Dosáhli jste konečné fáze povrchové úpravy vašeho domu a teď přemýšlíte jak prolomit jednotvárnost barev a textur? Existuje materiál, který by mohl vnést přirozenost a pocit útulnosti a zároveň není jen kráktodobým módním trendem? Dekorativní kámen, jeho struktura a textura, může splnit všechna funkční i estetická kritéria.
    Odborný článek 511
    dekorativni kamen
    Máme 46 realizátorů v oblasti Dekorační kamen:

    1. Dekorativní kámen

    Dekorativní kámen nabízí neuvěřitelné možnosti použití, protože se s ním dá obkládat interiér i exteriér. Je považován za inovativní a jednoduchý druh obkladu, vhodný na jakýkoli typ podkladu. Dají se z něj dělat vnitřní nebo vnější stěny, fasády, krby, schodiště nebo např. sloupy. Kamenné panely jsou ve skutečnosti desky složené z více či méně náhodně uspořádaných kusů kamene. Tyto panely jsou vynikajícím zvukovým a tepelným izolátorem, odolným vůči povětrnostním vlivům a nárazům. Navíc výborně zapadá do přírodního prostředí. Dekorativní kámen je stále vyhledávanějším materiálem ve stavebnictví, protože je poměrně levný a snadno se instaluje a zpracovává.

    2. Přírodní kámen

    Čistý přírodní kámen je materiál realistické struktury a textury. Je řemeslně obdělán, řezán a broušen. Neproti tomu dekorativní kámen je umělý, je však vyrobený podle jeho modelu a odlévá se ve speciálních modláh. Použití dekorativního kamene však neklesá, protože se ve stavebnictvní používá pro stejné účely jako přírodní kámen. Přírodní kámen má na obou stranách hladkou strukturu a, na rozdíl od umělého kamene, vyžaduje mnohem větší zručnost a vynalézavost mistra kamenického řemesla. Nejoblíbenějším přírodním kamenem je žula. 

    3. Umělý kámen

    Umělý kámen má na zadní straně drsnou strukturu, která umožňuje snadnější instalaci a lepení na podklad. V každém případě výrobci mají k dispozici celou řadu možností pro navrhování, tvarování, lakování a strukturování umělého kamene. Pokud máte nějaké umělecké sklony, harmonizace a estetické sladění kamenných povrchů s okolním interiérem pro vás nebude problém. Pokud ne, obraťte se raději na odborníka.

    4. Lepení dekorativního kamene

    Dekorativní kámen je určený do interiéru i exteriéru a lze jej pokládat na jakýkoli povrch. Vhodné jsou nedokončené kamenné zdi, jakož i všechny typy drsné (nevyhlazené) omítky. Jako u ostatních stavebních a řemeslných prací, i zde je nejdůležitější zpracování a příprava podkladu.

    Prvním krokem je tedy příprava podkladu. Druhým je příprava lepidla. Nanáší se na zadní stranu dekorativního kamene. Všechny následující úkoly, jako jsou spárování a čištění, je nejlépe provést co nejpozději, tedy posledního dne. I když se toto jeví jako jednoduchý úkol, doporučujeme vám najmout si mistra, který to bude dělat profesionálněji, rychleji a obratněji než vy.

    Lepení ozdobného kamene
    Lepení ozdobného kamene

    5. Nástěnný kámen

    Tento druh kamene se pro obklady stěn nejčastěji prodává ve formě panelů. Výhodou kamenných panelů je menší řezání a plýtvání materiálem, snadnější manipulace, nižší náklady na pracovní sílu a odolnost vůči vnějším vlivům. Dekorativní kámen na stěny představuje revoluci v obložení stěn s kamenem. Jde vlastně o ručně vybírané jednotlivé kousky umělého kamene, které jsou spojeny takovým způsobem, že tvoří prefabrikované kamenné pláty. Všechny části mozaiky jsou vpředu odštípnuté a vzadu spojené.

    Dekorativní kámen se též používá k obložení sloupů. Přirozený a krásný vzhled, snadná instalace, odolnost a dlouhá životnost - to vše jsou skvělé důvody pro výzdobu sloupů. Totéž platí pro pergoly, ploty, terasy, vchodové dveře, příčky nebo nosné stěny a další kusy nábytku.

    6. Fasádní kámen

    Fasáda z pravého kamene vypadá mimořádně atraktivně a prestižně, i když je to jeden z nejdražších typů fasád. Nejprve se k nosným stěnám přidělá izolace.
    Přes ní se instalují vodotěsný podklad a fasádní kamen. Fasádní kámen musí být ukotven k nosné konstrukci. Jelikož má různé vlastnosti, musíte si vybrat ten nejvhodnější. Travertin, vápenec a mramor jsou dobrou volbou pro vnitřní obklad. Na vnější fasádu se používá křemenec a břidlice. Fasádní kámen se zpracovává různými způsoby, a proto můžeme najít kámen drcený, ​​drsný, leštěný...

    Praktičtějším řešením je fasáda z kamenných obkladů. Taková fasáda se skládá z vrstev izolace XPS, výztuže, kotev a kamenného obkladu. Tento druh kamenné fasády je levnější, snadněji se instaluje a estetické hledisko ani izolační účinky nejsou nikterak slabší.

    Kamenné sloupy navozují obzvláště zajímavé prostředí
    Kamenné sloupy navozují obzvláště zajímavé prostředí

    7. Kamenný sokl

    Stavitelé nazývají vnější spodní část fasády domu sokl. Je to část, která je vždy nejvíce vystavena vodě, prachu a nečistotám všeho druhu, proto se doporučuje, aby byl vyroben z odolnějších materiálů. Kámen je pro tento účel jako dělaný. Když je fasáda zcela tepelně izolována a pokryta hydroizolací, nanese se lepidlo a pokládají se kamenné desky.

    8. Okrasné kameny

    Okrasné kameny se používají ke zkrášlení mnoha povrchů - zahrad, rybníků, bazénů, záhonů, ale i hrobů.

    8.1. Okrasný písek

    Různé povrchy mohou být vyplněny dekorativním pískem. Je k dispozici v několika velikostech (tzv. granulace) a barvách. Větší granulace se nejčastěji používá k vyplnění cest nebo hrobů.

    8.2. Dekorativní štěrk

    Dekorativní štěrk je většinou nasypán kolem rybníků a bazénů a používá se na cesty, květinové záhony a velké květináče. Je k dispozici v různých velikostech a barvách. Štěrk lze také použít k dláždění dvora. Skuteční mistři svého řemesla dokonce vědí, jak vyrobit mozaiky ze štěrku.

    8.3. Zahradní kameny

    Zahrada nebo dvorek jsou vždy kombinací několika prvků a jedním z nich je velmi často kámen. Zahradní kameny mohou být ve formě desek, cest, schodů - ale mohou být použity i jinak; jeho jediným cílem je vyzdobit a dosáhnout rovnováhy a harmonie prostoru.

    9. Dekorativní kámen - cena

    Kolik může dekorativní kámen stát? Cena se určuje podle granulace, tj. velikosti, typu a výrobce. Pohybuje se od 150Kč / m2 a výše.

    Pokud se rozhodnete umístit dekorativní kámen, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 511
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dekorační kamen?

    Máme 46 realizátorů v oblasti Dekorační kamen:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 46 realizátorů v oblasti Dekorační kamen
    9.4
    0

    Jiří Benda


    9.7
    0

    NATRIX VZ, s.r.o.


    9.7
    0

    CS Kámen Plus s.r.o.


    9.5
    0

    Zdeněk Mrázek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena