V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Cementový potěr, betonový potěr

    Tento článek si přečetlo více než 681+ uživatelů
    Cementový potěr je druh cementové glazury, tj. vrstvy betonu, ve které se nachází tepelná izolace, podlahové vytápění a vyrovnávací vrstva. Na potěr se podle potřeby a vašich přání umisťují různé druhy podlahových krytin. Tento článek se věnuje tomu, jaké typy potěrů existují, k čemu jsou dobré a jak se dělají.
    Odborný článek 681
    Betonovy poter
    Máme 103 realizátorů v oblasti Cementový potěr:

    1. Co je potěr?

    Hlavní funkcí potěru je být podkladem pro podlahové krytiny. Potěr je tenká, rovnoměrná a vyrovnaná podlahová glazura, dosahující obvykle tloušťky až 4 cm. Zvuková izolace se nachází mezi konstrukcí objektu (nosnými zdmi) a potěrem. Potěry se dělí na plovoucí (je od podkladu oddělen akustickou nebo tepelně-izolační vrstvou), připojené (jsou v celé své ploše bezprostředně spojené s podkladem) a oddělené (jsou od podkladu skutečně odděleny, a to separační fólií). V obytných budovách je instalován převážně plovoucí potěr, který neumožňuje přenos zvuku na konstrukci budovy. Ve skutečnosti se cementový potěr „vznáší“  nad vrstvou zvukové izolace, která je silná několik centimetrů. Pro zvukovou izolaci se obecně používají speciální výrobky odpovídající typu tepelné izolace. Na izolaci lze instalovat různé systémy podlahového vytápění. Nakonec vše „zalito“ cementovým potěrem.

    2. Cementový potěr - vlastnosti

    Hotové potěry, jako je Baumit Estrich E225, se připravují k použití tak, aby je bylo možné na místě rovnoměrně nanést, vytvrdit, vysušit a ošetřit s minimálním rizikem, že vám praskne. To se často stává u některých jiných typů, zejména jedná-li se o směsí, které se dělají na staveništi. Tloušťka cementového potěru je mezi 4 a 8 cm. V moderním stavbařství doceníme zejména dvě vlastnosti potěrů a  to jsou pružnost a tepelná vodivost. Průmyslové typy potěru jsou zpravidla vhodnější pro podlahové vytápění.

    2.1. Samonivelační potěr

    Samonivelační typy potěru lze, díky moderním instalačním technikám, provádět velmi rychle na velkých i malých plochách. Materiál je čerpán ze speciálního kontejneru / míchačky pomocí vhodného zařízení přímo na místě instalace, bez nutnosti skladování nebo přepravy písku nebo cementu. Samonivelační potěr je řídká směs, která se sama rozlévá po povrchu a stává se rovnoměrnou. Je také důležité, aby schl rychleji než klasický potěr. Při kombinaci s podlahovým vytápěním je však hustší a efektivnější.

    Samonivelační potěr se nemusí vyrovnávat
    Samonivelační potěr se nemusí vyrovnávat

    2.2. Rychleschnoucí potěr

    Pokud se stavbou spěcháte (kvůli termínům či blížícímu se špatnému počasí), použije se rychleschnoucí potěr. Za 24 hodin je díky speciálním přísadám zcela suchý, a  - máte-li tolik času - bude za 14 dní zcela hotov. Když zaschne, položte na něj podlahové krytiny co nejdříve, aby neabsorboval vlhkost z okolí.

    2.3. Suchý potěr

    Suchý potěr se skládá z několika vrstev sádrokartonových desek, které se pokládají na vyrovnaný podklad z litého granulátu nebo na izolaci. Pokud místnost, ve které je instalována, není vystavena vlhkosti, lze okamžitě použít suchý potěr. Je také mnohem lehčí než mokrý cementový potěr. Hlavní slabinou suchého potěru je však jeho cena, protože je dvakrát dražší než ten klasický.

    3. Jak se vyrábí potěr?

    Před zahájením práce musí být přesně známo, jaká by měla být jeho konečná výška. Výška se vypočítá sečtením všech vrstev: 2–3 cm tepelné izolace, zvuková izolace, eventuálně panely pro podlahové vytápění, betonový potěr (5 cm a více) a tloušťka podlahové krytiny (pokud se jedná o dlaždice nebo parkety přidáme další 1-2 cm). Mezi potěrem a stěnami je umístěna izolace, aby se zabránilo přenosu zvuku. Když vše dobře spočítáte, můžete začít zhotovovat potěr, který musíte pečlivě vyrovnat a vyhladit. Před instalací podlahových krytin musí být potěr zcela suchý, což může trvat několik týdnů. Pokud nemáte k dispozici tolik času, pak je lepším řešením rychleschnoucí nebo suchý potěr.

    Vyrovnání klasického potěru
    Vyrovnání klasického potěru

    3.1. Potěr v pytlích

    Bez ohledu na to, zda se jedná o novostavbu, sanaci nebo adaptaci, a bez ohledu na podlahovou krytinu, je práce s hotovými směsmi mnohem rychlejší, spolehlivější a ekonomičtější. Pokud je potěr v prášku a zabalen do pytlů nebo kbelíků, snadněji s ním budete manipulovat na staveništi.

    4. Sušení potěru

    Aby byl potěr dobře proveden, je velmi důležitý proces sušení. Jeho tloušťka exponenciálně prodlužuje dobu schnutí. 1 cm se suší po dobu jednoho týdne, 6 cm se suší po dobu 20 až 30 dnů, i když toto období závisí také na typu podlahové krytiny, která se na něj umístí. Minerální podlahu lze provést již po 20 dnech, ale dřevěný obklad ne dříve než za 45 nebo více dní. V létě potěr samozřejmě schne rychleji, zatímco zimní schnutí může trvat déle než 2 měsíce.

    5. Mistři pro výrobu potěru

    Stejně jako u všech ostatních stavebních prací a řemeslných služeb i zde platí pravidlo, že je by práci měli provádět odborníci. Výjimkou mohou být pouze případy drobných oprav, které lze snadno dokončit rychleschnoucím potěrem. Samozřejmě, kutilové i profesionálové musí dodržovat pokyny výrobce. Základní vlastnosti všech potěrů jsou známé mistrům podlahových krytin.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci potěru, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 681
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Cementový potěr?

    Máme 103 realizátorů v oblasti Cementový potěr:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 103 realizátorů v oblasti Cementový potěr
    9.6
    0

    REBAL s.r.o.


    9.4
    0

    Borůvka a syn s.r.o.


    9.7
    0

    POZEMSTAV TŘEBÍČ, spol. s r. o.


    9.7
    0

    A3 Podlahy


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena