V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Suchý potěr se od klasického liší způsobem instalace, tj. tzv. suchou montáží. To ve skutečnosti znamená pokládání dřevěných nebo sádrokartonových desek, které tvoří potěr. Systém suché výstavby je vhodný pro novostavby, ale také pro různé renovace a úpravy.
    Odborný článek 394
    01
    Máme 79 realizátorů v oblasti Suchá podlaha:

    1. Suchý potěr, suchá výstavba

    Suchý potěr má oproti klasickému pár výhod. Za prvé jej lze používat ihned po instalaci, protože nevyžaduje sušení. Druhou výhodou je velká úspora času - desky se instalují velmi rychle a snadno. Kromě toho suchý potěr nabízí výbornou zvukovou ochranu a tepelnou izolaci. Pro podlahové vytápění se takřka vždy doporučuje suchý potěr. V neposlední řadě je skutečnost, že tento typ podlahy nebo stěny je mnohem lehčí než jiné typy a představuje tak menší zatížení konstrukce.

    2. Slabiny suché výstavby

    Jednou z hlavních nevýhod suchého potěru je, že není vodotěsný, pokud není ošetřen zvláštním způsobem. Není tak vhodný do místností, jako jsou koupelny, kuchyně, prádelny a podobně. Pokud je přesto instalován ve vlhkých místnostech, musí být neporézní a toho lze dosáhnout přidáních dalších přísad. Další problém nastává, pokud se suchý potěr pokládá přímo na pružný podklad, jako je například linoleum nebo PVC. V takových případech musí být potěr chráněn speciální hmotou. Jinými slovy, při pokládání dlaždic na suchý potěr musí být nejprve nanesen vhodný druh izolace a lepidla.

    02.jpg

    3. Jak vyrobit suchý potěr?

    Suchý potěr je v podstatě tovární polotovar složený z lepených sádrokartonových desek, které jsou laminovány vrstvou izolace, nejčastěji polystyrenu. Pro potěr lze použít i jiné typy stavebních desek, například ty z překližky. Potěr se vytváří pokládkou několika vrstev těchto desek.

    3.1. Podklad pro suchý potěr

    Podklad pro suchý potěr může být vyroben z různých materiálů. Jednou z možností je použití rafinovaného vulkanického kamene zvaného bituperl, který je vynikajícím zvukovým a tepelným izolátorem. Kromě toho se často používá siliperl, který je vyroben z neexpandovaného perlitu, ale s hrubou granulací, a proto je vynikajícím zvukovým izolátorem. Jako základ lze použít nivoperl a perlit impregnovaný přírodním voskem, a proto jsou vynikajícími zvukovými a tepelnými izolátory. Místo substrátu lze použít pouze izolaci. V tomto případě je izolace umístěna přímo na konstrukci, obvykle na betonovou desku.

    3.2. Perlit

    Perlit je ekologický materiál vyrobený ze sopečného kamene. Vyznačuje se vysokou pórovitostí a nízkou měrnou hmotností. Perlit se také používá jako substrát pro výživu rostlin a ve stavebnictví jako podklad pro suchý potěr. Nalévá se na nerovné povrchy, které jsou tímto způsobem vyrovnány, a zároveň slouží jako zvukový a tepelný izolátor.

    4. Suchý potěr a podlahové vytápění

    Věděli jste, že suchý potěr lze perfektně kombinovat s podlahovým vytápěním? Speciální knauf panely mají již vyříznuté otvory pro potrubí podlahového vytápění. Proč je to užitečné? Protože se při rekonstrukci obvykle stává, že chybí několik centimetrů výšky a že tak nelze provést klasický potěr. Pro podlahové vytápění je totiž potřebná výška minimálně 8 cm. V takových případech se volí suchý potěr, protože potřebujete pouhých 2 cm! Zbytek výškového rozdílu je poté vyplněn další izolací pod potěrem. Stejně tak důležité je, že celá práce může být dokončena za dva dny. Jednou z výhod suchého potěru je, že se velmi rychle zahřívá při nižších teplotách, což v konečném důsledku znamená nižší náklady na vytápění. Je však také pravda, že se potěr rychle ochladí a jakmile se topení vypne.

    5. Kdy se používá suchý potěr?

    Suchý potěr je vhodný pro obytné budovy i pro budovy se zvláštními požadavky. Většinou se používá v případech, kdy je nutné rychle obdělat velké plochy, opravit mezipodlažní konstrukce a jako spojení s dřevěnými podlahovými konstrukcemi.

    6. Suchý potěr - cena

    Cena suché výstavby se sádrokartonovými panely se pohybuje kolem 500 Kč / m2. Suchý potěr je v zásadě dvakrát dražší než ten klasický.

    Pokud se rozhodnete pro suchou stavbu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 394
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Suchá podlaha?

    Máme 79 realizátorů v oblasti Suchá podlaha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 79 realizátorů v oblasti Suchá podlaha
    9.4
    0

    Alfred Klaus


    9.2
    0

    Martin Pavlas


    9.2
    0

    Libor Hořínek


    10
    1

    Radim Netek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena