V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Pokládka obkladů a dlažby

    Tento článek si přečetlo více než 852+ uživatelů
    I když se pokládka obkladů často považuje za snadný úkol, není tomu tak. Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti a nejste zvyklí na řemeslné práce, vřele vám doporučujeme najmout si dobrého obkladače. Pouze tak se vyhnete zbytečným škodám a dodatečným nákladům. I konečný výsledek bude určitě lepší. Keramické dlaždice jsou obecně oblíbeným materiálem pro podlahové a stěnové krytiny, zejména pro koupelny a kuchyně. V tomto článku jsme pro vás shrnuli nejdůležitější věci, které potřebujete vědět o instalaci keramiky.
    Odborný článek 852
    plocice
    Máme 552 realizátorů v oblasti Obkladač, dlažba:

    1. Podklad pro keramické dlaždice

    Dlaždice lze pokládat prakticky na jakýkoli povrch za předpokladu, že je čistý, suchý, rovný a má požadovanou nosnost. Všechny nečistoty musí být důkladně očištěny, zejména pokud je povrch již něčím pokrytý. Starý nátěr musí být odstraněn a všechny nerovnosti musí být vyhlazeny a vyrovnány samonivelační hmotou. V případě, že je podklad vysoce porézní, musí se použít základní nátěr na dlaždice. Nanášení středně tlusté vrstvy před pokládkou zajišťuje jejich lepší přilnavost k podkladu. Lepení dlaždic v koupelně nebo podobných místnostech se zvýšenou vlhkostí vyžaduje použití vodotěsného nátěru.

    2. Přesná vyměření

    Po dokončení přípravy podkladu je na řadě změření místnosti a plán rozvrhu dlaždic. Toto je zejména důležitý krok pro dlaždice se složitými ornamenty a vzory. Na základě přesného vyměření lze přesně vypočítat množství potřebných keramických dlaždic. Zde je třeba zdůraznit, že při výpočtu množství je třeba předem připočítat odpad, který vznikne kvůli řezání a lámání materálu. Tento odpad by neměl převyšovat 10% celkového potřebného množství. Chcete-li dosáhnout požadovaného výsledku, pokud lepíte dlaždice sami, měli byste nejprve označit střed místnosti zednickým provázkem. Provázek se napne od stěny ke stěně, na opačných stranách, a na místě, kde se protínají, je střed, od kterého se začíná. Dlaždice jsou uspořádány podél této imaginární linie.

    Pokud jste se práce chopili osobně, doporučujeme vám nejprve na podlaze uspořádat dlaždice, zejména pokud je na nich vzor nebo ornament, ​​abyste viděli, jak to bude vypadat až vše bude pěkně uspořádáno. Teprve když vše naaranžujete tak, jak se vám to líbí, začněte je lepit. Při lepení stejných dlaždic na zeď a podlahu byste měli nejprve lepit ty nástěnné, protože spáry na podlaze by se měly shodovat se spárami na zdi, aby vše vypadalo harmonicky a rovnoměrně.

    2.1. Diagonální lepení dlaždic

    Aby dlaždice na první pohled zanechaly dojem, nemusí být vždy lepeny vodorovně. Diagonálně lepené dlaždice přinášejí do prostoru dynamiku, a přestože je taková práce složitější, dražší a vyrábí více odpadu, myslíme si, že to za to stojí. V tomto případě budete muset koupit o 15-25% více dlaždic, i když to bude záviset na úhlu instalace. Když se řekne diagonální pokládka, máme obvykle na mysli úhel 45°, abychom spojili protilehlé rohy stěny. Ve skutečnosti to však může znamenat jakýkoli úhel, tupý nebo ostrý, v závislosti na prostoru a dojmu, který byste chtěli zanechat. Před lepením dlaždic nezapomeňte udělat náčrt! I v tomto případě se začíná od středu, tedy od místa, kde se protínají úhlopříčky, nebo od místa, na které je nejlépe vidět.

    3. Řezačka obkladů a dlažby

    Pro úspěšné a hlavně rovné řezání dlaždic se používá speciální nástroj - řezačka na keramiku. Řeže každý typ dlaždice přesně na místě, které pro to určíte. Dlaždice se zařeže jen zčásti, poté je zapotřebí jí odlomit a to ručně nebo pomocí speciálních kleští. V místech, kudy prochází instalační potrubí nebo jsou kulaté ventily, jsou vyříznuty otvory speciálními zaoblenými kleštěmi, milimetr po milimetru. Místo toho lze též použít akumulátorovou vrtačku nebo kotoučovou pilu. Keramická řezačka je potenciálně nebezpečný nástroj a měli byste jej používat velmi opatrně a držet dále od dosahu dětí.

    4. Lepidlo na obklady a dlaždice

    Trvanlivost dlaždic bude do značné míry záviset na výběru lepidla. Lepidlo musí odpovídat typu dlaždice a podkladu. Větší dlaždice jsou těžší a vyžadují silnější, adhezivnější lepidlo. Dlaždice mohou být vyrobeny z různých materiálů, čemuž musíte přizpůsobit i lepidlo. Důležitý je pochopitelně i typ místnosti, ve které pracujete. U těch, ve kterých jsou časté velké výkyvy teploty, například v parních lázních a saunách, je třeba použít tepelně odolné lepidlo na keramiku. Pro místnosti s vysokým procentem vlhkosti, jako jsou koupelny a bazény, je nutné lepidlo vodotěsné. Mrazuvzdorné lepidlo se kupuje pro venkovní nebo nevytápěné prostory jako jsou garáže. Pytel lepidla stojí zhruba 150Kč a vystačí na asi 4 m2. Při nákupu lepidla věnujte pozornost době trvanlivosti. Pokud pokládáte dlaždice na mokrou omítku, mějte na paměti, že vše musí být hotové během čtyř hodin. Při rozpouštění lepidla ve vodě přísně dodržujte pokyny výrobce. Kvalitní lepidlo je pro životnost a trvanlivost dlaždic zcela zásadní!

    5. Jak se lepí obklady

    Nejprve lepidlo naneste rovnoměrně po podlaze v místnosti a rozmažte ho zoubkovanou stěrkou. Keramické dlaždice se pak kladou jedna vedle druhé na vrstvu lepidla, jemně se přitlačí k zemi a nakonec, pro ještě lepší přilnutí, poklepou gumovým kladivem. V této fázi používáme plastové distanční křížky, které zajišťují rovnoměrné rozestupy mezi dlaždicemi a následně rovnoměrné spáry. Po pokládce je třeba počkat nejméně 12 hodin, než lepidlo zcela ztvrdne a uschne.

    Distanční křížky zajišťují rovnoměrné spáry
    Distanční křížky zajišťují rovnoměrné spáry

    6.Spárování obkladů

    Když je lepidlo úplně suché, je na čase přejít na poslední část pokládky a to je spárování. Spárovací hmota by měla být namíchaná podle pokynů výrobce a poté nanesena na spáry diagonálními tahy, špachtlí a stěrkou. Je třeba dbát na to, aby každý spoj byl zcela vyplněn, ale aby na druhou stranu nebyl přeplněn. Bude to chtít trochu cviku a praxe. Po každém naplnění by se dlaždice měly otřít, aby se na nich nevytvořily hrudky spárovací hmoty. Na konci by dlaždice a spáry měly vypadat jako sloučený, jednotný a hladký celek. Poslední věcí, kterou musíte udělat, je projít celou plochu dlaždic houbovitou částí stěrky, abyste odstranili všechny zbytky. Houba by měla být neustále namočená v čisté vodě. Na dlaždicích může být zbytkový cement. Dá se však odstranit obyčejným octem a štětkou. Rohové, dilatační a přechodové spáry nejsou spárovány, ale lepeny lepicí páskou a utěsněny speciálním elastickým silikonem.

    6.1. Obklady bez spárování

    Pokládka keramických dlaždic bez spárování je možná, ale za určitých předpokladů. Dlaždice, které jsou pokládány bez spár, jsou tzv. rektifikované. Rektifikace je ve skutečnosti zpracování okrajů dlaždic, to znamená jejich broušení v určitém úhlu tak, aby byly zcela ploché a hladké a aby k sobě přiléhaly v ideální symetrii. Běžné keramické dlaždice se pokládají se spárami právě proto, že nejsou ideálně rovné, a vyplněním spár se celý povrch vyrovná a sjednotí. Jejich slabinou však je, že se rychleji „rozplétají“ a začnou se zdvihat od podkladu, a proto vydrží kratší dobu. Jsou připevněny pouze lepidlem, zatímco obyčejné dlaždice drží také spárová hmota.

    7. Cena instalace keramických dlaždic

    Na konec článku jsme ponechali otázku ceny. Zatím jsme hovořili o pokládání dlaždic na připravený podklad a se všemi zakoupenými potřebnými materiály.

    7.1. Cena instalace na připravený podklad, bez materiálu

    Orientační cena keramických služeb se v Česku pohybuje od 250Kč /m2 pro standardní dlaždice.

    7.2. Cena instalace s přípravou podkladu a materiálem

    Přibližná cena za nákup materiálů a obkladů kategorie I, středního cenového rozpětí, přípravu cementového podkladu a lepení obkladů v interiéru akrylovým lepidlem o tloušťce 0,5 cm se spárovací hmotou může stát zhruba 600Kč/m2.

    Slovo závěrem:

    Zeptali jsme se jednoho z našich odborných spolupracovníků, jaké speciální produkty používají k obkládání. Odpověděl, že primárně používá cementové malty Sopro a PCI, což jsou německé výrobky. Při pokládce dlaždic se malta nanáší diagonálními pohyby z jedné strany na druhou v obou směrech gumovým hladítkem na štukování. Je velmi důležité, aby byly spáry dobře vyplněny, ponechány několik minut a poté otřeny houbou. Vzhledem k tomu, že se dlaždice dodávají v různých barvách podle přání zákazníků, je z důvodu estetiky důležité, aby byla barva spár co nejpodobnější, nebo naopak zcela kontrastní.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci keramických dlaždic, můžete nás také kontaktovat na stránkách Daibau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také uchazeče a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaší poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 852
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Obkladač, dlažba?

    Máme 552 realizátorů v oblasti Obkladač, dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 552 realizátorů v oblasti Obkladač, dlažba
    9.5
    0

    T-bro CZ s.r.o.


    9.3
    0

    Zednictví Petr Šimek


    9.5
    0

    Stavby Luštinec


    9.5
    0

    NOBILES s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena