V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sádrokartonové, vodotěsné nebo sádrovláknité desky?

    Tento článek si přečetlo více než 798+ uživatelů
    Lidé se často domnívají, že nezáleží na tom, který typ sádrokartonové desky bude použit. Je však pravda, že i když vypadají podobně, nejsou stejného složení a mají poněkud odlišné charakteristiky. Sádrovláknité, vodotěsné neboli fermacell (velmi oblíbené protipožární stavební desky, které využijete i do vlhkých místností) a sádrokartonové desky se liší pevností, tvrdostí, váhou, stabilitou a schopnosti vzdorovat vodě a vláze.
    Odborný článek 798
    sadrokarton
    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    1. Sádrovláknité desky

    Homogenní struktura těchto desek je dána sádrou, skleněnými vlákny, celulózou a různými přísadami pro odolnost proti vodě. K drcené celulóze se přidává sádra, dokud se směs nezíská homogenní strukturu. Takto získaná směs se potom lisuje na požadovanou tloušťku pomocí speciálních válců a dodatečně se tepelně zpracovává, dokud deska nezíská požadovaný tvar konečného produktu. Speciální složení dodává těmto dřevovláknitým deskám velkou pevnost a stabilitu. Ještě důležitější je, že panely jsou vodotěsné a odolné proti požáru. Sádrovláknité desky nejsou zdraví škodlivé, protože neobsahují škodlivé chemikálie.

    Lze říci, že sádrovláknité desky jsou ve stavebnictví univerzální. Nejčastěji se však používají pro suchou výstavbu, pro dělící stěny, podkroví, jako obklady a podobně. Slouží také k posílení dřevěných skeletových konstrukcí a pro montované domy, aby se zvýšila pevnost montovaných konstrukcí.

    2. Sádrokartonové (knauf) desky

    Sádrokartonové desky mají úplně jinou strukturu; hlavním prvkem těchto desek je speciální karton v několika vrstvách, mezi nimiž je sádrová výplň. Tyto panely nepoškozují lidské zdraví ani přírodní prostředí a jsou vynikající zvukové a tepelné izolátory, jsou pevné, tvrdé a protipožární. Bohužel nejsou vodotěsné, i když dodatečným zpracováním mohou získat i tuto vlastnost. V místnostech, ve kterých jsou instalovány, poskytují příjemnou, svěží a teplou atmosféru.

    Ačkoli se tyto sádrokartonové desky také používají  k mnoha účelům, jsou primárně určeny pro suchou výstavbu. Nejčastěji je používají výrobci montovaných domů, i když jejich instalace může být diskutabilní, protože panely se snadno poškodí. Desky se používají k opláštění stěn, stropů a dělících příček.

    Knauf desky jsou univerzálním materiálem pro suchou výstavbu
    Knauf desky jsou univerzálním materiálem pro suchou výstavbu

    3. Vodotěsné panely fermacell

    Sádrokartonové desky nejsou odolné proti vlhkosti, proto se pro exteriér používají sádrovláknité desky fermacell. Jsou stejně odolné vůči vodě jako vůči ohni. Jsou tvrdé, pevné a mají vynikající zvukové a tepelné izolační vlastnosti. Jsou vyrobeny z přírodních materiálů - sádry, kartonových vláken a vody - a proto ovlivňují příjemné klima tam, kde jsou instalovány. Desky fermacell se také používají pro suchý potěr.

    4. Sádrokartonové, vodotěsné nebo sádrovláknité desky?

    Sádrovláknité desky jsou odolnější vůči poškození než  ty sádrokartonové. Jsou zároveň tvrdší, stabilnější a nehořlavé. Možnost poškození během instalace je také menší. Vláknitá deska je navíc ideální pro opláštění uvnitř nebo vně budovy. Tyto panely jsou také vodotěsné. Vodotěsné desky fermacell mají zvláštní vlastnosti, jsou podobné vláknitým, jsou však tvrdší a lze je také použít na pochůzné plochy, resp. pro suchý potěr.

    5. Instalace sádrokartonu

    5.1. Instalace sádrokartonu - cena

    Práce na sádrokartonu začínají ihned po dokončení stavby. Pokládání sádrokartonových desek na různé podklady a spodní konstrukce se používají pro vyrovnání před malováním. Protože zde nejsou žádné mokré ani vlhké prvky ani materiály, instalace sádrokartonu probíhá velmi rychle. Zkušený a  zručný mistr si účtuje kolem 300Kč / m2.

    5.2. Umístění sádrokartonu přes dřevo

    Umístit knauf na dřevo je náročnější úkol než obložit zděné stěny, protože dřevo v teple více expanduje. Knauf musí být proto připevněn delšími šrouby a obvazován, aby „dýchání“ dřeva nezpůsobilo prasknutí povrchové barvy.

    5.3. Umístění sádrokartonu na strop - podhled

    Umístění knaufu na strop umožňuje jeho vyrovnání. S pomocí podkonstrukce se dá vyrobit tzv. podhled. Lze skrze něj natáhnout ventilační potrubí,  světlo nebo telekomunikační zařízení. Tato instalace stojí kolem 300Kč / m2 v závislosti na dostupnosti stropu a tloušťce podkonstrukce.

    5.4. Spojování desek

    Sádrokartonové desky jsou velké monolitické prvky, takže spoje mezi jednotlivými deskami mohou být obzvláště problematické. Musí být zcela ploché a odolné vůči rozpínání působením tepla. Desky mají již továrně vyrobené úkosy, aby se do nich snáze aplikoval tmel. Aby bylo možné tyto spoje správně provést, nejprve se na ně nalepí bandážovací pásky. Následné tmelení zajišťuje, že desky drží pohromadě a současně se mohou mírně hýbat v důsledku tepelně indukované expanze. Cena za tmelení sádrokartonu se pohybuje kolem 50Kč / m2.

    5.5. Vyhlazení

    Po instalaci a bandážování sádrokartonových desek následuje vyhlazování a tmelení, které odstraní případné nerovnosti  a vyplní spáry. Vyhlazení sádrokartonových desek stojí asi  75Kč / m2. Desky jsou pak připraveny pro malování nebo tapetování.

    6. Sádrokartonové panely - cena

    Kolik stojí sádrokartonové panely? Cena sádrokartonových panelů o tloušťce 12,5mm začíná od 50Kč / m2. Používají se pro obložení stěn, stropů a jiných suchých stavebních prací.

    7. Sádrovláknité panely - cena

    Sádrovláknité panely jsou téměř dvakrát dražší a stojí kolem 90Kč / m2.

    8. Vodotěsné panely Fermacell - cena

    Panely Fermacell pro venkovní obklady nebo suchou výstavbu, odolné proti ohni a vodě, jsou podle svých vlastností úměrně dražší a jejich cena se pohybuje kolem 200 Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro suchou stavbu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 798
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sádrokarton?

    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton
    9.7
    0

    MUSIL spol. s r.o.


    9.6
    0

    LONICERA s.r.o.


    9.5
    0

    Pavel Ulrych - STAVITEL s.r.o.


    9.6
    0

    Ing. Petr Malinovský


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena